Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Επικίνδυνο για ασθενείς το Νοσοκομείο Λάρισας!

Μετά το νοσοκομείο της Ρόδου και οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με επιστολή τους ενημέρωσαν τις εισαγγελικές αρχές για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ασθενείς από τη συστηματική υποβάθμιση του μεγαλύτερου θεραπευτηρίου της Θεσσαλίας, το οποίο μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας. Μάλιστα, με τις επικίνδυνες ελλείψεις που έχει σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν αποκλείεται σε λίγα χρόνια να γίνει νοσοκομείο-«φάντασμα».

Τα παραπάνω κατήγγειλαν σε χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου οι διευθυντές κλινικών, ο σύλλογος των γιατρών και εκπρόσωποι φορέων του θεραπευτηρίου.

Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο είναι το γεγονός ότι μόνο οι 20 από τους 100 καρκινοπαθείς ακτινοβολούνται τον μήνα, εξαιτίας χαλασμένων μηχανημάτων, όπως είπε ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής Κωνσταντίνος Κάππας: «Οι υπόλοιποι αναγκάζονται να απευθυνθούν σε άλλα δημόσια νοσοκομεία ή ακόμα και σε ιδιωτικές κλινικές, με συνέπεια να επιβαρύνουν οικονομικά τα Ταμεία».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου του νοσοκομείου Κωνσταντίνος Μπαργιώτας μάλιστα έκανε λόγο για στοχευμένη υποβάθμιση του νοσοκομείου τονίζοντας ότι «το νοσοκομείο μετατρέπεται συστηματικά σε ίδρυμα-φάντασμα με κενούς διάδρομους και άδεια μηχανήματα». Ακόμη ανέφερε ότι η Αγγειοχειρουργική, η Νευροχειρουργική και η Αιματολογική Κλινική (οι μοναδικές στη Θεσσαλία) σε λίγο καιρό θα αδυνατούν να δέχονται ασθενείς 15 μέρες τον μήνα, λόγω έλλειψης προσωπικού στις εφημερίες, ενώ κινδυνεύουν να ακυρωθούν χιλιάδες προγραμματισμένα χειρουργεία.

«Μαχαίρι» πέφτει και στον μέσο όρο κόστους αναλώσιμων υλικών ανά ασθενή. Ετσι από 34 ευρώ μειώνεται σε εννέα ευρώ, όπως ανέφερε ο καθηγητής Ορθοπεδικής Κωνσταντίνος Μαλίζος: «Πώς θα εξυπηρετηθούν οι ασθενείς; Πώς θα ιεραρχηθούν οι ανάγκες τους στα χειρουργεία; Μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω αυτές οι κινήσεις».

Επίσης ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου Ιωάννης Φεζουλίδης τόνισε ότι οποιαδήποτε πρόσθετη περικοπή έχει άμεση επίπτωση στην παροχή υπηρεσιών υγείας προς τον ασθενή. Αξίζει να τονιστεί ότι φέτος ο προϋπολογισμός για τις δαπάνες του ΠΝΛ ήταν 44.000.000 ευρώ, από 80.500.000 ευρώ που ήταν πέρυσι, όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των κλινικών.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ