Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

ΕΟΠΥΥ: Χάος με εξετάσεις χωρίς κάλυψη

Ο «κόφτης» των διαγνωστικών εξετάσεων, που προκύπτει από τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς, περιλαμβάνει μια σειρά κρίσιμων εργαστηριακών εξετάσεων, οι οποίες πλέον αποκλείονται από τη συνταγογράφηση, όπως οφθαλμολογικές και νεφρολογικές. Το γεγονός ότι, βάσει των νέων οδηγιών, ο οργανισμός αποζημιώνει το φάρμακο αλλά όχι και την εξέταση έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους γιατρούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων αλλά και πλήρη σύγχυση στους ασθενείς, που δεν ξέρουν τελικά ποιες εξετάσεις εγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ και ποιες πληρώνουν από την τσέπη τους.

Συγκεκριμένα, στην υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε στις 18 Αυγούστου, διαπιστώνει κανείς ότι οι οφθαλμολογικοί ασθενείς με εκφύλιση ωχράς κηλίδας πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους από 60 έως και 100 ευρώ για την εξέταση οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT), η οποία αξιολογεί την οπτική οξύτητα, προκειμένου να τους εγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ τη θεραπεία! Το οξύμωρο είναι ότι, ενώ η εν λόγω εξέταση περιλαμβάνεται στον φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε ο οργανισμός να εγκρίνει την ενέσιμη θεραπεία κόστους έως και 500 ευρώ, η OCT δεν καλύπτεται από το Ταμείο.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι οφθαλμίατροι που έχουν διαπιστώσει δυσλειτουργίες. Η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρία εκφράζει ανησυχία, καθώς ο οργανισμός δεν καλύπτει μια σειρά απαραίτητων εξετάσεων, όπως ακτινογραφία θώρακος και ΝΟΚ, IVP, αξονική τομογραφία, σπινθηρογράφημα νεφρών, μαγνητική τομογραφία, μαγνητική αγγειογραφία νεφρικών αρτηριών, φλεβογραφία άνω άκρων και τρίπλεξ αρτηριών άνω άκρων. Οι νεφρολόγοι από την πρώτη στιγμή έχουν εκφράσει τον έντονο προβληματισμό τους στον ΕΟΠΥΥ και βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, προκειμένου να δοθεί λύση και να ανακουφιστούν οι ασθενείς.

Δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι στον Αγιο Δημήτριο

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις οργανώνει το Τμήμα Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Αγίου Δημητρίου σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από την ερχόμενη Πέμπτη και έως το τέλος του χρόνου.
Συγκεκριμένα, η πρώτη δράση αφορά τον έλεγχο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου στις 17.00 στα δημοτικά ιατρεία και απευθύνεται σε καπνιστές άνω των 40 ετών. Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου θα γίνει προληπτικός έλεγχος σακχαρώδους διαβήτη, που απευθύνεται σε όλους τους δημότες και ξεκινάει από τις 8.00 στα δημοτικά ιατρεία.
Επίσης, κάθε 15 ημέρες και έως το τέλος του χρόνου θα λειτουργούν στα δημοτικά ιατρεία σχολεία άσθματος (αυτοδιαχείριση της νόσου). Το πρώτο μάθημα θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου.
Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για θυρεοειδή προγραμματίζεται για τις 13 και 14 Νοεμβρίου, από τις 8.00 στα δημοτικά ιατρεία, ενώ στους ίδιους χώρους και ώρα θα γίνει δωρεάν προληπτικός έλεγχος κήλης στις 10 Δεκεμβρίου.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ