Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Εως και 3,5 χρόνια αναμονή για την επιστροφή του ΦΠΑ!

Σε εκκρεμότητα 42.346 αιτήσεις, που αναλογούν σε 737.000.000 ευρώ

Εως και τα 3,5 χρόνια ανέρχεται ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ από κάποιες εφορίες της χώρας, παρά την πρόβλεψη του νόμου που επιτάσσει οι επιστροφές φόρων να γίνονται εντός 90 ημερών ώστε να μην βαρύνεται με τόκους υπερημερίας το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, συνολικά βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα 42.346 αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ, συνολικού ύψους 737.000.000 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι 4.361 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ παραμένουν σε αναμονή άνω των 90 ημερών, ενώ στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ο μέσος χρόνος αναμονής φτάνει ακόμη και τις 1.291 ημέρες!

Συγκεκριμένα, 52 μεγάλες επιχειρήσεις περιμένουν πάνω από 3,5 χρόνια για να λάβουν επιστροφές ΦΠΑ συνολικού ύψους 10.270.000 ευρώ από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων. Ακολουθεί η ΔΟΥ Κω, η οποία, ενώ έχουν περάσει 953 μέρες, δεν έχει αποδώσει ακόμη 679.787 ευρώ σε πέντε επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση επιστροφής ΦΠΑ. Μια επιχείρηση που υπάγεται στη ΔΟΥ Γρεβενών περιμένει ήδη 59 ημέρες για να λάβει επιστροφή ΦΠΑ 56.728 ευρώ.

Τις περισσότερες εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ έχει η ΦΑΕ Αθηνών, καθώς σε αναμονή άνω των 90 ημερών βρίσκονται 781 αιτήσεις. Ακολουθεί η ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά με 265. Σημειώνεται ότι από το 2013 έχει θεσπιστεί ειδική διαδικασία επιστροφής πιστωτικού ΦΠΑ που επιταχύνει τις καταβολές του φόρου και επανειλημμένα έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση της διαδικασίας αυτής με στόχο την έγκαιρη απόδοση των οφειλόμενων ποσών στους δικαιούχους. Ωστόσο, οι δεσμευτικές προθεσμίες δεν τηρούνται από τις εφορίες και παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε εκκρεμότητα αιτήσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για τις περιπτώσεις αυτές ήδη το Δημόσιο επιβαρύνεται με τόκους εκπρόθεσμης επιστροφής, ενώ βάσει του νομού για τις μεγάλες καθυστερήσεις θα πρέπει να αναζητούνται ευθύνες από τους αρμόδιους υπαλλήλους της εφορίας αλλά και από τους προϊσταμένους τους για τη ζημιά που υφίσταται το Δημόσιο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ