Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Επανάσταση στη Μάνη για τα αιολικά

Σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα στο κατακαλόκαιρο, που δεν θα μείνουν μόνο στα λόγια (όπως έκαναν μια ζωή οι Μανιάτες), προχωρούν 32 φορείς της Μάνης κόντρα στο νομοσχέδιο για τις ανεμογεννήτριες.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εξελίσσονται σε μορφή ιδιότυπου «ανταρτοπόλεμου» στις προθέσεις επιχειρηματιών και βιομηχάνων αιολικής ενέργειας να κατασκάψουν τη γη τους για να τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες-τέρατα και να διανοίξουν δρόμους αυλακώνοντας την πανίδα και τη χλωρίδα προστατευόμενων βιότοπων. Το κύριο επιχείρημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων είναι η τεράστια οικολογική καταστροφή, η τουριστική ισοπέδωση και απαξίωση των τουριστικών αγαθών καθώς και η αφαίμαξη οικογενειακών και ατομικών επιχειρήσεων που θα βάλουν λουκέτο αφού ζουν από την προβολή και εκμετάλλευση του παρθένου τοπίου, ειδικά στους χιλιάδες επισκέπτες και εραστές του πρωτόγονου της μανιάτικης γης.

Ως γνωστόν, οι 32 οργανωμένοι φορείς τα έχουν βάλει εδώ και καιρό (και του το κρατούν… μανιάτικο) με τον φίλο της οικογένειας Παπανδρέου, πρώην υπουργό περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος υπέγραψε δύο υπουργικές αποφάσεις (στις 26 και στις 30 Μαρτίου 2012), με τις οποίες έδωσε το ok σε γνωστές εταιρίες αιολικών πάρκων να ξεκινήσουν τις διαδικασίες εκμετάλλευσης των ανέμων στην περιοχή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε συνέχεια της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας συλλόγων και φορέων καθώς και 1.150 ιδιωτών, που ζητούν την ακύρωση των δύο υπουργικών αποφάσεων του ΥΠΕΚΑ για αδειοδότηση των δύο πρώτων αιολικών πάρκων από σύνολο των 250 ανεμογεννητριών, την προηγούμενη Τρίτη 17/7/2012 στα γραφεία της Ενωσης των Απανταχού Μανιατών στον Πειραιά βάρεσαν κι άλλα «νταούλια» έγερσης. Ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και άλλων εκτάσεων στις περιοχές της Μάνης συνασπίστηκαν και ανέθεσαν σε νομικούς εκπροσώπους την εκπεφρασμένη άρνησή τους να μην επιτρέψουν σε κανέναν να πατήσει τη γη τους. Στη συζήτηση που έγινε υπογραμμίστηκε και ο ρόλος του Δασαρχείου. Οι δασικοί, όπως καταγγέλθηκε, έχουν ξεκινήσει μια αμφιλεγόμενη διαδικασία χαρακτηρισμού ως δασικών ή εγκαταλειμμένων των εκτάσεων στις οποίες σχεδιάζεται να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες. Μέσω του χαρακτηρισμού αυτού (δηλαδή ως «δασικής» μιας έκτασης), επιχειρείται η αποδυνάμωση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των Μανιατών. Ως πρώτο όπλο αντίστασης αποφασίστηκε οι ιδιοκτήτες εκτάσεων να δηλώσουν τα αγροτεμάχιά τους στο έντυπο Ε9, ώστε να κατοχυρώσουν τις ιδιοκτησίες τους.

Τα ψέμματα για την πράσινη ανάπτυξη

Αποκαλυπτικός για τα πασοκικά «καταπράσινα» ψέματα της δήθεν προσφοράς θέσεων εργασίας μέσω της «πράσινης» ανάπτυξης (που, όπως ισχυρίζεται, είναι μηδαμινές μπροστά στο τεράστιο κέρδος της βαρονίας των αιολικών πάρκων), είναι ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λακωνίας, Δημήτρης Πολλάλης (φωτό).

«Για 6.000.000 ευρώ επιδότησης, στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων δημιουργούνται μία έως το πολύ δύο θέσεις εργασίας, ενώ το ποσό αυτό, αν επενδυόταν σε άλλους τομείς της οικονομίας (όπως ο τουρισμός), θα πολλαπλασίαζε κατά πολύ τις θέσεις εργασίας» καταγγέλλει ο κ. Πολλάλης. «Ενδεικτικά αναφέρω ότι η ΑΚΤΙΝΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ για φωτοβολταϊκό 6MW στο Ξηροκάμπι επιχορηγήθηκε με 5.100.000 €, σε συνολική δαπάνη 17.000.000 €, και δημιούργησε δύο θέσεις εργασίας. Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΠΕΛΕΧΕΡΙ για αιολικό 19,8 MW επιχορηγήθηκε με 9.944.200 €, σε συνολική δαπάνη 24.860.500 €, και δημιούργησε δύο θέσεις εργασίας, ενώ η ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ για επιπλέον 24 ΜW, σε ήδη εγκατεστημένα 24 MW αιολικών, επιχορηγήθηκε με 7.218.000 € και δεν δημιουργήθηκε καμία επιπλέον θέση εργασίας».

Στέφανος Χίος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ