Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

«Επεσαν» κρέατα, φρούτα και λαχανικά, αλλά εκτοξεύτηκαν τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ

Στα περσινά επίπεδα διατηρείται το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), καθώς, παρά την πτώση των τιμών στα κρέατα και στα λαχανικά, καταγράφεται σημαντική άνοδος στα προϊόντα σούπερ μάρκετ. Ακόμα και στις κατηγορίες προϊόντων στις οποίες καταγράφεται μείωση τιμών (π.χ. κρεατικά), το ποσοστό πτώσης (4,51%) είναι το μισό από τη μείωση 8% που έχει υποστεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (γ΄ τρίμηνο 2013).

Από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές αλλά και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος) -η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 8-15 Απριλίου 2014-, προκύπτει ότι τα κρεατικά είναι φθηνότερα 4,51% κατά μέσο όρο σε σχέση με πέρυσι, με την τιμή του αρνιού να υποχωρεί 5,26%, ενώ οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων καταγράφουν οριακές πτωτικές τάσεις της τάξεως του 2,18%. Αντίθετα, παρατηρείται σημαντική άνοδος των τιμών κατά περίπου 11% (10,91%) των διάφορων ειδών/προϊόντων σούπερ μάρκετ, όπως τα συσκευασμένα αβγά, η μουστάρδα και η φέτα.

Οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων για το πασχαλινό τραπέζι του 2014 παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να παρατηρούνται στα πορτοκάλια (27,94%), στις πατάτες (20,41%) και τις ντομάτες (19,89%), ενώ, στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις, σε σύγκριση με το 2013, παρατηρήθηκαν στα κρεμμύδια (67,35%) και στο λάχανο (21,15%). 

Με βάση τα προαναφερθέντα στοιχεία, το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού προσιδιάζει στο αντίστοιχο περσινό, αφού αναμένεται να διαμορφωθεί στα 99,04 ευρώ για μία πενταμελή οικογένεια, παραμένοντας αμετάβλητο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου το αντίστοιχο κόστος του ανερχόταν στα 99,23 ευρώ (-0,19%).

Η ΕΣΕΕ διενήργησε έρευνα για το κόστος και των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Τα αποτελέσματα της έρευνας επαληθεύουν την τάση που κατεγράφη για την εξέλιξη των τιμών στα κρεατικά και τα λαχανικά – φρούτα, καθώς η ετήσια μεταβολή σε σύγκριση με την περσινή εορταστική περίοδο είναι σχεδόν αμελητέα (-0,89%). Ειδικότερα, τα καλαμάρια είναι μειωμένα κατά 3,33% το κιλό (φρέσκα), η τιμή του φρέσκου χταποδιού καταγράφει πτώση 5,08%, ενώ και η τιμή των κατεψυγμένων γαρίδων παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με το 2013. Οσον αφορά τις τιμές των λοιπών προϊόντων που πλαισιώνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας, μείωση καταγράφουν το τουρσί χύμα (4,00%) και οι φακές (5,95%), ενώ ο ταραμάς και οι ελιές κινούνται στα περσινά επίπεδα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ