Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Επικουρικές: Πάνω (και…κάτω)

Προσωρινές αυξήσεις από 5,2% έως και 17,3% αναμένεται να λάβουν πάνω από 2.000.000 συνταξιούχοι στα καθαρά ποσά των συντάξεων, των βοηθημάτων και των μερισμάτων που εισπράττουν από επικουρικά ταμεία. Κι αυτό γιατί με υπουργική απόφαση αλλάζει το σύστημα παρακράτησης φόρων στις επικουρικές συντάξεις. Ετσι, οι δικαιούχοι θα λάβουν, για λίγο καιρό, αυξήσεις από 4,93 έως και 103,43 ευρώ στα καθαρά ποσά των συντάξεων. Ομως αυτές οι αυξήσεις σύντομα θα εξαφανιστούν, καθώς με τον νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, από τον ερχόμενο Ιούλιο, τα ποσά των συντάξεων θα μειωθούν έως και 30%.

Οπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση για τον τρόπο υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου από τους μισθούς και τις συντάξεις, την οποία υπέγραψε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος στα ποσά των επικουρικών συντάξεων θα συνεχίσει να διενεργείται αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο. Ομως η παρακράτηση δεν θα γίνεται με βάση το σύστημα που ίσχυε με τον παλαιό τρόπο που προέβλεπε επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ, με συντελεστές 5%, 10% ή 15% ανάλογα με το ύψος κάθε επικουρικής σύνταξης σε ετήσια βάση. Τώρα, κάθε επικουρικό ταμείο θα εφαρμόζει πλέον τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δηλαδή θα υπολογίζει τη μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των πάσης φύσεως συντάξεων και βοηθημάτων που καταβάλλει, με βάση τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, στην οποία ισχύουν μεν φορολογικοί συντελεστές 22%, 32% και 42%, αλλά ταυτόχρονα ισχύει και ετήσια έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ, που μηδενίζει τις επιβαρύνσεις για ετήσια ποσά επικουρικών συντάξεων μέχρι 9.550 ευρώ!

Ετσι, όλα τα ποσά των επικουρικών συντάξεων και των βοηθημάτων, τα οποία είναι σε ετήσια βάση χαμηλότερα των 9.550 ευρώ, δεν θα υπόκεινται πλέον σε κρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών!
Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν τα καθαρά ποσά όλων σχεδόν των επικουρικών συντάξεων και των βοηθημάτων κατά 5,2% έως 17,3% ή κατά 4,93 έως και 103,43 ευρώ τον μήνα! Δηλαδή, λόγω της μη επιβολής μηνιαίων κρατήσεων από 4,93 έως και 103,43 ευρώ, τα ποσά των επικουρικών συντάξεων και των βοηθημάτων θα αυξηθούν ισόποσα.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ