Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Επαινοι από την Ευρωζώνη πριν από τη μάχη με το ΔΝΤ

Την αναγνώριση των προσπαθειών της Ελλάδας και την πρόοδο στις συνομιλίες με την τρόικα σημείωσαν σε κοινή δήλωσή τους οι 17 αρχηγοί της ευρωζώνης. Επικροτούν την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της και επαινούν τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Τονίζουν με νόημα ότι αναμένουν την έκθεση της τρόικας, προκειμένου στη συνέχεια να πάρει το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου τις αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. Ευρώ.

«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που σημείωσαν η Ελλάδα και η τρόικα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τις πολιτικές που διέπουν το πρόγραμμα προσαρμογής και προσβλέπουν στην οριστικοποίηση της αξιολόγησης. Το Eurogroup θα εξετάσει το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης υπό το φως της έκθεσης της τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις. Καλωσορίζουμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και χαιρετίζουμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Ικανοποιητική πρόοδος έχει σημειωθεί προκειμένου να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής» σημειώνεται στο ανακοινωθέν των κρατών της ευρωζώνης.

Οπως τονίζουν, «αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πιο ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας, να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας. Αυτές οι προϋποθέσεις θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να πετύχει ανάπτυξη και να διασφαλίσει το μέλλον της στην ευρωζώνη».

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις χαιρέτισαν και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο. Ο πρώτος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι ηγέτες του ευρώ τονίζουν ότι αναμένουν από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουν τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος.

Πάντως στην κυβέρνηση και ειδικά στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν καλά ότι η «μητέρα των μαχών» θα δοθεί στο πεδίο της βιωσιμότητας του χρέους. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, όλα δείχνουν ότι θα απαιτηθεί πολιτική απόφαση προκειμένου να χαρακτηριστεί βιώσιμο το χρέος και ως εκ τούτου να εκταμιευτεί η δόση. Αυτή η απόφαση μόνο εύκολη υπόθεση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, ειδικά όσον αφορά το ΔΝΤ, όπου πληθαίνουν οι φωνές που βάζουν βέτο στη περαιτέρω βοήθεια προς την Ευρώπη.

Κατόπιν τούτων, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δειπνούσαν, φούντωναν οι πληροφορίες και οι διαρροές για σχέδιο επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάδα, με κεφάλαια από το δεύτερο πακέτο στήριξης ή ενδεχομένως από ένα τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Στ. Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ