Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

Ενεργειακά ποτά στα θρανία

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Μαθητικά χρόνια και ενεργειακά ποτά φαίνεται ότι βαδίζουν χέρι χέρι, όπως κατέδειξε έρευνα που διενήργησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε σχολεία της Ελλάδας, η οποία αποδεικνύει ότι οι έφηβοι όχι μόνο καταναλώνουν σε μεγάλο ποσοστό τα εν λόγω ποτά αλλά τα δοκιμάζουν και πολύ νωρίς, ακόμα και από τις τάξεις του δημοτικού.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, το 43,9% των εφήβων που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι καταναλώνει τα συγκεκριμένα ποτά, με την πλειονότητα αυτών (47,9%) να αναφέρει ότι τα δοκίμασε για πρώτη φορά στο γυμνάσιο, ενώ ένα 23,7% στο λύκειο και το 17% των εφήβων δηλώνει ότι τα δοκίμασε μόλις στο δημοτικό.

Η γεύση φαίνεται ότι είναι το δυνατό σημείο των ποτών αυτών, με το 73,5% των νέων να δηλώνει ότι τα καταναλώνει επειδή απλώς του αρέσει η γεύση, ενώ το 41,9% τα επιλέγει διότι πιστεύει ότι ανεβάζουν τα επίπεδα ενέργειας. Το 34,5% δήλωσε ότι ο μέγιστος αριθμός ενεργειακών ποτών που καταναλώνει σε μια μέρα είναι ένα ποτό, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου το 8,1% δήλωσε ότι ο μέγιστος αριθμός που έχει καταναλώσει σε μία ημέρα είναι μεγαλύτερο ή ίσο με πέντε.

Ακόμα ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι μια μερίδα των εφήβων, το 12,4%, φάνηκε ότι προσλαμβάνει περισσότερο από 240 mg καφεΐνης ημερησίως (λαμβάνοντας υπόψη και άλλες πηγές καφεΐνης όπως ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά), το οποίο αντιστοιχεί σε περισσότερα από τρία φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ την ημέρα! Ως προς την ταυτόχρονη κατανάλωση ενεργειακών ποτών με αλκοόλ, περισσότεροι από τους μισούς (περίπου 61%) ανέφεραν ότι δεν τα αναμειγνύουν, ωστόσο ο ένας στους 10 ανέφερε ότι τα ανακατεύει συχνά.

Σύγχυση πάντως επικρατεί στους ερωτωμένους ως προς τα χαρακτηριστικά των ενεργειακών ποτών, όπως π.χ. το θερμιδικό περιεχόμενο, η διαφοροποίησή τους από τα ποτά για αθλητές κ.ά., γεγονός που αποδεικνύει ότι ο όρος «ενεργειακό ποτό» δεν έχει πλήρως διασαφηνισμένο νόημα για τους νεαρούς καταναλωτές.

Στην έρευνα του ΕΦΕΤ συμμετείχαν συνολικά 4.562 μαθητές λυκείου από 31 σχολεία της Ελλάδας και συγκεκριμένα από τους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Δράμας, Καβάλας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Φθιώτιδας και Τρίπολης, με τους μισούς σχεδόν να προέρχονταν από τον νομό Αττικής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, πάντως, καταδεικνύουν ότι υπάρχει ανάγκη για ενδελεχή ενημέρωση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών σχετικά με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών. Για τον λόγο αυτό η ΟΛΜΕ σκοπεύει να προχωρήσει σε δράσεις ενημέρωσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το «Oruc Reis» θα εισβάλει (τώρα και) στα χωρικά μας ύδατα!

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι και απειλούν (με τη νέα NAVTEX) να κάνουν έρευνες στα 5,8 ναυτικά μίλια Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Είναι...

Αλλαγές στις πανελλαδικές λόγω Covid

Δεν θα ισχύσει φέτος η οριζόντια βάση εισαγωγής. Τέλος Νοεμβρίου οι αιτήσεις των υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Άγνωστο παραμένει ακόμα το πότε θα ανοίξουν τα...

Τι προτείνουν οι «σοφοί» για φορολογία, Ασφαλιστικό και… εργασιακά

Οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη κατανέμονται σε διάφορους τομείς. Μεταξύ άλλων, προτείνει: Φορολογία Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (η κυβέρνηση έχει υπολογίσει την κατάργηση μόνο για...

Φέρνουν αντιλαϊκά μέτρα με πρόσχημα τα 32 δισ. της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιτροπή Πισσαρίδη για να περάσει τη σκληρή ατζέντα της Μπροστάρη τον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη βάζει η κυβέρνηση για να περάσει...

Θεσσαλονίκη: Όταν αδειάζει κλίνη ΜΕΘ, γεμίζει σε δύο λεπτά

Δεν υπάρχουν πλέον άδειες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και, εάν αδειάσει ένα κρεβάτι, γεμίζει σε δύο λεπτά, ενώ οι αστοχίες του ανέτοιμου για την πανδημία...