Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Ενοικιάζονται (!) όλες οι πλαζ!

Οι ΟΤΑ θα διαχειρίζονται εφεξής τις παραλίες και όχι το ΠΕΧΩΔΕ, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) προβλέπεται η απευθείας παραχώρηση στους ΟΤΑ α’ βαθμού (δήμους) της απλής χρήσης του αιγιαλού, της παραλίας, της όχθης και της παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών της χώρας. Ομως ταυτόχρονα δίνεται το δικαίωμα στους δήμους να καθορίζουν τους όρους περαιτέρω παραχώρησης του δικαιώματος από τους ΟΤΑ σε τρίτους ενδιαφερομένους. Επίσης οι δήμοι θα μπορούν να εγκρίνουν εκ των προτέρων τις συμβάσεις που θα συνάπτουν με τους όρους που έχουν θεσπιστεί.

Η ΚΥΑ συνοδεύεται από αναλυτικό παράρτημα τεχνικών προδιαγραφών. Σε αυτό περιγράφονται οι κατασκευές και οι διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων που επιτρέπεται να πραγματοποιήσουν οι μισθωτές. Στόχος είναι να διαφυλαχτεί η φυσική μορφολογία του αιγιαλού, να διατηρηθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας των όποιων έργων και να διευκολύνεται ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Θα υπάρχει ένας εκπρόσωπος της Κτηματικής Υπηρεσίας που θα συμμετέχει στη διαδικασία παραχώρησης από τους ΟΤΑ προς τρίτους. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος αυτός θα έχει λόγο ως προς τον καθορισμό του ανταλλάγματος. Οι μισθωτές υποχρεώνονται να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή στο Δημόσιο. Επίσης, οι κοινόχρηστοι χώροι που θα παραχωρούνται, θα αποτυπώνονται πλήρως ως προς τη θέση και το εμβαδόν στα μισθωτήρια συμβόλαια που θα συντάσσονται ανάμεσα στους δήμους και τους μισθωτές. Η αποτύπωση θα γίνεται σε ορθοφωτοχάρτες της Κτηματολόγιο Α.Ε. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα μπορούν να πραγματοποιούν τους ελέγχους που πρέπει οι κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες και να επιβάλλουν κυρώσεις, εάν εντοπίζονται παραβάσεις των όρων παραχώρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη ένα μεγάλο μέρος του αιγιαλού και της παραλίας ανά την επικράτεια το εκμεταλλεύονται ιδιώτες. Οι διαδικασίες παλαιότερων παραχωρήσεων από τους δήμους θα τύχουν τώρα επαναξέτασης, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στη νέα ΚΥΑ.

Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπει φραγμός στην ανεξέλεγκτη παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων που βρίσκονται σε αιγιαλό και παραλία από τους δήμους προς τους ιδιώτες. Παράλληλα, με τον εξορθολογισμό της διαδικασίας θα υπάρξει διασφάλιση των συμφερόντων τόσο του Δημοσίου όσο και του κοινού που θα επισκέπτεται τους συγκεκριμένους χώρους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ