Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Ενιαίος φόρος για το πετρέλαιο

Την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με τον αντίστοιχο του πετρελαίου κίνησης στα 330 ευρώ ανά 1.000 λίτρα εξετάζει η κυβέρνηση, με στόχο να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά. Βεβαία αυτό θυμίζει παρηγοριά στον άρρωστο και ευσεβείς πόθους, καθώς από τα μέσα Οκτωβρίου οι πολίτες θα αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,4 ευρώ, από 1 ευρώ έναν χρόνο πριν.

Από τις συνεχείς συσκέψεις στελεχών των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος προκύπτει ότι συμφωνούν με την πρόταση που είχε κάνει τον περασμένο Απρίλιο ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών για την εξίσωση των δύο ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο επίπεδο των 330 ευρώ ανά 1.000 λίτρα. Η πρόταση του συνδέσμου βασίστηκε σε μελέτη που είχε πραγματοποιήσει το ΙΟΒΕ. Αν οριστικοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση, τότε ο ΕΦΚ του ντίζελ κίνησης θα μειωθεί κατά περίπου 80 ευρώ (από τα 412 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, που είναι σήμερα, στα 330 ευρώ) και θα αυξηθεί ο ΕΦΚ του ντίζελ θέρμανσης από τα 60 ευρώ ανά 1.000 λίτρα στα 330 ευρώ.

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε αποφασίσει να αυξήσει μόνο τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, αλλά να διατηρήσει τον φόρο στο κίνησης στα 412 ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη θα άφηνε ανοιχτή την πόρτα στο λαθρεμπόριο, καθώς οι επιτήδειοι θα επωφελούνταν από τη διαφορά μεταξύ των δύο φόρων. Για να περιοριστεί ακόμα περισσότερο το λαθρεμπόριο, στο υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζουν και μια ακόμα λύση, που αφορά την εξομοίωση της ποιότητας των δύο τύπων ντίζελ. Η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει ότι θα κυκλοφορεί στην αγορά μόνο το ντίζελ χαμηλού θείου κίνησης (θα χρησιμοποιείται και για θέρμανση), ενώ θα καταργηθεί εντελώς ο τύπος του ντίζελ θέρμανσης. Οι διαπραγματεύσεις του ΥΠΕΚΑ με τα διυλιστήρια δεν έχουν μέχρι στιγμής καταλήξει.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ