Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020

Επεσε «παγωνιά» στο Βερολίνο

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ναι μεν, αλλά… Αυτές οι τρεις λέξεις μπορούν να περιγράψουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Το «ναι μεν» έχει να κάνει με τις δηλώσεις στήριξης της «σκληρής» Μέρκελ για τις προσπάθειες της κυβέρνησης και το «αλλά» με τις επισημάνσεις της ότι η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, καθώς, όπως τόνισε η κυρία Μέρκελ, «έχουμε δώσει πολλά χρήματα και δεν γίνονται αυτά που πρέπει».

Ειδικότερα, στο βροχερό χθες Βερολίνο, που εν πολλοίς απηχούσε και την ψυχρότητα και τον «πάγο» στις σχέσεις ελληνικής και γερμανικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς άκουσε την κυρία Μέρκελ να τονίζει, με ανάλογα παγερή έκφραση, ότι «περιμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί. Στα λόγια το ακούσαμε και στο παρελθόν», επαναλαμβάνοντας παράλληλα ως χρονικό ορόσημο την έκθεση της τρόικας για μελλοντικές αποφάσεις. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη, είπε ο Αντώνης Σαμαράς, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα φέρει αποτελέσματα και θα εξαλείψει τα δύο ελλείμματα, το δημοσιονομικό και της αξιοπιστίας της χώρας. Ερωτηθείς εάν ετέθη το θέμα της επιμήκυνσης, ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά παρέπεμψε το θέμα για μετά την έκθεση της τρόικας, η οποία αναμένεται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η έκθεση θα απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου, οπότε και θα κριθεί το θέμα της περαιτέρω χρηματοδότησης της χώρας μας.

Η κυρία Μέρκελ δήλωσε πεπεισμένη ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπεράσει η χώρα τις δυσκολίες, ενώ σημείωσε ότι γνωρίζει ότι οι Ελληνες πολίτες τραβούν τα πάνδεινα και χρειάζονται υποστήριξη σε αυτήν την έρημο ανάπτυξης. Υπογράμμισε ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και το ευρώ δεν είναι μόνο ένα νόμισμα αλλά μια ιδέα για την ολοκληρωμένη Ευρώπη. Σε αυτή τη βάση πρέπει να κινηθούμε όλοι, συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας στην ουσία του ελληνικού προβλήματος και αποφεύγοντας κάθε άλλη συγκεκριμένη αναφορά, ανέφερε ότι από κάθε βήμα περιμένουμε και ένα αποτέλεσμα και ότι η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της στην ευρωζώνη. «Περιμένουμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί. Στα λόγια το έχουμε ακούσει και στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια επανέλαβε ότι η έκθεση της τρόικας θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις και ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα.

Το σχέδιό μας βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή και θα αποδώσει σύντομα, δήλωσε με τη σειρά του ο Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας και το τρίπτυχο πάνω στο οποίο θα επιχειρήσει να κινηθεί: το αίτημα για ανάπτυξη, οι προσπάθειες για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος αξιοπιστίας και ο στόχος της ανάκαμψης της οικονομίας.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της σύντομα και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο, ενώ ανέφερε αρκετές φορές ότι οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα λόγια. Ερωτηθείς εάν έθεσε το θέμα της επιμήκυνσης, ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά είπε ότι θα τεθεί μετά την έκθεση της τρόικας. «Σήμερα κυρίως θέσαμε τη μεγάλη προτεραιότητα που λέγεται ανάπτυξη, η αρχή της οποίας είναι η ανάκαμψη. Δεν ζητάμε άλλα χρήματα, ζητάμε ανάκαμψη. Ζητάμε αναπνοές σε ένα μεγάλο μακροβούτι που κάνουμε, αναπνοές για να φτάσουμε μακρύτερα, στον στόχο μας. Αλλωστε, όπως είπε και η κυρία Μέρκελ, θα υπάρξει και έκθεση της τρόικας και τότε θα τα δούμε όλα».

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έκθεση της τρόικας σηματοδοτεί ότι η νέα κυβέρνηση σύντομα θα φέρει αποτελέσματα, ενώ ανέφερε: «Είμαστε υπερήφανος λαός, δεν μας αρέσει να εξαρτώμαστε από δανεικά, θέλουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Η Ελλάδα έχει φυσικούς πόρους, τεράστια αναξιοποίητη περιουσία και συγκριτικά πλεονεκτήματα, σημαντική, αλλά μέχρι τώρα αδρανή δημόσια περιουσία, και κυρίως δυναμικούς και μορφωμένους ανθρώπους».

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς εξήγησε στην κυρία Μέρκελ ότι το βασικό μας πρόβλημα στην οικονομία είναι η αρνητική ψυχολογία, η οποία πηγάζει από την έλλειψη οικονομικής δραστηριότητας και από τα μηνύματα που λαμβάνουν οι αγορές παγκοσμίως. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι τραυματίστηκαν οι σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας, οι οποίες επί πολλά χρόνια ήταν εξαιρετικές.

Είπε ακόμα ότι χθες έγινε το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η αναθέρμανση των σχέσεων, κάτι που φαίνεται ότι επετεύχθη. Αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ευρώπη λέγοντας ότι σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια πρέπει να γίνουν πάρα πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Και οι δύο ηγέτες έκαναν λόγο για μια νέα αφετηρία στις διμερείς σχέσεις, ενώ επισήμαναν και τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν τα δυσμενή σχόλια για την Ελλάδα. «Την ώρα που ένας λαός περνά τόσο μεγάλες θυσίες χωρίς ακόμη να έχει δει σημεία ανάκαμψης, τοξικές δηλώσεις απ’ όπου κι αν προέρχονται μόνο κακό μπορούν να κάνουν» επισήμανε ο πρωθυπουργός, ζητώντας να σταματήσουν τέτοιες δηλώσεις, όποια προέλευση κι αν έχουν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος από πλευράς της μίλησε για «δύο πραγματικότητες που υπάρχουν, τις οποίες πρέπει να κάνουμε μία». Η κυρία Μέρκελ μίλησε για την πραγματικότητα της Ελλάδας, όπου οι άνθρωποι υποφέρουν, αλλά και την πραγματικότητα στη Γερμανία, όπου διακινείται από πολλούς ότι έχουν δοθεί πολλά χρήματα και δεν φθάνουμε σε κάποιο αποτέλεσμα, με συνέπεια να καλλιεργείται ανυπομονησία.

Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι η αποστολή των ανθρώπων που φέρουν την πολιτική ευθύνη σε μια κοινή Ευρώπη είναι να ενώσουν τις δύο πραγματικότητες, επισημαίνοντας πάντως ότι ζούμε σε ελεύθερες χώρες και δεν μπορούμε να εμποδίσουμε αυτές τις γνώμες.

Καθημερινή επαφή Σόμπλε με Στουρνάρα

Πάντως και ανεξάρτητα από τον τρόπο που η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε κάποια πράγματα στις δηλώσεις, ανώτατη κυβερνητική πηγή τόνισε προς τη «δημοκρατία» ότι η συνάντηση πήγε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Η ίδια πηγή απέδιδε το γεγονός αυτό στο ότι η κυρία Μέρκελ βρήκε απέναντί της έναν συνομιλητή με συγκεκριμένη, ρεαλιστική και επεξεργασμένη – κοστολογημένη πρόταση, που την έπεισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε ένα ουσιαστικό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να αποδώσει.

Ακόμη το γεγονός ότι έσπασε ο πάγος μεταξύ των δύο πολιτικών προκύπτει και από το ότι μετά τις δηλώσεις και εκτός προγράμματος οι κ. Μέρκελ και Σαμαράς είχαν εκ νέου κατ’ ιδίαν συνάντηση 45 λεπτών, στην οποία η Γερμανίδα καγκελάριος δεσμεύτηκε ότι θα σταθεί δίπλα στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε οι κ. Σόιμπλε και Στουρνάρας να έχουν σχεδόν καθημερινή επαφή για να επιλύονται όλα τα πιθανά προβλήματα.

Υποδοχή με στρατιωτικές τιμές στην Καγκελαρία

Με στρατιωτικές τιμές έγινε δεκτός στην καγκελαρία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η κυρία Μέρκελ, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο, υποδέχθηκε τον κ. Σαμαρά στο προαύλιο του κτιρίου και οι δύο ηγέτες βάδισαν μαζί στο κόκκινο χαλί. Εγινε παρουσίαση των δύο αντιπροσωπιών, ανάκρουση των εθνικών ύμνων και κατόπιν επιθεώρηση του στρατιωτικού αγήματος. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί η πολύ ψυχρή χειραψία που είχε ο κ. Σαμαράς με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κατ’ επανάληψιν έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας. Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι στόχοι της συνάντησης με τον Ολάντ

Στο σημερινό του ραντεβού με τον πρόεδρο της Γαλλίας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα πατήσει πάνω στις προεκλογικές εξαγγελίες του Φρανσουά Ολάντ για χαλάρωση των όρων εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος που ακολουθείται στην ευρωζώνη, θέση που όμως έχει εγκαταλειφθεί από τη γαλλική κυβέρνηση μετά την εκλογή του.

Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι στην Ευρώπη εντείνονται οι πιέσεις για αλλαγή πολιτικής, και αυτές οι επικρίσεις φέρνουν προβληματισμό στο Παρίσι και σκέψεις αλλαγή της τρέχουσας πολιτικής που ακολουθεί. Αυτό το κλίμα επιθυμούν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους οι επιτελείς της ελληνικής κυβέρνησης, που θα προσπάθησαν να πείσουν τον κ. Ολάντ να επανέλθει στη «διαλεκτικότερη» στάση που είχε δείξει πριν από τις γαλλικές εκλογές τον Μάιο, κάτι που μένει να κριθεί αν θα επιτύχει.

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει στον κ. Ολάντ όλα όσα η κυβέρνηση έχει κάνει τους δύο τελευταίους μήνες, προτάσσοντας την ταχύτητα με την οποία κινείται στο θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Σε κάθε περίπτωση το κλίμα στη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο στα Ηλύσια Πεδία αναμένεται να είναι πολύ καλύτερο από αυτό που συναντήσει ο κ. Σαμαράς στο Βερολίνο. Αλλωστε και οι σχέσεις Μέρκελ – Ολάντ, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την περασμένη Πέμπτη στο Βερολίνο, δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο, αν και το πάνω χέρι στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι φανερό ότι το έχει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Χθες κ. Σαμαράς ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντησή του με την κυρία Μέρκελ, ενώ χθες το απόγευμα ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ολάντ.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...