Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Εως και 1.000.000 λιγότεροι Ελληνες την επόμενη 20ετία

«Γηράσκουμε όλο και περισσότερο και με μεγαλύτερη ταχύτητα»: Τη διαπίστωση αυτή κάνει ο καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Βύρωνας Κοτζαμάνης, εκτιμώντας πως «ο πληθυσμός της χώρας μέσα στην επόμενη εικοσαετία θα μειωθεί με βάση τα διάφορα σενάρια κατά 500.000 έως και 1.000.000 άτομα».

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμάνη, το θέμα είναι πως μειούμενος ο πληθυσμός αλλάζει και στη σύνθεσή του κατά ηλικία. «Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε 20 με 30 χρόνια […] θα είμαστε πολύ πιο γηρασμένοι και αυτό δεν αφορά μόνο τους άνω των 65, αλλά και τους άνω των 85, που θα “ζυγίζουν” όλο και περισσότερο» εξηγεί, σημειώνοντας πως ταυτόχρονα μειώνεται ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας, δηλαδή ο πληθυσμός 20 έως 70 ετών. Ο κ. Κοτζαμάνης επισημαίνει ότι οι τάσεις αυτές δεν εμφανίστηκαν με τη σημερινή οικονομική συγκυρία, αλλά έχουν βάθος εικοσαετίας, με την οικονομική κρίση να έχει φέρει όμως μια επιτάχυνση.

Ταυτόχρονα η σημερινή εικόνα έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα της δεκαετίας του 1990 αλλά και του 2000, όταν είχαμε αντιστροφή των μεταναστευτικών ρευμάτων, καθώς «η Ελλάδα από χώρα εξόδου που ήταν μέχρι τη δεκαετία του ’70 έγινε χώρα εισόδου (και) είχαμε την είσοδο περίπου 1.000.000 αλλοδαπών και έτσι δεν είχε γίνει εμφανής η μείωση του πληθυσμού».

«Εάν δεν επιστρέψουν τα νέα άτομα, ηλικίας 25 με 45, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί» προσθέτει ο κ. Κοτζαμάνης, εξηγώντας ότι σήμερα δεν φεύγουν μόνο οι νέοι Ελληνες, αλλά και ένα τμήμα των εγκατεστημένων αλλοδαπών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ