Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

ΕΟΦ: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος!

Διευκρινήσεις αναγκάστηκε να δώσει χθες ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του για τις ελλείψεις φάρμακων λόγω της οικονομικής κρίσης. Ειδικότερα, ο κ. Τούντας κατά την ομιλία του στο συνέδριο για τα γενόσημα, που διεξήχθη την περασμένη Τετάρτη, είπε ότι το 2012 υποβλήθηκαν στον ΕΟΦ 203 αιτήσεις απόσυρσης φαρμάκων από την Ελλάδα, ενώ από τις αρχές του 2013 έχουν ήδη υποβληθεί 25 σχετικές αιτήσεις.

Οπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν ανησυχία στους ασθενείς, που ήδη ταλαιπωρούνται από τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στα φαρμακεία τα τελευταία δύο χρόνια.

Για τον λόγο αυτόν, χθες σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ότι έχει προχωρήσει σε μια σειρά από μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις.

Συγκεκριμένα, o οργανισμός έχει απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων σε 71 φάρμακα, ενώ έχει εισηγηθεί στο υπουργείο Υγείας να επιβάλει κυρώσεις για μειωμένη διάθεση προϊόντων σε οκτώ φαρμακευτικές εταιρίες. Ακόμη, διερευνάται πιθανή συμμετοχή 275 φαρμακείων που έκαναν παράνομες εξαγωγές φαρμάκων.

Σε ό,τι αφορά τις αποσύρσεις φαρμάκων, ο ΕΟΦ διευκρινίζει: «Παρουσιάζεται αύξηση το 2012, (203 σκευάσματα έναντι 99 το 2011 σε σύνολο 12.500 αδειοδοτημένων φαρμάκων), εκ των οποίων τα 25 είναι μοναδικά, κυρίως κολλύρια και αντιικά φάρμακα. Από αυτά, μόνο τα τρία είναι αναντικατάστατα (οιστρογόνο, ειδική ανοσοσφαιρίνη και ενέσιμο αντιβιοτικό). Ο ΕΟΦ έχει ήδη προχωρήσει σε διαδικασία έκτακτης εισαγωγής, όπως έχει κάνει για ορισμένα αναντικατάστατα ορφανά φάρμακα». Να σημειωθεί ότι οι αποσύρσεις φαρμακευτικών προϊόντων οφείλονται κυρίως στις χαμηλές τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ