Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Επικίνδυνη για τις 24χρονες η εξωσωματική

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις νεαρές γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση κρούουν επιστήμονες στην Αυστραλία, καθώς, σύμφωνα με την έρευνά τους, ίσως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Οπως προκύπτει από έρευνα του πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας, οι γυναίκες που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση πριν από την ηλικία των 24 ετών εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και οι πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο είναι κατά 56% μεγαλύτερες σε σχέση με εκείνες που προσπαθούν να συλλάβουν κάνοντας άλλες θεραπείες, εκτός της IVF.

Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν είναι αυξημένος για τις γυναίκες που ξεκινούν τις θεραπείες όταν βρίσκονται κοντά στην ηλικία των 40 ετών, ανεξάρτητα από το αν κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση ή όχι.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 21.000 γυναίκες ηλικίας από 20 έως 40 ετών, οι οποίες υποβλήθηκαν σε θεραπείες γονιμότητας σε νοσοκομεία της Δυτικής Αυστραλίας κατά το διάστημα 1983-2002. Τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Fertility and Sterility» και, σύμφωνα με αυτά, από τις 13.644 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε άλλες θεραπείες εκτός της IVF μέχρι το τέλος της έρευνας προσβλήθηκε από καρκίνο του μαστού μόλις το 1,7%.

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες που έκαναν άλλες θεραπείες σε συνδυασμό με εξωσωματική γονιμοποίηση, το ποσοστό ήταν 2%, διαφορά που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν θεωρείται σημαντική. Ωστόσο, σύμφωνα με την επικεφαλής της συντακτικής ομάδας Λουίζ Στιούαρτ, για τις υπόλοιπες γυναίκες ο κίνδυνος είναι μεν μεγαλύτερος, όχι όμως σε σημείο τέτοιο ώστε να προκαλεί πανικό. Επίσης διευκρινίζει ότι οι συγκεκριμένες γυναίκες μπορεί να διαφέρουν στην υπογονιμότητα από εκείνες που δεν κάνουν IVF. «Για παράδειγμα, αν μια νεαρή γυναίκα που υποβάλλεται σε IVF παρουσιάζει μια συγκεκριμένη αιτία υπογονιμότητας, η οποία σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού, τότε στην πραγματικότητα δεν ευθύνεται γι’ αυτόν η IVF, αλλά ο τύπος της υπογονιμότητας, που είναι πιο κοινός στις γυναίκες που υποβάλλονται σε αυτήν» εξηγεί.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ