Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Επικρίσεις κατά Μεϊμαράκη και ΝΔ από Σταθάκη – Χαρίτση σχετικά με το ΕΣΠΑ

Επικρίσεις κατά της ΝΔ και προσωπικά κατά του κ. Μεϊμαράκη, γιατί «επιμένουν, με μεθοδευμένο τρόπο, ότι δήθεν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέδειξε ολιγωρία με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν 2,5 δισ. από το ΕΣΠΑ 2007-2013», διατυπώνουν οι Γιώργος Σταθάκης και Αλέξης Χαρίτσης, πρώην υπουργός Οικονομίας και γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ, αντίστοιχα, σε κοινή δήλωσή τους.

Επίσης, εκφράζουν την ελπίδα «ότι η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας θα τοποθετηθεί δημόσια για τους ανεδαφικούς ισχυρισμούς του υπηρεσιακού αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την κατάσταση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ τη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της».

«Η επανάληψη του ίδιου μοτίβου με διαφορετικά, κάθε φορά, λόγια καταντάει κουραστική και σίγουρα προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες στον δημόσιο διάλογο ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτέμβρη», αναφέρουν οι δύο άνδρες και κατηγορούν τη ΝΔ και τον πρόεδρό της ότι «αποκρύπτουν, όμως, ότι ήταν αυτοί που ψήφισαν, στην κυριολεξία την τελευταία μέρα λειτουργίας της προηγούμενης Βουλής, τον νέο νόμο του ΕΣΠΑ, έναν νόμο “κέλυφος”, αρκετά προβληματικό, που απαιτούσε πλήθος εξειδικεύσεων και νομοθετικών παρεμβάσεων».

Οι κκ Σταθάκης και Χαρίτσης τονίζουν ότι «μετά από εντατική δουλειά όλους αυτούς τους 7 μήνες, επιλύσαμε μια σειρά από δυσεπίλυτα προβλήματα και επιταχύναμε διαδικασίες εντός των προβλεπόμενων από τον νόμο χρονοδιαγραμμάτων. Αποτέλεσμα αυτής της κοπιώδους προσπάθειας, είναι σήμερα το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 να έχει ουσιαστικά εκκινήσει και οι πρώτες προκηρύξεις να έχουν δημοσιοποιηθεί». Κατηγορούν επίσης τη ΝΔ ότι προσπαθώντας να αυξήσουν τεχνητά τους δείκτες απορρόφησης, αλλά και να συντηρήσουν τα πελατειακά τους δίκτυα υποσχόμενοι «τα πάντα στους πάντες», η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν έναν εκρηκτικό συνδυασμό υπερδεσμεύσεων κάποιων προγραμμάτων (δηλαδή σε προγράμματα προϋπολογισμού 100 ευρώ αυτοί ενέτασσαν έργα προϋπολογισμού 180 ευρώ) και χαμηλής απορροφητικότητας άλλων. Υπονόμευσαν, έτσι, προσθέτουν οι κκ Σταθάκης και Χαρίτσης, το μελλοντικό πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων με πολλά δισ. ευρώ, δημιουργώντας όλες τις προϋποθέσεις για μια νέα γενιά από έργα κουφάρια. Παράλληλα, επειδή πολλά από τα έργα που ενέταξαν στο ΕΣΠΑ ήταν έργα ανώριμα, που καθυστερούσαν να ολοκληρωθούν, οι απορροφητικότητες ήταν χαμηλές. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να σωρευτούν πλήθος έργων στον τελευταίο χρόνο υλοποίησης ή, ακόμα χειρότερα, να μεταφερθούν στην επόμενη περίοδο 2014-2020, υπονομεύοντας έτσι και τα νέα προγράμματα. Ψιλά γράμματα αυτά για τους θιασώτες της διαπλοκής και του πελατειακού κράτους.

Σε πλήρη αντίθεση με την ανέξοδη κινδυνολογία της ΝΔ, η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη, αναφέρεται στη δήλωση των δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που επισημαίνουν:

«Η κυβέρνησή μας διαπραγματεύτηκε και πέτυχε να προωθηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδικές προτάσεις για την Ελλάδα, με στόχο τη διευκόλυνση της παρεχόμενης ρευστότητας από τα διαρθρωτικά ταμεία. Πριν από λίγες μέρες, στις 3/9, εγκρίθηκε στην Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) η αναθεώρηση του Κανονισμού 1303/2013, ώστε να ισχύσουν οι ρυθμίσεις αυτές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχη για να μην χαθούν κοινοτικοί πόροι και να μην επιβαρυνθεί το εθνικό ΠΔΕ, ως αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η διαπραγμάτευση αυτή έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει. Το θράσος όμως του κυρίου Μεϊμαράκη και της ΝΔ δεν έχει όρια. Σε ανακοίνωσή τους παρουσιάζεται το θετικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΕΕ, που επικυρώθηκε από το ΕΚ, ως επιτυχία της κ. Σπυράκη! Αναφέρουν ότι η παρουσία της κ. Σπυράκη και η ολιγόλεπτη παρέμβασή της σε μία συνεδρίαση οδήγησε στη σημαντική αυτή απόφαση. Μπορούμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι η διαπραγμάτευση είναι μια κοπιώδης διαδικασία που απαιτεί περισσότερη προσπάθεια από μια απλή τοποθέτηση, ειδικά όταν η στάση των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει η ΝΔ, ήταν εξαρχής απολύτως αρνητική στα αιτήματα της ελληνικής πλευράς».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ