Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Επανέρχεται το κακό σενάριο (με περικοπές και από τα 600-700 ευρώ) για τις συντάξεις

Επανέρχεται το σκληρό σενάριο για τις συντάξεις με περικοπές από τα επίπεδα των 600 ή 700 ευρώ, καθώς υπάρχει τρύπα ενός δισ. ευρώ στο πακέτο μέτρων, ενώ θεωρείται τετελεσμένο γεγονός η περικοπή της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης, μαζί με τα υπολείμματα δώρων που έχουν απομείνει σε συνταξιούχους και εν ενεργεία εργαζομένους του δημόσιου τομέα.

Η τρόικα, που έρχεται αύριο στην Αθήνα, έχει διαμηνύσει στο οικονομικό επιτελείο τις προθέσεις της για περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα βάζουν ευθέως και θέμα αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών, με σκοπό να μειωθούν οι προσλήψεις στον χώρο της Παιδείας.

Στο στόχαστρο των δανειστών θα μπει και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, που έχει «παγώσει» εξαιτίας και της αδυναμίας να τοποθετηθεί η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Σαμαράς και οι αρμόδιοι υπουργοί Γ. Στουρνάρας και Κ. Χατζηδάκης εξέτασαν τα εμπόδια που έχουν «φρενάρει» την πρόοδο του προγράμματος.

Το πακέτο των θεσμικών εκκρεμοτήτων θα αντιμετωπιστεί με πολυνομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του και, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για:

την κατάργηση της διάταξης του νόμου 3631/2008, η οποία απαγορεύει σε ιδιώτες να κατέχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 20% σε επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Διυπουργική Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, την κατάργηση των διατάξεων που ορίζουν υποχρεωτικά ελάχιστα ποσοστά συμμετοχής του Δημοσίου σε επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιδιώκει να οριστικοποιήσει το νέο πακέτο μέτρων ύψους 11,5-13,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, επανέρχεται το σενάριο η μείωση στις συντάξεις να ξεκινήσει όχι από τα 1.000 ευρώ, αλλά από πολύ χαμηλότερα, από τα 600-700 ευρώ. Στο σκέλος του εφάπαξ βοηθήματος, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να επανέλθει στο προσκήνιο η επιβολή κλιμακωτής εισφοράς από 1% έως 3% για όλους τους συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη από το 1995 και μετά.

Παράλληλα εξετάζονται:

-Κατάργηση δώρων και επιδομάτων για συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

-Κλιμακωτή μείωση 2%-10%, για κύριες και επικουρικές συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.

-Πλαφόν στις συντάξεις άγαμων θυγατέρων στα 720 ευρώ.

-Αύξηση από 4.500 σε 6.000 στα ένσημα που απαιτούνται για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης, δηλαδή από 15 σε 20 έτη εργασίας.

-Περικοπή του εφάπαξ κατά 22,6% σε μέσα επίπεδα.

-Κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και των επιδομάτων αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους

Σημαντικές εισοδηματικές απώλειες, που φτάνουν συνολικά το 1,32 δισ. ευρώ, αναμένεται να υποστούν οι περίπου 700.000 πολιτικοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, καθώς επίσης και περίπου 60.000 εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.

Οι 250.000 δημόσιοι λειτουργοί, που υπάγονται στα «ειδικά μισθολόγια», δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί, οι πυροσβέστες, οι δικαστικοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι διπλωμάτες και οι αρχιερείς, προβλέπεται να υποστούν μειώσεις από 7% έως 20% αναδρομικά (από το Ιούλιο του 2012) στα ειδικά μισθολόγια. Επιπλέον, οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας θα χάσουν τις αυτόματες μισθολογικές προαγωγές τους. Οι 450.000 πολιτικοί υπάλληλοι θα δουν τις αποδοχές τους να υφίστανται πρόσθετες απώλειες, κυρίως μέσω νέων παρεμβάσεων στους βασικούς μισθούς, στα μισθολογικά κλιμάκια και στο καθεστώς των μισθολογικών ωριμάνσεων. Οι 60.000 εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ θα δουν τις συνολικές αποδοχές τους να μειώνονται κατά 35%-40% με την εφαρμογή ενός ενιαίου μισθολογίου.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ