Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Ενέσεις ρευστότητας στους μικρομεσαίους!

Από τον Νοέμβριο θα αρχίσει η ροή των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ χθες υπεγράφη συμφωνία εγγυήσεων από πλευράς Ελλάδας για δάνειο 440.000.000 ευρώ από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ. Σε συνάντηση που είχε ο κ. Χόιερ και με τον υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών Κ. Χατζηδάκη συζητήθηκε και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών, όπως η χρηματοδότηση έργων υποδομής, η παροχή εγγυήσεων για τη στήριξη των εισαγωγικών ή εξαγωγικών ελληνικών επιχειρήσεων κ.λπ.

Η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, που το 2012 είναι σχεδόν μηδενική, υποτίθεται ότι θα είχε ξεκινήσει από αυτόν τον μήνα, με βάση πρόσφατες εξαγγελίες του ΥΠΑΝ. Οι εγγυήσεις που απαιτούσε εδώ και μήνες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα (που είχαν συνοδευτεί από πληροφορίες περί «ρήτρας δραχμής») είχαν προκαλέσει την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, καθώς εκκρεμούν κρίσιμες χρηματοδοτήσεις, όπως το δάνειο προς τη ΔΕΗ που τώρα προχωρά.

Τα κονδύλια προς τους μικρομεσαίους, αλλά και εκείνα για τα μεγάλα έργα θα δοθούν -όπως έχει εδώ και μήνες δρομολογηθεί- μέσω δύο ταμείων, του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του Ταμείου Επιμερισμού Κινδύνου για Εργα Υποδομών, αντίστοιχα. Και στις δύο περιπτώσεις τα δύο Ταμεία θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του ΕΣΠΑ και με κεφάλαια που θα μοχλεύσει η ΕΤΕπ. Χθες ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι μετά τη συμφωνία για το δάνειο των 440.000.000 ευρώ «επιβεβαιώσαμε στη συνάντησή μας (σ.σ.: με τον κ. Χόιερ) ότι θα προχωρήσει ταχύτατα η συμφωνία για το άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, ύψους 1 δισ. ευρώ».

Επιπλέον, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, έχει βρεθεί φόρμουλα για τη συμμετοχή της τράπεζας στη χρηματοδότηση των μεγάλων οδικών αξόνων (συμμετέχει ήδη στα κοινοπρακτικά τραπεζικά σχήματα που δανειοδοτούν τους άξονες Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος), αλλά και στα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) για τη διαχείριση απορριμμάτων. Χθες συζητήθηκε και «ένα ευρύτερο πρόγραμμα κάλυψης των εγγυητικών επιστολών των ελληνικών επιχειρήσεων και διευκόλυνσης του εμπορίου μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων», όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ