Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Ενας στους δύο δεν έχει για ΕΝΦΙΑ

Στοιχεία σοκ στην έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ

Τρία στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, ενώ περίπου δύο στα 10 εκφράζουν την αδυναμία τους να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που διαθέτουν.

Οπως προκύπτει από την έρευνα του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών της ΓΣΕΒΕΕ, ένα στα πέντε νοικοκυριά έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, ενώ μόνο το 16,4% των οφειλετών έχει καταφέρει να υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Το 12,5% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες.

Το 42,8% των νοικοκυριών διατηρεί αρνητικές προσδοκίες συνολικά ως προς τη δυνατότητά του να καλύψει βασικές υποχρεώσεις το επόμενο έτος. Είναι ενδεικτικό ότι ένα στα δύο νοικοκυριά που στηρίζονται στη σύνταξη δηλώνει απαισιόδοξο ως προς την ικανότητά του να ανταποκριθεί στις βασικές υποχρεώσεις του το τρέχον έτος.
Το 29,2% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του, ενώ, ειδικότερα, το 14,7% των νοικοκυριών δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους για τα ακίνητα που διαθέτει (ΕΝΦΙΑ).

Οι υποχρεώσεις

Το 33,7% εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις το επόμενο έτος. Ενα στα τέσσερα νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι έχει στεγαστικό δάνειο. Το 15,4% αυτών των οφειλετών έχει καθυστερημένες οφειλές.
Η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών τα τελευταία τέσσερα χρόνια είτε χρησιμοποιεί χρήματα από αποταμιεύσεις είτε απευθύνεται σε συγγενείς και φίλους για την κάλυψη των υποχρεώσεών του. Το 2015 παρατηρούμε ότι υπάρχει μια μείωση στη χρήση αποταμιεύσεων κατά 6,2%, καθώς είναι εμφανές ότι σταδιακά εξαντλούνται οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, γεγονός που επηρεάζει την καταθετική βάση αρνητικά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ