Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Εντολή για μπλόκο 18.288 συντάξεων

Την άμεση αναστολή 18.228 συντάξεων, λόγω μη εύρεσης του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) των συνταξιούχων, αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας. Η αναστολή των συγκεκριμένων αταυτοποίητων, όπως χαρακτηρίστηκαν, συντάξεων, θα διατηρηθεί μέχρι να υπάρξει η πλήρης ταυτοποίηση όλων των στοιχείων. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας που θα δουν τον επόμενο μήνα ότι δεν μπήκε η σύνταξη στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους θα πρέπει πρώτα να καταθέσουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ στις αρμόδιες υπηρεσίες για να επανενταχθούν στη διαδικασία καταβολής των συντάξεων.

Η εντολή που δόθηκε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την ΗΔΙΚΑ, που πια έχει αναλάβει τον έλεγχο καταβολής των συντάξεων συνολικά, είναι ξεκάθαρη: να μη δοθεί καμία σύνταξη από αυτές που θα ανασταλούν, αν πρώτα δεν υποβληθούν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και δεν γίνει ακολούθως η ανάλογη ταυτοποίηση. Σημειώνεται ότι οι 18.228 συντάξεις που δεν διαθέτουν ούτε ΑΜΚΑ ούτε ΑΦΜ αντιστοιχούν μόλις στο 0,4% του συνόλου των συντάξεων, οι οποίες φτάνουν τις 4.412.797, κύριες και επικουρικές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες αταυτοποίητες συντάξεις βρέθηκαν στο ΙΚΑ και στο επικουρικό του, το ΕΤΕΑΜ. Ειδικότερα, στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας οι συντάξεις χωρίς ΑΜΚΑ και ΑΦΜ έφτασαν τις 8.577, ενώ ακολουθεί το Δημόσιο με 3.266 περιπτώσεις, ο ΟΓΑ με 2.874 περιπτώσεις και το ΕΤΕΑΜ με 2.129 περιπτώσεις.

Ας σημειωθεί ότι η διαδικασία ελέγχου των μητρώων των συντάξεων των Ταμείων γίνεται σε συνδυασμό και με τη διαδικασία απογραφής των συνταξιούχων. Η εκτίμηση του υπουργείου Εργασίας παραμένει ότι μπορούν να εξοικονομηθούν έως και 500.000.000 ετησίως από συντάξεις «μαϊμού». Ομως τα έως τώρα ευρήματα δεν δικαιολογούν τέτοιο περιορισμό συνταξιοδοτικής δαπάνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στον ΟΑΕΕ, από τους 1.600 συνταξιούχους που δεν απογράφηκαν λόγω ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, μέσα σε έναν μήνα έσπευσαν να απογραφούν οι 1.275 από αυτούς.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ