Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Επικίνδυνη η Μέρκελ για την ευρωζώνη

Μια κοινή διαπίστωση επαναλαμβάνει ο Clive Crook στην ανάλυσή του στο Bloomberg: H Γερμανία δεν βοηθά την Ευρώπη υπονομεύοντας το ευρώ. Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια ακόμη στιγμή της αλήθειας στην ευρωζώνη. Το Δ.Σ. της ΕΚΤ συνεδριάζει στις 6 Σεπτεμβρίου, εν μέσω προσδοκιών παρέμβασης στην αγορά ομολόγων. Παρά τη φημολογία, τις διαψεύσεις και τις διευκρινήσεις, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης αποφασίζουν επίσης εάν θα δώσουν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα για να διορθώσει τα δημοσιονομικά της. Αυτά τα δύο ζητήματα, η ελληνική φερεγγυότητα και η ακεραιότητα του ευρωσυστήματος, όσο περνούν οι μήνες μπερδεύονται ολοένα και περισσότερο μεταξύ τους. Αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουν χωριστά ζητήματα. Η Ελλάδα παραμένει αφερέγγυα και, στο τέλος, ενδέχεται να είναι αναπόφευκτη μια ακόμη αθέτηση πληρωμών. Αυτό όμως δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ. Μια ακόμη αθέτηση πληρωμών θα είναι μια μικρότερης κλίμακας οπισθοδρόμηση για την Ελλάδα και το υπόλοιπο σύστημα απ’ ό,τι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτά τα δύο αποτελέσματα είναι ξεχωριστά ζητήματα όμως υπουργοί και αξιωματούχοι μιλούν σαν να πρόκειται για το ίδιο πράγμα.

Ας υποθέσουμε ότι η Καλιφόρνια ήταν έτοιμη να χρεοκοπήσει. Θα σήμαινε αυτό κάτι για τη συμμετοχή της στο νομισματικό σύστημα των ΗΠΑ; Ποιον ακριβώς θα βοηθούσαν οι απειλές εναντίον της Καλιφόρνιας περί εξόδου της από τη ζώνη του δολαρίου; Είναι παράλογο, λέει ο Clive Crook, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας. Οι απειλές προκαλούν μεγαλύτερες πιέσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Αυτό που δεν αναφέρει κανένα από τα σενάρια διάλυσης της ευρωζώνης είναι τι πραγματικά θα προκαλούσε. Μεταξύ άλλων, ένα μπλακ άουτ στο σύστημα πληρωμών της ευρωζώνης και τη χειρότερη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που έχει ζήσει η Ευρώπη. Αυτός είναι ένας εφιάλτης και όχι ένα σενάριο που διαφημίζεις, μόνο και μόνο για να ασκήσεις λίγη περισσότερη πίεση στην Ελλάδα! Η ελληνική έξοδος θα έδειχνε ότι το σύστημα είναι πράγματι εύθραυστο. Εάν μπορεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει από το ευρώ, γιατί όχι η Ιταλία και η Ισπανία; Σε μια προσπάθεια να πιέσει την Ελλάδα αλλά και τα άλλα μέλη για τα δημοσιονομικά τους, η γερμανική κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της κάνουν ακόμη πιο εύθραυστο το ευρωσύστημα. Το να το κάνουν ακούσια είναι σκανδαλώδες, αν αναλογιστεί κανείς τους κινδύνους για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Το να το κάνουν εσκεμμένα είναι εξοργιστικό.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ