Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Επέμβαση εισαγγελέα για το μπάχαλο στη Θεσσαλονίκη

Διέταξε έρευνα για το χάος στους δρόμους, τα χαλασμένα λεωφορεία, τα εξαφανισμένα ταξί και τα προβλήματα με νερό και φυσ. αέριο

Ρεπορτάζ
Αριστείδης Μάτιος

Ολοι στο σκαμνί! Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας παρήγγειλε χθες τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα τεράστια προβλήματα που προκλήθηκαν στην πόλη από την επέλαση του χιονιά, τα προηγούμενα 24ωρα.
Ο κ. Τσόγκας έδωσε έγγραφη παραγγελία στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χρήστο Καραγιάννη και, στο πλαίσιο της έρευνας, την οποία θα φέρει εις πέρας πταισματοδίκης, θα διερευνηθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, της κοινώς επικίνδυνης βλάβης και της έκθεσης σε κίνδυνο.

Ειδικότερα, ζητεί να διευκρινιστεί για ποιον λόγο δεν υπήρξε έγκαιρη αντιμετώπιση της δυσχέρειας στην κυκλοφορία στις δημόσιες οδούς, της προφύλαξης των συσκευών στη διανομή νερού και αερίου στο κοινό και ποιοι ήταν οι αρμόδιοι για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, αλλά και ποιοι ήταν οι επιφορτισμένοι με την εποπτεία των οργάνων για τη λήψη των προστατευτικών – προληπτικών μέτρων για τις ανωτέρω καταστάσεις.

Ζητεί, ακόμη, να διευκρινιστεί ποια μέτρα ελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, αλλά και να ληφθούν καταθέσεις μαρτύρων «και οπωσδήποτε εκπροσώπων του ΟΑΣΘ, εκπροσώπων σωματείων ταξί, εκπροσώπων συλλόγων καταναλωτών και κάθε άλλου προσώπου που μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας». Τέλος, ζητεί τη συλλογή των απαιτούμενων εγγράφων και να προσδιοριστούν οι ύποπτοι σε περίπτωση ύπαρξης ενδείξεων προς λήψη ανωμοτί καταθέσεων.

Εξάλλου, ο πταισματοδίκης καλείται να συλλέξει τα απαιτούμενα έγγραφα και, εφόσον προκύψουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, να λάβει απ’ αυτούς καταθέσεις. Η έρευνα θα ξεκινήσει άμεσα, με κλήσεις σε όλους τους εμπλεκομένους τους οποίους αναφέρει ο κ. Τσόγκας, και το πόρισμά της αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα, που το κύμα κακοκαιρίας έπληξε τη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε σωρεία προβλημάτων στην πόλη, προκαλώντας την οργή φορέων και πολιτών, που ζητούσαν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι του χάους. Παρότι όλες τις προηγούμενες ημέρες άπαντες δήλωναν πανέτοιμοι για την κακοκαιρία, τελικά η Θεσσαλονίκη θύμιζε… τριτοκοσμική πόλη, με αποκλεισμένους δρόμους, ατέλειωτο μποτιλιάρισμα ακόμη και μέσα σε δρόμους οικισμών μακριά από το κέντρο της πόλης και παγωμένα πεζοδρόμια, όπου οι πεζοί έκαναν… σκι με κίνδυνο να τραυματιστούν. Επιπλέον, χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς νερό και θέρμανση, ενώ η πόλη έμεινε και χωρίς μέσα μετακίνησης, καθώς τα ταξί… εξαφανίστηκαν από τις πιάτσες, ενώ κυκλοφορούσαν ελάχιστα λεωφορεία του ΟΑΣΘ.

Το «παγόνι» ο Μπουτάρης

Από πάγο σε πάγο το πάει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Αφού πρώτα πάγωσε το αλάτι στις αλατιέρες, τώρα πήρε την απόφαση να παγώσει και την Ενορκη Διοικητική Εξέταση την οποία με… περηφάνια εξήγγειλε για την ανεύρεση υπευθύνων. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης το σκέφτηκε… καλύτερα και προτίμησε να προχωρήσει σε εσωτερικό έλεγχο που θα εξετάσει «αν τηρήθηκαν από τον δημοτικό μηχανισμό όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται σύμφωνα με τη νομοθεσία» και μετά θα αποφασίσει εάν θα κινηθεί στο μέλλον η διαδικασία της ΕΔΕ. Ο «παγωμένος» δήμαρχος δήλωσε ότι, αν οι ευθύνες δείξουν τον ίδιο, τότε θα παραιτηθεί! Προς το παρόν πάντως δεν δέχτηκε την παραίτηση του γ.γ. του δήμου Θωμά Ψαρρά.

Αόρατο το «Μακεδονία» από τα αεροπλάνα! Τέλος το αλάτι

Είτε φυσά Βαρδάρης είτε έχει άπνοια, η χαμηλή νέφωση «πνίγει» το αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσγειωθούν αεροπλάνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρότι οι πίστες προσγείωσης και απογείωσης ήταν καθαρές από χιόνι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να προσγειωθούν αεροπλάνα, αφού λόγω της χαμηλής νέφωσης οι πιλότοι δεν έβλεπαν τα φώτα και τελικά τον διάδρομο προσγείωσης.
«Την Τετάρτη είχε 15 κόμβους Βαρδάρη κι έστειλε όλη τη νέφωση προς τον Τρίλοφο, με αποτέλεσμα τα αεροπλάνα που έρχονταν στον διάδρομο 34 να μη βλέπουν ούτε τα φώτα του διαδρόμου ούτε φυσικά τον διάδρομο. Την Πέμπτη είχαμε πλήρη άπνοια, οπότε δημιουργήθηκε το φαινόμενο της έρπουσας νέφωσης και πάλι οι πιλότοι στην προσγείωση δεν έβλεπαν τον διάδρομο» εξήγησε στη «δημοκρατία» ο αερολιμενάρχης, Αχ. Τοπούζας.

Οπως επεσήμανε μάλιστα, ο σύστημα ILS βοηθά τα αεροπλάνα να κατέβουν στα 300-200 πόδια, όμως «αν υπάρχει τόσο χαμηλή νέφωση, οι πιλότοι δεν βλέπουν τα φώτα του διαδρόμου και δεν προσγειώνονται».
Αξιοσημείωτο είναι ότι το αεροδρόμιο ξέμεινε χθες από αλάτι, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

«Οποια αποθέματα αλατιού είχαμε τα ρίξαμε στα σημεία με χιόνι και πάγο. Ομως τέλειωσαν τα αποθέματα. Δεν υπάρχει αλάτι. Υπάρχει πρόβλημα» δήλωσε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) Γιώργος Καρράς.

Φανή Χαρίση

Ανάρπαστοι οι υδραυλικοί μετά τον χιονιά

Εσπασαν τα τηλέφωνα των υδραυλικών στη Θεσσαλονίκη, που τρέχουν και δεν φτάνουν για να ανταποκριθούν στις εκατοντάδες κλήσεις των καταναλωτών, μετά το καταστροφικό πέρασμα του χιονιά.

Αλλωστε, τα προβλήματα αρχίζουν από εδώ και πέρα, που η θερμοκρασία ανεβαίνει και θα φανεί η έκταση των ζημιών στις σωληνώσεις. Οι περισσότερες κλήσεις αφορούν το νερό χρήσης στα συστήματα φυσικού αερίου, αλλά και στη θέρμανση από φυσικό αέριο, όπως λέει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Θερμοϋδραυλικών Ν. Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαργιάμης. «Μόνο εγώ έλαβα χθες 250 κλήσεις στο κινητό μου» λέει χαρακτηριστικά.

Με δεδομένη την τεράστια ζήτηση, οι υδραυλικοί δίνουν, σύμφωνα με τον κ. Βαργιάμη, προτεραιότητα στις κλήσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες, τρίτης ηλικίας και οικογενειών με μικρά παιδιά, ενώ στις περιπτώσεις ατόμων με οικονομική αδυναμία οι επισκευές γίνονται αφιλοκερδώς.
Οπως λέει ο ίδιος, οι κακοτεχνίες που έγιναν στις εγκαταστάσεις ήταν πολλές, οι μονώσεις των σωληνώσεων σε αρκετές περιπτώσεις είχαν φθαρεί, ενώ η εγκατάσταση μονάδων φυσικού αερίου εκτός σπιτιού συνέβαλαν στο κομφούζιο που δημιουργήθηκε. «Δεν υπάρχει ένας κανονισμός για το πώς πρέπει να γίνεται μια εγκατάσταση φυσικού αερίου» τονίζει.

Ο κ. Βαργιάμης προτείνει στους καταναλωτές να κλείνουν αυτές τις ημέρες, όταν φεύγουν, τον κεντρικό διακόπτη του νερού, να φροντίζουν να μην είναι οι υδρορροές βουλωμένες και να ελέγχουν τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Εφιστά δε την προσοχή στους Θεσσαλονικείς για επιτηδείους που θα υποστηρίξουν ότι η μονάδα φυσικού αερίου τους έχει χαλάσει και θέλει αλλαγή, τονίζοντας πως οι περισσότερες μονάδες επισκευάζονται.

Εν τω μεταξύ, χθες, η κατανάλωση νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα υπερέβη τα μέγιστα όριά της εξαιτίας διαρροών και υπερκατανάλωσης, φτάνοντας τα επίπεδα του καλοκαιριού. Γι’ αυτό τον λόγο η ΕΥΑΘ από τις 10.00 χθες το βράδυ έως τις 06.00 σήμερα το πρωί προχώρησε σε διακοπή υδροδότησης σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης, για να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος όγκος νερού στις δεξαμενές.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ