Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Ενεση μειώνει την υψηλή χοληστερίνη

Ερχεται η πολλά υποσχόμενη δραστική ουσία «alirocumab»!

Ερχεται η ένεση που θα βάλει τέρμα στην υψηλή χοληστερίνη. Πρόκειται για νέο σούπερ φάρμακο τελευταίας γενιάς, που βασίζεται στη δραστική ουσία alirocumab. Καταφέρνει να μειώσει σε σημαντικό βαθμό την κακή χοληστερόλη (Ldl) και προορίζεται για ασθενείς με κληρονομικής φύσης υπερχοληστερολαιμία, σε περιπτώσεις που είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπισή της, και για όσους αντιμετωπίζουν υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα τους προσφέρει μια νέα θεραπευτική επιλογή, η οποία θα επιτρέπει να κρατούν υπό έλεγχο τη Ldl.

Η δραστική ουσία alirocumab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα. Ανήκει στην κατηγορία των πρωτοποριακών φαρμάκων που επιδρούν στο ηπατικό ένζυμο PCSK9, το οποίο ρυθμίζει την κακή χοληστερόλη. Η θεραπευτική αγωγή προβλέπει τη χορήγηση του φαρμάκου με υποδόρια ένεση μία φορά κάθε δύο εβδομάδες.

Οπως ανακοίνωσαν οι φαρμακευτικές εταιρίες που το παράγουν, υπάρχουν δύο δοσολογίες, είτε των 75 mg είτε των 150 mg, ώστε η θεραπεία να προσαρμόζεται στις προσωπικές ανάγκες κάθε ασθενούς. Το alirocumab χορηγείται σε συνδυασμό με τις στατίνες, ενώ ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί κατάλληλη διατροφή.

Οι κλινικές μελέτες που πραγματοποίησαν οι δημιουργοί του έδειξαν ότι μείωσε σημαντικά τη Ldl σε ασθενείς με μεγάλη ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων όσων είχαν υψηλό ή πολύ υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και όσων έπασχαν από οικογενή υπερχοληστερολαιμία (κληρονομική μορφή υψηλής χοληστερόλης).

Σε ομάδα από ασθενείς που πληρούσαν αυτές τις προϋποθέσεις χορηγήθηκε η θεραπεία με τη δόση των 150 mg, στην οποία υποβλήθηκαν για 78 εβδομάδες. Στους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην έρευνα χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο. Επειτα από 24 εβδομάδες η πρώτη ομάδα παρουσίασε μείωση της κακής χοληστερόλης Ldl-C κατά 62% σε σύγκριση με το ψευδοφάρμακο. Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στη μείωση της κακής χοληστερόλης Ldl-C διατηρήθηκε σταθερή σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το alirocumab, έρχονται άλλα δύο φάρμακα που στοχεύουν στο ηπατικό ένζυμο PCSK9. Πρόκειται για τις δραστικές ουσίες evolocumab και bococizumab.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ