Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Επί 246 χρόνια οι κάτοικοι στα Πετροκέρασα γιορτάζουν το θαύμα που τούς έσωσε από λοιμό

Σώθηκαν από θαύμα το 1753 όταν στο χωριό τους, στα Πετροκέρασα Θεσσαλονίκης, μεταφέρθηκε τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού από την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου Αγίου Ορους. Από το 1768 μέχρι και σήμερα κάθε Σάββατο του Λαζάρου οι κάτοικοι υποδέχονται ανελλιπώς το Τίμιο Ξύλο στα Πετροκέρασα, ένα έθιμο που μετρά 246 χρόνια ζωής και αποτελεί το σπουδαιότερο και πιο σημαντικό γεγονός στη θρησκευτική ζωή της περιοχής.

«Το 1753 οι κάτοικοι των Πετροκεράσων, που τότε ονομάζονταν Ραβνά, πέθαιναν κατά δεκάδες από μια λοιμώδη ασθένεια. Κάποιοι πιστοί πρότειναν τότε να ζητήσουν από τους πατέρες της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου να μεταφέρουν στον τόπο τους τον Τίμιο Σταυρό, όπως κι έγινε. Με το που έφτασε το Τίμιο Ξύλο στο χωριό, η αρρώστια άρχισε να υποχωρεί, οι κάτοικοι γιατρεύτηκαν και σώθηκαν» εξιστορεί στη «δημοκρατία» ο 73χρονος Γιώργος Κουκλιάτης, γραμματέας του εκκλησιαστικού συμβουλίου στα Πετροκέρασα.

Τονίζει ότι η υποδοχή του Τιμίου Σταυρού αποτελεί μια μοναδική λατρευτική εκδήλωση, εξαιρετικής λαμπρότητας και θρησκευτικής κατάνυξης για τα Πετροκέρασα. Η μεταφορά, η υποδοχή και η φιλοξενία του Τιμίου Σταυρού από την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου Αγίου Ορους πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανελλιπώς από το 1768. Με βάση, όμως, νεότερες έρευνες εκτιμάται ότι το έθιμο έχει τις ρίζες του παλαιότερα, στο 1755.
«Ολα αυτά τα χρόνια το έθιμο επαναλαμβάνεται “την ιδίαν ημέραν, την ιδίαν ώραν, με την ιδίαν αρχαία τάξιν”, όπως γράφουν τα ιερά βιβλία, και μαρτυρά τη ζωντανή παράδοση από το 1768» σημειώνει ο κ. Κουκλιάτης.
Η επίσημη υποδοχή του Τιμίου Σταυρού έγινε το Σάββατο του Λαζάρου στην είσοδο του χωριού από όλους τους κατοίκους. Ακολούθησε πομπή προς τον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, όπου τελέστηκε εσπερινός. Την Κυριακή των Βαΐων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ο Τίμιος Σταυρός βρισκόταν στον ναό, όπου έσπευσαν δεκάδες πιστοί για να προσκυνήσουν.

Οι κάτοικοι στα Πετροκέρασα έχουν συνδέσει τις ζωές τους με τον Τίμιο Σταυρό. «Για αυτούς αποτελεί όχι απλά μέρος της ζωής τους, αλλά την ίδια τη ζωή τους», υπογραμμίζει στη «δημοκρατία» ο κ. Κουκλιάτης, και προσθέτει πως έχουν καταγραφεί εκατοντάδες θαύματα, μικρά και μεγάλα, κατά την έλευση του Τιμίου Σταυρού στο χωριό.

Θάνος Χερχελετζής

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ