Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Επενδυτικό στοίχημα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η κυβέρνηση προσπαθεί να δρομολογήσει την ίδρυση του νέου φορέα για ενίσχυση (κυρίως) των μικρομεσαίων

T ην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας τον προσεχή Σεπτέμβριο ευελπιστεί να δρομολογήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας φορέας «ομπρέλα» με αντικείμενο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων (ιδίως των μικρομεσαίων) και την προσέλκυση επενδύσεων.

Στον ενιαίο φορέα θα ενσωματωθούν και υπηρεσίες συμβούλων που υπάγονται στο υπουργείο Οικονομίας, ενώ η ώθηση που θα δίνει στις επιχειρήσεις θα επιτυγχάνεται μέσω εργαλείων, όπως επιχειρηματικά δάνεια, πιστώσεις και αποταμιευτικές ευκαιρίες. Η τράπεζα θα είναι συνδεδεμένη με την κρατική, ευρωπαϊκή και διατραπεζική χρηματοδότηση, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνει κινδύνους για τα κρατικά κεφάλαια.

Παρότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας μελετά εναλλακτικά και το σχέδιο αναβάθμισης του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ), φαίνεται να προκρίνει τη λύση της δημιουργίας ενός νέου φορέα με την επωνυμία Αναπτυξιακή Τράπεζα. Στη χρηματοδότηση της τράπεζας θα συμβάλλει το κράτος, αλλά και αναπτυξιακές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης. Μάλιστα σχετικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από κινεζικά κεφάλαια.

Προκειμένου να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η λειτουργία της, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου θα ζητήσει τη βοήθεια τεσσάρων αντίστοιχων τραπεζών του εξωτερικού και συγκεκριμένα της γερμανικής KFW, της γαλλικής Agence Nationale de Développement Economique, της ιταλικής Cassa Depositi e Prestiti και της βρετανικής British Business Bank.

Στο μεταξύ, η ανάπτυξη εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων από δημόσιους φορείς, όπως το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το ΕΤΕΑΝ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Επενδύσεων, το Πράσινο Ταμείο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κ.ά., θα αποτελέσουν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Στη σύσκεψη θα επισημανθούν οι χρηματοδοτικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, για την οποία, σύμφωνα με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, απαιτείται ευρεία αποδοχή από τις πολιτικές και τις κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, προκειμένου να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα και να καλύψει το κενό που παρατηρείται στη χρηματοδοτική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ