Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Επιδρομή (!) από την εφορία στις καταθέσεις

Ξεκινάει από μεθαύριο ο εφιάλτης των ηλεκτρονικών κατασχέσεων με επιδρομή σε τραπεζικούς λογαριασμούς καταθετών που έχουν χρέος στην Εφορία πάνω από 300 ευρώ. Επικεφαλής της όλης επιχείρησης είναι ο απίθανος γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, που πρόσφατα μάλιστα παραπονιόταν δημοσίως ότι δεν μπορεί να πληρώσει το χαράτσι που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Με το νέο σύστημα η Εφορία θα ειδοποιεί αρχικά με ηλεκτρονικό μήνυμα την τράπεζα για το ποσό που θέλει να αφαιρέσει από οφειλέτη-καταθέτη. Στη συνέχεια και εντός 10 ημερών το πιστωτικό ίδρυμα θα προχωρά στην κατάσχεση του ποσού από τον λογαριασμό, το οποίο στη συνέχεια θα αποδίδει στην Εφορία.

Απο 12 Δεκεμβρίου

Από τις 12 Δεκεμβρίου ξεκινά η λειτουργία του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι εφοριακοί οι οποίοι θα μπορούν να βλέπουν το τραπεζικό προφίλ όποιου καταθέτη επιθυμούν. Εξυπακούεται ότι απόρρητα προσωπικά στοιχεία των καταθετών μπορεί να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή σε δημόσια θέα, ενώ τίποτα, ως γνωστόν, δεν διασφαλίζει το απόρρητο των στοιχείων.

Στο μητρώο θα έχουν πρόσβαση όλες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία, ο οικονομικός εισαγγελέας, ο εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς αλλά και η Αρχή για το μαύρο χρήμα.

Το σύστημα παρακολούθησης τραπεζικών λογαριασμών θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών να έχουν πρόσβαση εντός 24 ωρών στα πλήρη τραπεζικά στοιχεία, ώστε να αποκτούν online πρόσβαση και να παρακολουθούν στις οθόνες των υπολογιστών τους το ύψος των καταθέσεων και την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών.

Οι ελεγκτές (που ήδη εκπαιδεύονται) αξιοποιώντας το νέο μητρώο καταθετών θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν σε ποιες τράπεζες έχει λογαριασμό ο ελεγχόμενος, το υπόλοιπο του λογαριασμού και τις κινήσεις που έκανε και παράλληλα να παρακολουθούν τη διαδρομή του χρήματος έως την κατάληξή του, με στόχο να εντοπίσουν ύποπτες συναλλαγές.

Η προθεσμία

Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες εντός το πολύ 18 ημερών να καταθέσουν το κατασχεθέν ποσό από τον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη στον ειδικό λογαριασμό που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Η διαδικασία θα αφορά εντολές – κατασχετήρια για δέσμευση λογαριασμών ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων) εις χείρας τρίτων και θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προς τις τράπεζες, από Δευτέρα έως Παρασκευή 8 το πρωί με 2 το μεσημέρι.

Σε περίπτωση απόδοσης στο Δημόσιο ποσών που υπερκαλύπτουν το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ή σε περίπτωση που το χρέος έχει εξοφληθεί το υπερβάλλον ποσό θα επιστρέφεται στον φορολογούμενο μέσω της ΔΟΥ.

Υπενθυμίζεται ότι ακατάσχετο είναι το ποσό κάτω των 1.000 ευρώ μόνο σε λογαριασμούς μισθοδοσίας.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ