Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

ΕΟΠΥΥ: Ερχονται πιο «γκρίζες» μέρες το 2014

Μειωμένος αναμένεται να είναι για το νέο έτος ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νέοι περιορισμοί στις παροχές Υγείας που προσφέρει σε εκατομμύρια ασφαλισμένους καθώς και στα προστατευόμενα μέλη του. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του διοικητή του οργανισμού Δημήτρη Κοντού, τα κονδύλια που αναμένεται να διαχειριστεί τη νέα χρονιά ο ΕΟΠΥΥ είναι πιθανό να είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με τα κεφάλαια που διατέθηκαν τη φετινή χρονιά.

Σημειώνεται ότι για το τρέχον έτος ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ήταν 5,5 δισ. ευρώ, όταν το 2012, πρώτη χρονιά λειτουργίας του οργανισμού, ο προϋπολογισμός έφτασε τα 5,9 δισ. ευρώ.

Η συρρίκνωση των κονδυλίων αναμένεται να ξεκινήσει σε πρώτη φάση από το φάρμακο, και μάλιστα οι πρώτοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για μείωση περί τα 300.000.000 ευρώ. Τη φετινή χρονιά υπολογίζεται ότι θα διατεθούν για φαρμακευτική δαπάνη από τον ΕΟΠΥΥ κονδύλια ύψους 2,371 δισ. ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα έριξαν τα συγκεκριμένα κονδύλια κοντά στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ για το 2014.

Ανάλογες μειώσεις πρόκειται να εφαρμοστούν και στα κονδύλια που απαιτούνται για να καταβληθούν οι πληρωμές των διαγνωστικών κέντρων, αλλά και των ιδιωτικών κλινικών.

Σημειώνεται ότι για φέτος η εκτίμηση του ΕΟΠΥΥ είναι ότι τελικά οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν θα υπερβούν τα 240.000.000 ευρώ, όταν το 2012 είχαν ανέλθει στα 300.000.000 ευρώ. Στόχος του υπουργείου Υγείας και της τρόικας είναι να επιτευχθεί ο στόχος οι δαπάνες για ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα να κρατηθούν σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με φέτος. Χωρίς να έχει ακόμα οριστικοποιηθεί το κονδύλι που θα απαιτηθεί γι’ αυτές τις παροχές υγείας, εκτιμάται ότι μπορεί να υποχωρήσει στα επίπεδα των 200.000.000 ευρώ.

Πολλά θα κριθούν από το ύψος των εσόδων που θα έχει ο οργανισμός έως το τέλος της χρονιάς. Η πορεία τους το καλοκαίρι ήταν σαφώς ενθαρρυντική, κυρίως λόγω της τόνωσης της απασχόλησης από τον τουρισμό.

Πιο συγκεκριμένα, έως τον Ιούνιο ο μέσος όρος εσόδων ήταν 260.000.000 ευρώ τον μήνα, ενώ τον Ιούλιο έφτασαν τα 371.000.000 ευρώ και τον Αύγουστο τα 386.000.000 ευρώ. Η εκτίμηση που υπάρχει για τον Σεπτέμβριο είναι ότι μπορεί να υπερβούν τα 400.000.000 ευρώ.

Από τον Οκτώβριο και μετά όμως αναμένεται σημαντική μείωση εσόδων, καθώς η τουριστική χρονιά ολοκληρώνεται και η ανεργία στη χώρα διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ