Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021

Επενδύσεις 30 δισ. ευρώ στην ενέργεια ως το 2030

Νέα δίκτυα, υποδομές και παρεμβάσεις αναβάθμισης κτιρίων στο σχέδιο εξοικονόμησης που τίθεται σε διαβούλευσηΜια αγορά 18 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2030 δημιουργούν οι διεθνείς και κοινοτικές απαιτήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τομείς λειτουργίας της αγοράς και των νοικοκυριών. Αυτός είναι ο στόχος που περιλαμβάνεται στο σχέδιο για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας ως το 2030, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των προσεχών ημερών.

Στα έργα εξοικονόμησης ενέργειας του σχεδίου περιλαμβάνονται επενδύσεις σε δίκτυα, υποδομές, έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, πρωτοβουλίες -για παράδειγμα- για την ενίσχυση των ηλεκτρικών οχημάτων εντός του αστικού ιστού μεγάλων πόλεων κ.ά. Οι επενδύσεις για την εξοικονόμηση καταλαμβάνουν σχεδόν το 60% των συνολικών επενδύσεων που απαιτούνται για τη μετάβαση της Ελλάδας «στη νέα εποχή», όπως έχει υποστηρίξει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, και φτάνουν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εκτός από τις υψηλές απαιτήσεις και τις τεράστιες δαπάνες σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας, το σχέδιο στρατηγικής ως το 2030 προβλέπει τον περιορισμό της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη στο 50% σε σύγκριση με σήμερα, με ταυτόχρονο διπλασιασμό της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ). Ο λιγνίτης θα αντιπροσωπεύει μόλις το 15,5% της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος και οι ΑΠΕ το 32%.

Υψηλοί στόχοι

Ταυτόχρονα προβλέπεται στόχος εξοικονόμησης στο 32% της σημερινής κατανάλωσης ενέργειας, με ταυτόχρονη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 16%. Το σχέδιο ενεργειακής στρατηγικής, αφού περάσει από τη δημόσια διαβούλευση, θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μέσα στον επόμενο χρόνο να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Οι πολύ υψηλοί στόχοι για τον περιορισμό της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη δημοσιοποιούνται σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα (Μελίτης) και Μεγαλόπολη. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός πάει από μήνα σε μήνα, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να δηλώνει, προ ημερών, ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι υποψήφιοι στον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων ζητούν, όπως έχει κυκλοφορήσει τις τελευταίες εβδομάδες, τρόπους ώστε να μοιραστούν το κόστος και το ρίσκο από τις αυστηρές απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Τους φιλόδοξους στόχους του μακροχρόνιου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού συζήτησε χθες, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, ο κ. Σταθάκης με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων σχετικά με τα μέτρα πολιτικής μέσω των οποίων προβλέπεται να επιτευχθεί η μεγαλύτερη συμμετοχή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα. Συζητήθηκαν επίσης οι προωθούμενες θεσμικές παρεμβάσεις, όπως είναι η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των ΑΠΕ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ