Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Ενεργειακό «θρίλερ» σε τρία μέτωπα

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας, η ΔΕΗ και ο ΔΕΣΦΑ, με στόχο να αποτραπούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την παροχή φυσικού αερίου στη χώρα. Τις τελευταίες ημέρες λαμβάνονται συνεχώς έκτακτα μέτρα, τα οποία κορυφώθηκαν χθες με την απαγόρευση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας (από τα ξημερώματα) και την ανακοίνωση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), με την οποία τίθεται σε κατάσταση συναγερμού.

Σαν να μην έφτανε η ισορροπία του τρόμου στην ηλεκτροδότηση της χώρας, χθες δημιουργήθηκε αναστάτωση έπειτα από ρεπορτάζ ιρανικού κρατικού δικτύου, σύμφωνα με το οποίο διακόπτεται η παροχή πετρελαίου προς την Ελλάδα και άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Το ρεπορτάζ διαψεύστηκε από την ιρανική κυβέρνηση, αλλά ο θόρυβος συνεχίζεται με αφορμή και το εμπάργκο της Ε.Ε. στο Ιράν.

Ο βαρύς χειμώνας στη Βαλκανική, που οδήγησε σε διακοπή των εισαγωγών ρεύματος από Βουλγαρία και Σκόπια, η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τον αγωγό μέσω Τουρκίας και η αυξημένη ζήτηση στην Ελλάδα εξαιτίας της κακοκαιρίας έχουν οδηγήσει το ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στα πρόθυρα του κραχ. Το πρόβλημα έγινε ακόμα πιο έντονο, καθώς αρκετοί καταναλωτές χρησιμοποιούν κλιματιστικά και ηλεκτρικά καλοριφέρ, προκειμένου να αποφύγουν το υψηλό κόστος της θέρμανσης με καυστήρες πετρελαίου. Επίσης, η ΔΕΗ δεν μπορεί να αξιοποιήσει περαιτέρω την υδροηλεκτρική παραγωγή, καθώς διαφυλάσσονται υδάτινα αποθέματα (ήδη σε χαμηλά επίπεδα) για το καλοκαίρι.

Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «είμαστε απόλυτα συντονισμένοι και κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στον ομαλό εφοδιασμό των πολιτών με φυσικό αέριο». Τα σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία φυσικού αερίου έχουν, όμως, οδηγήσει σε διακοπή λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, με αποτέλεσμα να έχει τεθεί το σύστημα σε κατάσταση ανωτέρας βίας.

Ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) έχει καλέσει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο να περιορίσουν την κατανάλωση (ήδη χθες δεν λειτούργησαν δύο), ενώ η ΔΕΗ έχει θέσει σε λειτουργία τις πετρελαϊκές μονάδες. Με ντίζελ λειτουργεί ακόμα και μονάδα (η ΗΡΩΝ Ι, η οποία μπορεί να λειτουργήσει τόσο με φυσικό αέριο όσο και με ντίζελ) του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση. Οι ιδιωτικές μονάδες έφτασαν αυτές τις ημέρες να καλύπτουν το 25% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Με δεδομένο ότι από την Τετάρτη έχει διακοπεί ξανά η τροφοδοσία φυσικού αερίου μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού, ο ΔΕΣΦΑ αναζητεί υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας. Το πρόβλημα εντάθηκε, καθώς δεν ήρθε εγκαίρως ένα φορτίο LNG, ενώ η επόμενη προγραμματισμένη παραλαβή είναι την Παρασκευή.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ