Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Ενωση με επόπτη την ΕΚΤ

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντήθηκαν χθες για την έβδομη και τελευταία σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται από τον περασμένο Ιανουάριο, ελπίζοντας για να διευθετήσουν εκκρεμή θέματα σε σχέση με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέληξαν σε συμφωνία για την ενιαία εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης, ένα θέμα που εκκρεμούσε από τον Ιούνιο.

Πίσω από τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή της συμφωνίας διατυπώθηκε η βούληση των περισσότερων χωρών-μελών της Ενωσης για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αν και όχι με τους ίδιους τρόπους ή το ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Το νέο σύστημα για την εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ θα είναι σε πλήρη λειτουργία από την 1η Μαρτίου του 2014, δήλωσε μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση των 27 υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Εχουμε φθάσει στο κύριο σημείο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος εποπτείας. Αυτό θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το 2014» είπε μετά το τέλος της συνεδρίασης των 14 ωρών ο κ. Σόιμπλε. Τα 27 κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν να καταστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο επικεφαλής επόπτης για τις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ. Ενα νεοσύστατο εποπτικό συμβούλιο εντός της ΕΚΤ θα λαμβάνει τις σημαντικές αποφάσεις. Θα απαρτίζεται από εκπροσώπους 17 εθνικών εποπτικών θεσμών, τέσσερα μέλη της ΕΚΤ, έναν πρόεδρο και έναν αντιπρόεδρο.

Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν πάντως ότι η ημερομηνία λειτουργίας θα μπορούσε να καθυστερήσει, εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία της νέας διαδικασίας.

Μόνο τρεις χώρες της Ε.Ε. κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στον μηχανισμό: Η Βρετανία, η Σουηδία και η Τσεχία.

Υπό την εποπτεία της ΕΚΤ θα υπάγονται οι τράπεζες με ενεργητικό άνω των 30 δισ. ευρώ. Ωστόσο η ΕΚΤ θα έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και στην εποπτεία των μικρότερων ομίλων, συνεπώς και στις 6.000 τράπεζες του ενιαίου τραπεζικού τομέα.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ