Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

ΕΝΦΙΑ(!!!) και για όσους έχουν ακίνητο στο εξωτερικό

Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ενδεχομένως από το 2016, στα ακίνητα και στις καταθέσεις στο εξωτερικό οραματίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης!

Αν και πρώην εφοριακός, ο κ. Αλεξιάδης εκτιμά ότι μπορεί να επιβάλει έναν γενικευμένο φόρο περιουσίας σε όλα τα ακίνητα των Ελλήνων πολιτών, ακόμη και σ’ αυτά που βρίσκονται στο εξωτερικό! Και δεν σταματά εκεί! Φιλοδοξεί να βάλει… ΕΝΦΙΑ σε όλες τις καταθέσεις και τις επενδύσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό!

Σε μία από τις πάμπολλες συνεντεύξεις που έχει δώσει τον τελευταίο καιρό, ο κ. Αλεξιάδης δηλώνει ότι «θα υπάγονται στον νέο αυτόν φόρο τα πολυτελή ακίνητα που έχουν Ελληνες πολίτες στην Ελβετία, στο Λονδίνο και σε άλλες περιοχές εκτός της χώρας μας, καθώς επίσης και τα κεφάλαια που έχουν φυγαδεύσει σε τράπεζες του εξωτερικού».
Στο… προφανές ερώτημα αν είναι λογικό να φορολογηθεί η περιουσία των Ελλήνων που ήδη φορολογείται στο εξωτερικό, ο κ. Αλεξιάδης απαντά ότι «σε περίπτωση που έχει ήδη καταβληθεί φόρος περιουσίας στις χώρες στις οποίες βρίσκονται αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, το καταβληθέν ποσό θα αφαιρείται από το ποσό του φόρου που αναλογεί στην Ελλάδα».

Ε, τότε, για ποιον γενικευμένο ΕΝΦΙΑ μιλάμε; Εκτός κι αν ο κ. Αλεξιάδης οραματίζεται έναν τόσο υψηλό ΕΝΦΙΑ, που θα ξεπερνά και τη φορολόγηση που έχει ήδη γίνει στο εξωτερικό! Και, σε τελική ανάλυση, από πότε ο φόρος ακίνητης περιουσίας μπορεί να επιβληθεί και σε καταθέσεις, προφανώς αδήλωτες στην Εφορία; Εκτός κι αν υπάρχουν σκέψεις για διπλή φορολόγησή τους…

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δέχθηκε δριμεία κριτική για τις δηλώσεις του από τον εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλο Χρηστίδη, που κατηγόρησε τον κ. Αλεξιάδη ότι «δεν μπορεί να εμφανίζεται συνεχώς στα ΜΜΕ εξαγγέλλοντας δήθεν φορολογικές αλλαγές και στην πράξη να επιχειρεί να ωραιοποιήσει το Μνημόνιο».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ