Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Ενεση-«μπλόκο» στην τύφλωση!

Μια σημαντική ανακάλυψη, που θα αποτρέπει την τύφλωση στα άτομα που πάσχουν από παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία.

Οπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη διάρκειά του παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα για τα ενέσιμα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό των συμπτωμάτων και τη σταθεροποίηση της κατάστασης του ασθενούς, ώστε να προστατεύεται η όραση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ενέσιμα φάρμακα νέας γενιάς μπορούν να περιορίσουν την απώλεια της όρασης ακόμη και σε ποσοστό 90%, άρα και να αποτρέψουν την τύφλωση.

Τα φάρμακα αυτά είναι ενέσιμα και χορηγούνται ανά διαστήματα απευθείας στον οφθαλμό, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς θεωρούνται πιο αποτελεσματικά ακόμη και από τις θεραπείες λέιζερ που χρησιμοποιούνται για τον ίδιο λόγο.

Επίσης, ανακοινώθηκε και μια νέα χρήση της ουσίας ρανιμιζουμάμπη, η οποία χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων των οφθαλμών και πλέον έχει λάβει έγκριση για τη θεραπεία της χοριοειδικής νεοαγγείωσης της ωχράς κηλίδας, ως αποτέλεσμα παθολογικής μυωπίας. Η ρανιμπιζουμάμπη χορηγείται ήδη για την αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας υγρού τύπου, για το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, καθώς και για την απόφραξη της κεντρικής και κλαδικής φλέβας του αμφιβληστροειδούς.

Οι επιστήμονες τόνισαν τη σημασία του έγκαιρου εντοπισμού των προβλημάτων της όρασης, τα οποία μπορεί να εμφανίζονται ξαφνικά αλλά, αν διαγνωσθούν άμεσα, μπορεί να θεραπευτούν. Σε ό,τι αφορά την πρόληψή τους, διευκρίνισαν ότι τεράστιο ρόλο παίζει η διακοπή του καπνίσματος και κυρίως για τους καπνιστές που έχουν αρχίσει το τσιγάρο από νεαρή ηλικία. Αρνητική επιρροή στην υγεία των ματιών ασκούν επίσης η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης, καθώς συνήθως προκαλούν διαβήτη, ο οποίος συχνά αποτελεί αιτία τύφλωσης.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο από τις 26 ως τις 29 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή επιστημονικών ομάδων από την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία, καθώς και Ελλήνων επιστημόνων από την Αυστρία και την Ελβετία.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ