Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Επικουρικές: Τα δύο σενάρια για το ψαλίδι

Κύριες και επικουρικές συντάξεις δεν γλιτώνουν από το πετσόκομμα. Δύο είναι τα σενάρια για την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, έτσι όπως διαμορφώθηκαν από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, ύστερα από διαπραγματεύσεις με τη γενική γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνά Δρέττα. Με στόχο να εξοικονομηθούν 200.000.000 ευρώ, όποιο σενάριο και αν επιλεγεί από τους πολιτικούς αρχηγούς, θα περιλαμβάνει περικοπές.

Οι διαφορές εστιάζονται στο όριο πάνω από το οποίο θα γίνουν οι περικοπές, καθώς και στην επιλογή των επικουρικών ταμείων στα οποία θα μπει το «μαχαίρι», αφού η πρώτη περίπτωση αφορά μόνο τα ελλειμματικά ταμεία, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει όλα τα ταμεία. Την ίδια στιγμή δεδομένη θεωρείται η μείωση στις κύριες συντάξεις στα ευγενή ταμεία (ΔΕΗ, ΟΤΕ, τράπεζες κ.λπ.) κατά 20%, με πλαφόν τα 1.300 ευρώ, και στο ΝΑΤ κατά 7%, για να εξοικονομηθούν τα υπόλοιπα 100.000.000 ευρώ που απαιτεί η τρόικα. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις περικοπές στην επικουρική ασφάλιση, τα σενάρια που υπάρχουν είναι τα εξής:

1) Μείωση μόνο στα ελλειμματικά επικουρικά ταμεία και συγκεκριμένα στις συντάξεις άνω των 200 ευρώ. Για επικουρικές συντάξεις από 200 ευρώ μέχρι 300 ευρώ, η μείωση θα είναι 15%, ενώ για επικουρικές συντάξεις μεγαλύτερες των 300 ευρώ, η μείωση θα είναι της τάξης του 20%.

2) Περικοπή σε όλα τα Ταμεία, ανεξάρτητα από το εάν είναι ελλειμματικά ή όχι. Στην περίπτωση αυτή το πλαφόν ανεβαίνει στα 250 ευρώ. Από αυτό το ύψος και μέχρι τα 300 ευρώ η μείωση θα είναι 10%, ενώ από 300 ευρώ και πάνω η μείωση θα είναι 20%.

Ταυτόχρονα, προωθείται δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, το οποίο θα συμπεριλάβει όλα τα επικουρικά ταμεία και όχι μόνο τα πέντε μεγαλύτερα, όπως ήταν η αρχική πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει μείωση προσωπικού κατά 30%, με ορατό τον κίνδυνο περίπου 200 εργαζόμενοι να βρεθούν στον δρόμο και να απολυθούν μέσω της εργασιακής εφεδρείας.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ