Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Επικίνδυνα παιχνίδια με το ψωμί και το γάλα

Θα προκληθεί πρόβλημα στην υγεία των καταναλωτών, αν το υπουργείο Ανάπτυξης νομοθετήσει για την επιμήκυνση ή ακόμα και την κατάργηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης.


Το «ληγμένο» γάλα, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα (καθώς οι βιομηχανίες θα έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν κατά την κρίση τους τη διάρκεια ζωής του προϊόντος), θα ρίξει την τιμή, αναφέρει ο ΟΟΣΑ – μια παρέμβαση εντελώς απαραίτητη, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, αφού το φρέσκο παστεριωμένο γάλα στην Ελλάδα είναι ακριβότερο έως και 34% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σήμερα η διάρκεια ζωής για το φρέσκο παστεριωμένο γάλα είναι ορισμένη από το υπουργείο στις πέντε ημέρες. Δηλαδή το γάλα που σήμερα αγοράζουν οι καταναλωτές ως την τρίτη ή την τέταρτη ημέρα από την πενταήμερη λήξη του σε λίγους μήνες θα το αγοράζουν φθηνότερα, όπως υποστηρίζει το υπουργείο, αλλά ληγμένο στις 7 ή στις 10 ημέρες. Αρκεί οι γαλακτοβιομηχανίες να αυτοδεσμεύονται στη συσκευασία του προϊόντος ότι η μέθοδος παστερίωσης που ακολουθούν επιτρέπει την επταήμερη ή τη δεκαήμερη διατηρησιμότητα.

Εκτός από τις συστάσεις, σε ό,τι αφορά το γάλα, ο ΟΟΣΑ προτείνει να πωλείται το ψωμί με το ζύγι για να πέσουν οι τιμές. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ψωμί μπορεί να πωλείται στους φούρνους μόνο σε καρβέλια βάρους του μισού, του ενός, του ενάμισι κιλού και των δύο κιλών. Αντίστοιχα τα αρτοσκευάσματα (και όχι το ψωμί) σε συσκευασίες των 250 γρ., 350 γρ., 500 γρ., 700 γρ. Πολλές φορές όμως η φραντζόλα του μισόκιλου ζυγίζει τελικά 350 γραμμάρια, καθώς δεν ζυγίζεται κατά την αγορά. Ετσι οι καταναλωτές ενίοτε εξαπατώνται και -εφόσον συχνά δεν αναγράφεται το κόστος ανά κιλό- δεν μπορούν να συγκρίνουν εύκολα τις τιμές. Από την πλευρά των αρτοποιών επισημαίνεται ότι το μέτρο του ζυγίσματος ενδεχομένως να έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα, καθώς θα ανεβάσει το λειτουργικό κόστος. Πολύ απλά θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας επιπλέον υπάλληλος για να ζυγίζει.

Την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών προκάλεσαν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα από τα σούπερ μάρκετ, ωστόσο να σημειωθεί ότι, όταν η πώληση του βρεφικού γάλακτος επιτράπηκε και στα σούπερ μάρκετ, η τιμή έπεσε 20%-25%.

Επιπλέον, για τα απορρυπαντικά ο ΟΟΣΑ προτείνει να καταργηθεί η υποχρεωτική έγκριση από το Γενικό Χημείο του Κράτους που απαιτείται σήμερα για κάθε νέο προϊόν που μπαίνει στην ελληνική αγορά. Ετσι, τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να προμηθεύονται σε καλύτερες τιμές αυτά τα προϊόντα από άλλες χώρες της Ε.Ε. -όπου ήδη κυκλοφορούν- για να φτάνουν φθηνότερα και στον καταναλωτή.

Σε ό,τι αφορά το λάδι, ενδεχομένως να μειωθεί η τιμή του εάν, όπως προτείνει ο ΟΟΣΑ, επιτραπεί να πωλείται σε συσκευασίες μεγαλύτερες των 5 λίτρων, αναφέρουν στελέχη της λιανεμπορικής αγοράς. Μείωση των τιμών πιθανά να υπάρξει και στα καινούργια βιβλία, εάν αρθούν οι περιορισμοί στις εκπτώσεις που σήμερα δεν ξεπερνούν το 10%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ