Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

«Επανάσταση» στις παθήσεις του πνεύμονα

Νέα επαναστατική μέθοδος μεταμόσχευσης πνευμόνων, που παρουσιάζει λιγότερες πιθανότητες απόρριψης του μοσχεύματος από τον οργανισμό του ασθενούς, ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία πολλών τύπων πνευμονοπάθειας, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ανίατες και θανατηφόρες.

Η μέθοδος εφαρμόστηκε στο Presbyterian Hospital της Ν. Υόρκης, σε 60χρονη ασθενή, η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια έπασχε από έναν τύπο διάμεσης πνευμονοπάθειας και είχε υποβληθεί σε επτά αποτυχημένες μεταμοσχεύσεις.

Σύμφωνα με το ABC News, οι χειρουργοί διατήρησαν το μόσχευμα σε ένα ειδικό σκεύος με αέρα για τέσσερις ώρες, κατά τις οποίες του χορηγούσαν θρεπτικά συστατικά, αντιβιοτικά και οξυγόνο, ώστε να αποκτήσει θερμοκρασία σώματος. Στη συνέχεια το τοποθέτησαν με επιτυχία στην ασθενή, αφαιρώντας τον πνεύμονα που έπρεπε να απομακρυνθεί.

Οι διάμεσες πνευμονοπάθειες είναι αποτέλεσμα της καταστροφής του εσωτερικού στρώματος των θυλάκων αέρα στους πνεύμονες, που προκαλεί φλεγμονή και ίνωση των διαμέσων, δηλαδή του τοιχώματος του ιστού ανάμεσα στους θύλακες. Το βασικό σύμπτωμα αυτών των πνευμονοπαθειών είναι η δύσπνοια, η οποία εξελίσσεται σταδιακά. Οι περισσότεροι τύποι διάμεσης πνευμονοπάθειας είναι σπάνιοι, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον 200, γι’ αυτό και τα στοιχεία για τη συχνότητά τους είναι εξίσου σπάνια και όχι ιδιαιτέρως ακριβή.

Σε κάποιες περιπτώσεις χορηγούνται κορτικοστεροειδή για την καταστολή της φλεγμονής, ενώ περιστασιακά προστίθενται και άλλα φάρμακα, συνήθως όταν οι παρενέργειες είναι ενοχλητικές. Ωστόσο, αυτό που δίνει ελπίδα στους ασθενείς με σοβαρές διάμεσες πνευμονοπάθειες είναι η μεταμόσχευση πνεύμονα, η αξιολόγηση του οποίου στις παραδοσιακές μεταμοσχεύσεις γίνεται μέσα στο σώμα του ασθενούς – αν το μόσχευμα μπορεί να τοποθετηθεί στον ασθενή, διατηρείται σε χαμηλή θερμοκρασία πριν από την εγχείριση. Αντίθετα, η νέα μέθοδος «αναζωογονεί» τον πνεύμονα σε ειδικό σκεύος, θερμαίνοντάς τον σταδιακά, σαν να βρίσκεται ήδη μέσα στο σώμα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας δρ Φρανκ ντ’ Οβίδιο, η μέθοδος αυτή μπορεί να επιτρέψει τη διεξαγωγή περισσότερων μεταμοσχεύσεων, καθώς η αξιολόγηση των μοσχευμάτων γίνεται καλύτερα και ακριβέστερα.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ