Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

Ενιαίος ΦΠΑ (19% ή 21%) με εντολή τρόικας από φέτος το καλοκαίρι!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 19% ή του 21% σχεδιάζει η κυβέρνηση καθ’ υπόδειξη της τρόικας, ο οποίος θα ισχύσει από το ερχόμενο καλοκαίρι και θα αντικαταστήσει τους ισχύοντες συντελεστές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Η ενοποίηση του ΦΠΑ στα επίπεδα του 19% η 21% συνεπάγεται αύξηση της επιβάρυνσης σε ό,τι φορολογείται σήμερα με ΦΠΑ 13%, δηλαδή στα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής, στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, στην ιατρική και τη νοσοκομειακή περίθαλψη κ.α. Από την άλλη πλευρά, όμως, η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα δώσει μία βαθιά ανάσα στην αγορά, καθώς θα μειωθεί ίσως και κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες ο ΦΠΑ 23% που επιβάλλεται σήμερα στα περισσότερα προϊόντα τα οποία διακινούνται στην αγορά, αλλά και σε όλο τον φάσμα της παροχής υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εντάξει τις αλλαγές αυτές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα οριστικοποιηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ειδικότερα μελετώνται τα εξής:

1) Επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%. Αυτό συνεπάγεται:

α) αύξηση από 6,5% σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τις τιμές των φαρμάκων, των βιβλίων, των περιοδικών, των εφημερίδων και των εισιτηρίων του θεάτρου. Υπολογίζεται ότι με τον τρόπο αυτόν θα υπάρξει αυτόματη ανατίμηση των προϊόντων αυτών από 11,7% έως 13,6%!

β) αύξηση από 6,5% σε 9% ή 11% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τις υπηρεσίες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, που θα οδηγήσει τις τιμές των υπηρεσιών αυτών σε επίπεδα υψηλότερα κατά 2,34% έως 4,22%!

γ) αύξηση από 13% σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τα τρόφιμα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών που παρέχονται από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ξυλουργούς και λοιπούς επιτηδευματίες εμπλεκόμενους με την εκτέλεση εργασιών σε οικοδομές, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη και τα εισιτήρια θεαμάτων (τα εισιτήρια για την είσοδο σε κινηματογράφους, συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις, τσίρκο, ζωολογικούς κήπους, εκθέσεις και παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις). Μια τέτοια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια όλα τα παραπάνω αγαθά και υπηρεσίες να ανατιμηθούν αυτόματα κατά 5,3% έως 7%!

δ) μείωση από 23% σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει όλες τις λοιπές πωλήσεις αγαθών και όλες τις λοιπές περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών, δηλαδή τις ακόλουθες συναλλαγές:

– Πωλήσεις ειδών ένδυσης – υπόδησης.

– Παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών.

– Πωλήσεις επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης.

– Πωλήσεις νεόδμητων οικοδομών (πλην α’ κατοικίας).

– Πωλήσεις οικοδομικών υλικών.

– Πωλήσεις αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και λοιπών οχημάτων.

– Πωλήσεις καυσίμων, τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών.

– Πωλήσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, πλαστικών ειδών, χημικών ειδών, χαρτικών, απορρυπαντικών, ειδών καθαρισμού, ειδών ατομικής καθαριότητας, σχολικών ειδών κ.λπ.

– Κατασκευές και πωλήσεις έργων τέχνης.

– Επισκευή και συντήρηση αυτοκινήτων, δικύκλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και λοιπών αντικειμένων.

– Υπηρεσίες καθαρισμού κτιρίων.

– Παροχή υπηρεσιών από κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια.

– Παροχή υπηρεσιών από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, φοροτεχνικούς και οικονομολόγους.

– Πώληση έτοιμου φαγητού σε εστιατόρια, ταβέρνες ψητοπωλεία, ψησταριές, ουζερί, οινομαγειρεία, φαστ φουντ κ.λπ.

– Πώληση ροφημάτων σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία.

Μια τέτοια μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν οι τιμές όλων των παραπάνω προϊόντων και υπηρεσιών κατά 1,62% έως 3,25%. Εναλλακτικά, το ΔΝΤ έχει προτείνει τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 9% ή 11% για τα τρόφιμα, την ιατρική περίθαλψη και τον κλάδο του τουρισμού.

2) Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου. Υιοθέτηση του μέτρου αυτού σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα σημαίνει για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου αύξηση του ΦΠΑ από 5% σε 19% ή 21% για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα περιοδικά, και από 9% σε 19% ή 21% για τα τρόφιμα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη, τις πωλήσεις ανθέων και ειδών από καουτσούκ και τα εισιτήρια θεαμάτων. Σημαίνει επίσης αύξηση του ΦΠΑ από 16% σε 19% ή 21% για όλα τα άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

3) Υπαγωγή σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο κατώφλι πωλήσεων. Οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ έχουν υποστηρίξει ότι η υποχρεωτική ένταξη των αγροτών που υπερβαίνουν ένα ορισμένο όριο τζίρου στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ «είναι ένα λογικό μέτρο, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο είναι σκόπιμο το αυξημένο όριο ένταξης στον ΦΠΑ των 25.000 ευρώ να ισχύει και για τους αγρότες ή αν για την περίπτωση αυτή θα ήταν πιο πρόσφορο ένα υψηλότερο κατώφλι, για την απλοποίηση των διαδικασιών τήρησης βιβλίων από την πλευρά των μικρών αγροτών».

Οι αλλαγές σε σχέση με σήμερα με μια ματιά

-Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21%, κάτι που σημαίνει:

-Αύξηση του συντελεστή 13% σε 19% ή 21% που ισχύει σε όλα τα είδη διατροφής, τα φάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τα κόμιστρα των ταξί.

-Μείωση του συντελεστή 23% σε 19% ή 21% για όλες τις λοιπές περιπτώσεις πωλήσεων αγαθών και παροχής υπηρεσιών.

-Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Ο συνδυασμός της κατάργησης των μειωμένων αυτών συντελεστών και της εφαρμογής ενός ενιαίου συντελεστή 19% ή 21% θα σημάνει την αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

-Κατ’ εξαίρεση κυβέρνηση και τρόικα εξετάζουν περιορισμένη αύξηση του ΦΠΑ των υπηρεσιών τουρισμού από 6,5% σε 11% αντί σε 19% ή 21%!

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Κόψτε τις συντάξεις»! Νεοφιλελεύθερο αμόκ Πισσαρίδη

Στο στόχαστρο της (δήθεν επιστημονικής) επιτροπής συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοιΈνα νεοφιλελεύθερο σχέδιο με επιστημονικό προσωπείο φέρνει η κυβέρνηση, στη χειρότερη στιγμή για τη χώρα....

Νέα τέλη κυκλοφορίας για δυνατούς… λύτες λόγω ρύπων

Νέο πρότυπο μέτρησης για όποιο όχημα αποκτηθεί το νέο έτος. Ουδείς γνωρίζει ποιος θα ενημερώνει τους αγοραστέςΆλλα τέλη κυκλοφορίας θα πληρώνουμε από το 2022,...

Έτοιμος να παραδώσει τη σκυτάλη ο Τραμπ!

Στην τελική ευθεία η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, όμως ο απερχόμενος πρόεδρος ετοιμάζεται για τα... δικαστήριαΦτάνοντας πιο κοντά από ποτέ στην παραδοχή της...

Θρίλερ με τη δολοφονία του 26χρονου στις Σπέτσες!

Για «ψευδομάρτυρες βαποράκια» κάνει λόγο ο πατέρας του κατηγορουμένου και γνωστός καθηγητής του ΜετσοβίουΟ 26χρονος που βρέθηκε να ψυχορραγεί σε ερημικό δρομάκι το βράδυ...

Δεν εισέπραξαν τα ψαλιδισμένα αναδρομικά 15.000 συνταξιούχοι

Το ΕΝΔΙΣΥ προσδιόριζε τον αριθμό των λαθών σε 80.000 συνταξιούχους, με το υπουργείο να αναγνωρίζει μόνο 65.000Την ολοκλήρωση της καταβολής των αναδρομικών λόγω...