Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Ενιαίος φόρος στα ακίνητα

Ενας ενιαίος φόρος για τα ακίνητα θα περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών. Ο φόρος θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ (Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών – ΕΕΤΗΔΕ) και τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), με συντελεστές που θα κυμαίνονται κλιμακωτά από 0,1% έως 1%, ανάλογα με το ύψος της περιουσίας του φορολογουμένου. Θα υπάρχει αφορολόγητο έως 100.000 ευρώ, ενώ από αυτό το ποσό και άνω θα φορολογείται το σύνολο της περιουσίας. Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει για πρώτη φορά και όσους διαθέτουν αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, είτε έχουν πλήρη ή ψιλή κυριότητα είτε έχουν την επικαρπία. Εξαιρούνται μόνο όσοι ασκούν το επάγγελμα του αγρότη. Επίσης, θα επιβαρυνθούν όσοι ιδιώτες έχουν στην κατοχή τους δασικές εκτάσεις και όσοι διαθέτουν εκτάσεις που αξιοποιούν για τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Το ύψος του φόρου θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του φορολογικού συντελεστή με την αντικειμενική αξία που έχει το κάθε ακίνητο ή αγροτεμάχιο, ανάλογα την περιοχή όπου βρίσκεται. Είναι προφανές ότι η πρόβλεψη που υπάρχει στο δεύτερο Μνημόνιο για αύξηση (αναπροσαρμογή) των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα της αγοράς θα αυξήσει και τον συγκεκριμένο φόρο που θα κληθούν να καταβάλουν οι πολίτες. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι σε ετήσια βάση ο φόρος από την ακίνητη περιουσία να συνεισφέρει στα δημόσια ταμεία έσοδα κοντά στα 3 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει επίσης να υπάρξει μείωση στον φόρο μεταβίβασης, από 8% έως 10% που είναι σήμερα στο 3% έως 4%. Επίσης, προσανατολίζεται στο να μειώσει τον ΦΠΑ που επιβαρύνει την οικοδομή από το 23% ίσως και κάτω από το 20%. Ταυτόχρονα προωθείται αύξηση στη φορολογία για δωρεές, κληρονομιές και γονικές παροχές ακινήτων υψηλής αξίας. Επίσης, πρόκειται να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες και θα αντικατασταθούν από εφαρμογή «πόθεν έσχες».

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ