Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Ενδοσκοπική «κάψουλα» νέας γενιάς

Ενα «ασύρματο» ενδοσκόπιο σε μορφή κάψουλας, που μπορεί να κινείται ανεξάρτητα μέσα στην ανθρώπινη πεπτική οδό, χωρίς να εφάπτεται στο άκρο κάποιου (περισσότερο ή λιγότερο άκαμπτου) σωλήνα, σχεδίασαν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Το νέο ενδοσκόπιο είναι εμπνευσμένο από την ενδοσκοπική κάψουλα που είχε σχεδιαστεί παλιότερα για την εξέταση του λεπτού εντέρου. Ομως, σε αντίθεση με αυτό, που κινείται τυχαία και στέλνει φωτογραφίες από το εσωτερικό του εντέρου κάθε μισό δευτερόλεπτο, η νέα «ασύρματη» κάψουλα κάνει χρήση του μαγνητικού πεδίου ενός μηχανήματος μαγνητικής τομογραφίας (MRI) και ηλεκτρονικών σημάτων που ελέγχουν οι χειριστές της κάψουλας, ώστε η διαδρομή που ακολουθεί να είναι σκόπιμη και πιο ακριβής.

Τα ενδοσκόπια είναι μικρές κάμερες ή οπτικές ίνες που συνήθως εφάπτονται σε ευλύγιστους σωλήνες, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να εξετάζουν το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος. Παλιότερα, τα ενδοσκόπια ήταν άκαμπτα, με αποτέλεσμα ενίοτε να γίνονται επικίνδυνα για τον ασθενή ή να τον ταλαιπωρούν τόσο που συχνά χρειαζόταν κατασταλτικά φάρμακα και ένα χρονικό διάστημα για να αναρρώσει.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η νέα κάψουλα είναι λιγότερο διεισδυτικός, αλλά περισσότερο ακριβής. Ετσι επιτρέπει στους γιατρούς να έχουν πληρέστερη εικόνα της πεπτικής οδού, όπου μπορεί να κρύβονται όγκοι που είναι δύσκολο να εντοπιστούν, και επίσης διευκολύνει τη μεταφορά θεραπευτικών ουσιών για βιοψίες κ.λπ.

Οπως εξηγεί ο δρ Γκαμπόρ Κόσα, καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, αυτό που κάνει την ενδοσκοπική κάψουλα να ξεχωρίζει περισσότερο είναι η ικανότητά της να εξετάζει την πεπτική οδό υπό την καθοδήγηση του γιατρού. «Τα μηχανήματα μαγνητικής τομογραφίας έχουν μεγάλα σταθερά μαγνητικά πεδία και για να κινηθεί η κάψουλα σ’ αυτά πρέπει να καθοδηγείται σύμφωνα με αυτά, όπως μια βάρκα πλέει σύμφωνα με τον άνεμο» είπε. Αυτή ακριβώς η ιδιότητά της θα παρέχει πολύ καλύτερες διαγνώσεις στους γιατρούς και λιγότερο πόνο ή δυσφορία στους ασθενείς.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ