Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Εντατικές κλειστές λόγω προσωπικού!

Μείωση των κρεβατιών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ρόδου κατά 30% προβλέπει το νέο οργανόγραμμα του θεραπευτηρίου, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Την παραπάνω καταγγελία έκανε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος τονίζει μεταξύ άλλων ότι οι νέοι οργανισμοί νοσοκομείων που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες διαγράφουν τμήματα και μονάδες που λειτουργούν, ελαττώνουν νοσηλευτικά κρεβάτια και καταργούν τμήματα προμηθειών, με προφανή σκοπό να αναθέσουν τις προμήθειες σε ιδιώτες.

«Μάλιστα, στην περίπτωση του Νοσοκομείου Ρόδου φτάνουν στο εγκληματικό σημείο να ελαττώνουν κατά 30% τα λειτουργούντα κρεβάτια ΜΕΘ, όταν είναι γνωστό ότι χιλιάδες βαριά ασθενείς αδυνατούν να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ χάνοντας τη ζωή τους» τονίζει ο κ. Βαρνάβας.

Η Ομοσπονδία ζητεί την κατάργηση των νέων οργανισμών που καθορίζουν τον αριθμό του προσωπικού (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί κ.λπ.) αλλά και των τμημάτων, των κλινικών και των κλινών κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μείωση κρεβατιών στη ΜΕΘ Ρόδου: «Το πρόβλημα είναι καθαρά αριθμητικό, καθώς ο οργανισμός του νοσοκομείου προέβλεπε μεν οκτώ κλίνες, αλλά λειτουργούν οι πέντε, όσες δηλαδή προβλέπει και ο νέος οργανισμός».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα στις ΜΕΘ είναι οξυμένα εξαιτίας της τραγικής έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, μόνο στην Αττική περίπου 30 άτομα καθημερινά αναζητούν κρεβάτι σε ΜΕΘ και εξυπηρετούνται μόνο οι μισοί. Οι υπόλοιποι ας ποσοστό περίπου 45% κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, ποσοστό που θα ήταν 23% εάν έμπαιναν στην εντατική.

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας λειτουργούν 540 κλίνες εντατικής θεραπείας και 154 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

Παράλληλα, κατά 8% ψαλιδίζονται οι εφημερίες των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μη βγαίνουν τα προγράμματα και οι γιατροί να αναγκάζονται να δουλεύουν… εθελοντικά! Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι φέτος τα νοσοκομεία διαθέτουν 285.000.000 ευρώ για τις εφημερίες, όταν στο παρελθόν ήταν από 400.000.000 ευρώ και πάνω.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ