Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

Ενενήντα σύμβουλοι για τον Παπαδήμο

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ούτε δέκα ούτε είκοσι αλλά 90 θέσεις συμβούλων, συνεργατών και μετακλητών υπαλλήλων αποφάσισε να θεσμοθετήσει για το Πολιτικό Γραφείο του ως πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος!

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη πρόκληση που χρεώνεται προσωπικά ο κ. Παπαδήμος μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης-μαμούθ, όταν αποχώρησε ο Γ. Παπανδρέου. Κι αν για τα 50 μέλη του υπουργικού συμβουλίου (την ώρα που στην Ιταλία υπό λιγότερο δυσμενείς συνθήκες ο κ. Μόντι σχημάτισε ένα πολύ πιο ολιγομελές σχήμα) προβλήθηκε η δικαιολογία των «έκτακτων συνθηκών» και των ισορροπιών με τα κόμματα της «συγκυβέρνησης» και πιο συγκεκριμένα με το ΠΑΣΟΚ, για τη νέα αυτή απόφαση δεν υπάρχουν ελαφρυντικά.

Ετσι την ώρα που οι πολίτες στενάζουν καθημερινά όλο και περισσότερο από τα συνεχή οικονομικά μέτρα, την ανεργία και την εξαθλίωση, το κυβερνητικό σύστημα παραμένει πολυπρόσωπο, πολυδάπανο και ως εκ τούτου προκλητικό. Αντί μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου και οι μηχανισμοί εξουσίας να δίνουν πρώτοι το παράδειγμα της μείωσης των δαπανών και των αιματηρών οικονομιών, πράττουν προκλητικά και ξεδιάντροπα το εντελώς αντίθετο αυξάνοντας την κοινωνική οργή.

Ο κ. Παπαδήμος είναι έκθετος για έναν ακόμη λόγο. Η κυβέρνησή του είναι μεταβατική και, όπως τουλάχιστον συμφωνήθηκε, έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, δοθέντος ότι οι εκλογές προβλέπεται ότι θα γίνουν ως τον Απρίλιο. Επομένως δεν είχε κανέναν ιδιαίτερο λόγο να «φορτώσει» με δεκάδες πρόσωπα και στελέχη τις υπηρεσίες του Μεγάρου Μαξίμου, εξαιρώντας εαυτόν και «ημετέρους» από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Η εξασέλιδη απόφαση-πρόκληση για τις 90 θέσεις φέρει την υπογραφή του ίδιου του κ. Παπαδήμου και το ενδιαφέρον είναι ότι αναρτήθηκε (τυχαία άραγε;) στη Διαύγεια την Κυριακή, που ήταν κατ’ ουσίαν (λόγω του τριημέρου των Θεοφανίων) μια «νεκρή» ημέρα. Ο τίτλος της επιγράφεται «αναδιάρθρωση και σύνθεση σε προσωπικό» της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, όπως έχει μετονομαστεί το Πολιτικό Γραφείο που πλαισιώνει τον εκάστοτε πρόεδρο της κυβέρνησης, και έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Οι θέσεις είναι κατά τι λιγότερες από εκείνες που διατηρούσε για το προσωπικό του γραφείο ο προκάτοχος του κ. Παπαδήμου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γ. Παπανδρέου, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία του θέματος, αφού ο σημερινός πρωθυπουργός κρίνεται με πολύ διαφορετικά -λόγω και της συγκυρίας- κριτήρια.

Οι θέσεις αυτές κατανέμονται σε εννέα ειδικά γραφεία, ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα είναι απορίας άξιον αν χρειάζονται σε μια προσωρινή κυβέρνηση λίγων μηνών με συγκεκριμένο έργο. Από την απόφαση μάλιστα προκύπτει ότι αναλυτικά η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού θα έχει 9 θέσεις προϊσταμένων, 4 θέσεις ειδικών γραμματέων, 39 θέσεις ειδικών συμβούλων και συνεργατών και 38 θέσεις μετακλητών υπαλλήλων.

Κατά σειράν το Ιδιαίτερο Γραφείο του κ. Παπαδήμου έχει επτά άτομα εκ των οποίων μάλιστα τέσσερα είναι οι ειδικοί γραμματείς που «αναβαθμίστηκαν» σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς των «ειδικών συμβούλων και συνεργατών», το Οικονομικό Γραφείο του 14 άτομα, το Διπλωματικό Γραφείο επίσης 14 άτομα, το Νομικό Γραφείο επτά άτομα, το Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού 10 άτομα, το Γραφείο Ειδικών Πολιτικών πέντε άτομα, το Γραφείο Τύπου έξι άτομα, το Γραφείο Διεθνούς Επικοινωνίας τρία άτομα και το Γραφείο Διοίκησης και οργάνωσης 24 άτομα.


Είδηση! Ο «λαγός» πήγε στον Λουκά αλλά δεν έκανε δηλώσεις

Ο συνήθης ύποπτος για χειμαρρώδεις δηλώσεις, ύστερα από κάθε συνάντησή του, πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης χθες έπαθε… αφωνία. Συναντήθηκε για μία ώρα και κάτι με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δεν δήλωσε τίποτε. Ούτε καν κάτι συμβολικό αρχαιοελληνικό. Αντίθετα, εξήλθε βαρύς και σκεπτικός. Μάλλον θα επιλέξει σήμερα να πει τις απόψεις του σε κάποιο ραδιοτηλεοπτικό μέσο. Αυτό έκανε και χθες πάντως, μιλώντας στον Real Fm, λίγο προτού συναντηθεί με τον πρωθυπουργό. Εκεί είχε ισχυριστεί ότι δεν πρόκειται να παραμείνει στην κυβέρνηση, εάν πρώτα δεν καθίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί γύρω από ένα τραπέζι και αποφασίσουν μια «εθνική πολιτική απέναντι στην επέλαση της τρόικας». Βέβαια, αυτή τη φορά δεν επανέλαβε την άποψή του για να πάνε όλοι μαζί οι αρχηγοί να διαπραγματευτούν με την τρόικα. Μάλιστα, ο κ. Καρατζαφέρης οριοθέτησε και χρονικά τη συνάντηση μέχρι την Πέμπτη, ώστε τη Δευτέρα ο «καλύτερος διαπραγματευτής», όπως αποκάλεσε τον κ. Παπαδήμο (ξεχνώντας τι έλεγε ο ίδιος για τους τραπεζίτες μέχρι πριν από λίγο καιρό), έχοντας μια «οικουμενική απόφαση για όλα τα σοβαρά θέματα, όπως είναι το θέμα του βρετανικού δικαίου», να μπορέσει να μιλήσει με την τρόικα. Βέβαια, το γεγονός ότι το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Γιώργο Παπανδρέου έχει κλειστεί για το Σάββατο το πρωί δεν απασχόλησε καθόλου τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Ο κ. Καρατζαφέρης δεν παρέλειψε να κάνει την καθιερωμένη επίθεσή του στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι κρύβονται πίσω από τον κ. Παπαδήμο, ενώ πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις τώρα.

Για τις εκλογές ο κ. Καρατζαφέρης ισχυρίστηκε ότι, εάν κάποιος πιστεύει ότι η Ευρώπη «μπλοφάρει» και πως θα μας δώσει τα λεφτά ούτως ή άλλως, η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί τώρα στις κάλπες.


Το «δίκαιο προστασίας του δανειστή» (δηλαδή το βρετανικό) θα ισχύει μετά το «κούρεμα», ομολόγησε ο Σαχινίδης!

Από το αγγλικό δίκαιο, γνωστό ανά τον κόσμο και ως «Δίκαιο προστασίας του δανειστή», θα διέπονται τα νέα ομόλογα που θα λάβουν οι ιδιώτες (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και Ταμεία) στο πλαίσιο της συμφωνίας για το PSI. Η αποκάλυψη αυτή προήλθε χθες διά στόματος Φίλιππου Σαχινίδη. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ήρθε να διαψεύσει τις παλαιότερες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής ότι τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει η χώρα μας δεν θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.

Οπως είπε ο κ. Σαχινίδης, το θέμα του αγγλικού δικαίου βρίσκεται πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες ομολογιούχους και αποτελεί όρο των διαπραγματεύσεων. Από το ίδιο νομικό καθεστώς θα διέπεται και το δάνειο των 30 δισ. ευρώ, το οποίο θα παραχωρήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στην Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και τη διαδικασία του εθελοντικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους (PSI).

Το PSI παρουσιάζει σημαντική πρόοδο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι οποίες θεωρούν πιθανό να κλείσει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί και η άφιξη του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα στη χώρα μας, ο οποίος σήμερα αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σε ό,τι αφορά τη δομή του PSI, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, θεωρείται πολύ πιθανή η επίτευξη ενός επιτοκίου κοντά στο 4%-4,5%, ενώ οι διάρκειες των νέων ομολόγων θα είναι κατά βάση μακροπρόθεσμες. Το PSI προβλέπεται να αναδιαρθρώσει 203 δισ. ευρώ χρέος, το οποίο θα μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ. Καλά ενημερωμένες πηγές δεν αποκλείουν πάντως το «κούρεμα» του χρέους να είναι μεγαλύτερο του 50% και να φτάσει ως τα επίπεδα του 64%.

Το μεγαλύτερο κομμάτι από το ελληνικό χρέος έχουν οι τράπεζες της Γαλλίας, αφού στο χαρτοφυλάκιό τους βρίσκονται ελληνικά ομόλογα αξίας 41,4 δισ. ευρώ, και ακολουθούν οι γερμανικές τράπεζες με 15,9 δισ. ευρώ, οι βρετανικές με 9,4 δισ. ευρώ, οι τράπεζες της Πορτογαλίας με 7,5 δισ. ευρώ και οι ιταλικές με 2,8 δισ. ευρώ.

Στην υλοποίηση του σχεδίου PSI θα πάει και το μεγαλύτερο κομμάτι της δόσης των 89 δισ. ευρώ που θα πάρει η Ελλάδα στο πλαίσιο της νέας σύμβασης. Από αυτά περίπου 30 δισ. ευρώ θα δοθούν στις τράπεζες μαζί με τα νέα ομόλογα. Τα τελευταία με την αποκάλυψη Σαχινίδη θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, το οποίο θα προβλέπει και εμπράγματες ασφάλειες.

Από τη δόση άλλα 30 δισ. ευρώ θα διατεθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα ενισχυθούν κεφαλαιακά, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες που θα υποστούν από το «κούρεμα» των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Η διαδικασία αυτή προβλέπει και κρατικοποίηση των εν λόγω τραπεζών. Από το 2008, οπότε και άρχισαν να παρέχονται εγγυήσεις προς τις τράπεζες, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ενισχυθεί ως σήμερα με ένα ποσό που φτάνει τα 155 δισ. ευρώ.


Κέρασε φόβο (με ύφος Σταρένιου) στη βεγγέρα με τους συντάκτες

Η λιτή βεγγέρα του διορισμένου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους χθες στο Μαξίμου είχε απ’ όλα· αλλά κυρίως το μότο του κ. Λουκά (σε στιλ Δήμου Σταρένιου) ότι οι εταίροι είναι φίλοι μας και μας κάνουν τα πάντα για να μας σώσουν, προσθέτοντας ότι πρέπει να δουν ότι κάνουμε και εμείς πράγματα.(Λες και δυο χρόνια τώρα ο λαός δεν υποφέρει τα πάνδεινα.)

Από κει και πέρα ο διορισμένος πρωθυπουργός έβαλε τα πάντα στο καλάθι για να διαλέξει η τρόικα τι της κάνει. Απολύσεις (παρόλο που ο Δ. Ρέππας λίγες ώρες νωρίτερα τις διέψευδε), 13ος και 14ος μισθός, κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα -θέματα για τα οποία, αν δεν καταλήξουν οι κοινωνικοί εταίροι σε κάτι αποδεκτό από την τρόικα, δεν αποκλείεται νομοθετική παρέμβαση-, αυτόματη ωρίμανση, επικουρικά ταμεία, συντάξεις… Ολα είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης, που εκβιάζει τώρα τη στήριξη των τριών κομμάτων στο παρά πέντε της έλευσης της τρόικας, σημειώνοντας με νόημα ότι η στήριξη «μπορεί να βελτιωθεί». Στο Μέγαρο Μαξίμου προϊδεάζουν για μια δύσκολη χρονιά, όπου δεν προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη.

Για τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες το Μέγαρο Μαξίμου θέτει τρεις στόχους, συνδέοντας την επίτευξή τους με τη συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας από τους δανειστές μας:

-την ολοκλήρωση των δεσμεύσεών μας από το ισχύον οικονομικό πρόγραμμα,

-τη διαμόρφωση νέου οικονομικού προγράμματος, με σκοπό τη δημοσιονομική εξυγίανση, την επίτευξη ανταγωνιστικότητας και την ανόρθωση της οικονομίας και

-την ολοκλήρωση του PSI.

Ειδικά για τα επικουρικά ταμεία διαπιστώνεται ήδη υψηλό έλλειμμα, που θα μεγαλώσει λόγω της επιδείνωσης της σχέσης μεταξύ εργαζομένων και ασφαλισμένων, με το κράτος πάντως να… μην έχει τη δυνατότητα να κλείσει άλλες τρύπες.

Οι εκλογές παραπέμπονται για «όταν η παρούσα κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της», με το Μαξίμου πάντως να λαμβάνει τα μέτρα του εν όψει εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ. Οσο για το «κόμμα Παπαδήμου» ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι «αυτή τη στιγμή» τον ενδιαφέρει μόνο η ολοκλήρωση των κυβερνητικών δεσμεύσεων…

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...

ΟΠΑΠ: Στα 73.200.000 ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο

Σε 898.900.000 ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) του ΟΠΑΠ στο εννεάμηνο του 2020, με τα καθαρά κέρδη στα 73.200.000 ευρώ. Οπως...