Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Επίδομα 360 € για ελάχιστους ελεύθερους επαγγελματίες

Επίδομα ανεργίας για… λίγους θα είναι αυτό που θα χορηγείται στο εξής για άνεργους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Τα κριτήρια που θεσπίζονται στην υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είναι τέτοια, ώστε οι περισσότεροι από τους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες να χάνουν το δικαίωμα να εισπράξουν το πενιχρό επίδομα των 360 ευρώ τον μήνα. Το υπουργείο Εργασίας δίνει τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους, στους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς, οι οποίες θα κριθούν εντός τριμήνου. Υπολογίζεται ότι από τους 50.000 άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες θα λάβουν το επίδομα το πολύ 5.000 άτομα. Με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβάλει οι δικαιούχοι, το επίδομα θα χορηγείται για διάστημα από τρεις έως εννέα μήνες. Οι προϋποθέσεις είναι:

– Οσοι έχουν προχωρήσει σε διακοπή του επαγγέλματός τους πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρία έτη ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).

Για χρόνο ασφάλισης 3 έως 4 έτη το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 3 μήνες.

Για 5 έως 6 έτη, χορηγείται για 4 μήνες.

Για 7 έως 8 έτη, χορηγείται για 5 μήνες.

Για 9 έως 10 έτη, χορηγείται για 6 μήνες.

Για 11 έως 12 έτη, χορηγείται για 7 μήνες.

Για 13 έως 14 έτη, χορηγείται για 8 μήνες.

Για 15 έτη και άνω, χορηγείται για 9 μήνες.

-Να έχουν εξοφληθεί όλες οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές προς τον φορέα ασφάλισης στον οποίο υπάγεται ο δικαιούχος.

-Το δύο προηγούμενα έτη, πριν από την υποβολή της αίτησης, ο δικαιούχος να μην έχει συνολικό ατομικό καθαρό ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ ή συνολικό οικογενειακό ετήσιο καθαρό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ.

-Ο δικαιούχος να μην έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

-Να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή μερίδιο αυτή ή τις μετοχές του από την επιχείρηση σε πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ