Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Επιμένει ο Γιώργος στις «παρασυναγωγές»

Να συνεχίσει το αντιθεσμικό παιχνίδι που ξεκίνησε σκοπεύει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Οι «παρασυναγωγές» και οι συνεδριάσεις ενός «πράσινου υπουργικού συμβουλίου», που σκοπό έχουν να μετατρέψουν τον Λουκά Παπαδήμο σε αχυράνθρωπο, είναι στην ατζέντα του τέως πρωθυπουργού, ενώ προκαλεί ερωτήματα η παθητική στάση του μεταβατικού πρωθυπουργού σε αυτές τις απαξιωτικές κινήσεις τόσο του κ. Παπανδρέου όσο και του κ. Καρατζαφέρη.

Υπουργοί, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, μπορεί φαινομενικά να δυσαρεστήθηκαν από την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου, αλλά κανείς δεν είπε ότι δεν θα ξαναπάει σε τέτοια σύσκεψη, αν προσκληθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ .

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε στον Real Fm: «Η συνάντηση είχε έναν χαρακτήρα συντονισμού. Η προδιάθεσή μου, όταν με κάλεσαν, ήταν αρνητική, γιατί μέσα από μια διαρροή το θέμα του εκλογικού νόμου ήταν μέσα στην ομιλία Παπανδρέου, η οποία διανεμήθηκε, ένα μεταξύ πολλών άλλων. Με κάποιον τρόπο έμεινε στο τραπέζι και γι’ αυτό αντέδρασα κι εγώ, με την έννοια ότι τι είναι αυτά που λέμε τώρα».

Από τη μεριά του ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Εξαρχος δικαιολογήθηκε ότι ήταν μια συνεργασία με τους υπουργούς για να σταλεί το μήνυμα ότι στηρίζει το ΠΑΣΟΚ τη νέα κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι δεν θα συνεδριάζουν κάθε φορά που θα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο.


Καταδικασμένος να αποτύχει ο Παπαδήμος, δηλώνει ο εμπνευστής του δημοψηφίσματος

Σίγουρος για την αποτυχία της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου, που θα έχει δραματικές επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία, εμφανίζεται ο Ρίτσαρντ Πάρκερ, καθηγητής του Harvard και σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου. Ο Πάρκερ, που ήταν σύμβουλος του τέως πρωθυπουργού έως την τελευταία ημέρα της πρωθυπουργίας του, έγραψε έναν διθύραμβο για τον Γ. Παπανδρέου στην αμερικανική εφημερίδα «The Boston Globe». Στο χθεσινό άρθρο του υποστηρίζει ότι η νέα κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να προχωρήσει τη συμφωνία του Οκτωβρίου, αλλά οι αποστάσεις ανάμεσα στα κόμματα θα διευρυνθούν, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το σημερινό πολιτικό σύστημα. Με την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, «η οικονομία θα οδηγηθεί σε περαιτέρω πτώση – και καθώς η οικονομία θα βουλιάζει, είναι πιθανή μια έκρηξη της πολιτικής βίας» υποστηρίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος. «Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στο εξής» αναφέρει σε άλλο σημείο του άρθρου.

Ο Ρίτσαρντ Πάρκερ, που φέρεται ως ένας από τους εμπνευστές της πρότασης για δημοψήφισμα που οδήγησε στην αποκαθήλωση του Γ. Παπανδρέου, υπερασπίζεται τη συγκεκριμένη στρατηγική. Οπως γράφει, το δημοψήφισμα ήταν το μοναδικό όπλο του τέως πρωθυπουργού για να «αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο φωτιές». «Να εξαναγκάσει τους Ελληνες πολιτικούς και τους πανίσχυρους υποστηρικτές τους να υποχωρήσουν και τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» ώστε να ολοκληρωθεί μια συμφωνία που θα δουλεύει. Κατά τον Πάρκερ, ο Γ. Παπανδρέου «έπαιξε με το δημοψήφισμα και έχασε», αλλά η Ευρώπη «έχασε περισσότερα»!

Ο Αμερικανός καθηγητής επαναλαμβάνει τις θεωρίες συνωμοσίας που άφηνε να διαρρεύσουν το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες του Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία, που δημοσιεύτηκε και στους «Financial Times», τον τέως πρωθυπουργό έριξαν οι «πλουτοκράτες» και οι «τραπεζίτες». Τα ίδια γράφει και ο Πάρκερ στο άρθρο του: «Τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρίες της Ελλάδας είναι τράπεζες. Αν δεν διαχειριστούν σωστά την κατάσταση, η ανακεφαλαιοποίηση (σ.σ.: του τραπεζικού συστήματος) θα οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου των τραπεζών από τους πλουτοκράτες» υποστηρίζει.

Ο στενός σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου αποκαλύπτει αυτό που γνωρίζουν πλέον όλοι: Οτι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου ήταν επιβλαβής για την Ελλάδα, με δεδομένες τις αντιδράσεις των αγορών κατά το τελευταίο τετράμηνο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι και η πολυδιαφημισμένη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου κρύβει παγίδες.

«Το νέο σχέδιο ήταν η περιγραφή μιας διάσωσης, αλλά όχι ένα ακριβές πλάνο» γράφει.

Φώτης Κόλλιας


Ζητούν (κατόπιν εορτής) την αναθεώρηση για το χαράτσι και στα ακίνητα

Την αναθεώρηση νόμου που οι ίδιοι υπερψήφισαν ζητούν τώρα 14 «παπανδρεϊκοί» βουλευτές, που δεν διστάζουν να αυτοαναιρεθούν. Με επιστολή τους (που εντάσσεται και στο πλαίσιο των εσωκομματικών μαχαιρωμάτων) προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον καλούν να αποδεχτεί απαλλαγή από το τέλος ακινήτων για τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας έως 80 τετραγωνικά μέτρα και τις οικογένειες με συνολικό ετήσιο εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ. Του αντιπροτείνουν μάλιστα ως ισοδύναμο μέτρο την επιβολή του τέλους σε επαγγελματικές ομάδες που έχουν απαλλαγεί από τον νόμο.

Επικαλούμενοι την ειδική αναφορά του νέου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου κατά τη διάρκεια αναγνώσεως των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στην προστασία των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων ως πρώτο μέλημά της και στην πρόσκληση για συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια όλων, τονίζουν την ανάγκη «να προσεγγίζουμε με ρεαλισμό πλέον το θέμα της έκτακτης εισφοράς των ακινήτων». Ζητούν λοιπόν την αναθεώρηση του σχετικού νόμου ως προς την οριζόντια εφαρμογή του επί του συνόλου των κατοικιών, δίνοντας και ένα δείγμα γραφής για το πώς θα αντιμετωπίζουν τυχόν νέα νομοσχέδια, όταν ζητούν την αλλαγή των παλιών. «Βιώνουμε σήμερα όλο και πιο έντονα την αγωνία των πολιτών να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που προέρχονται από όλες σχεδόν τις περιφέρειες της χώρας, πολλές εκ των οποίων αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα βαρύ χειμώνα. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για ένα βήμα «κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής για να ακούσει η κοινωνία τις προτάσεις της νέας κυβέρνησης», καθώς μεταφέρουν μηνύματα από ψηφοφόρους τους που, αδυνατώντας να πληρώσουν το τέλος, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα εν μέσω χειμώνα.

Την πρωτοβουλία της συλλογής υπογραφών είχε ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης, ενώ την επιστολή συνυπέγραψαν τελικά οι Βασίλης Κεγκέρογλου, Νίκος Ζωίδης, Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, Σπυροπάνος Μαργέλης, Αρια Αγάτσα, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Αναστάσιος Σιδηρόπουλος, Γεώργιος Φραγκίδης, Παύλος Στασινός, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Σπύρος Μοσχόπουλος, Ηλίας Θεοδωρίδης και Δημήτριος Βαρβαρίγος.


Ο Λοβέρδος θέλει να παγώσει η διαδοχή

Το θέμα της διαδοχής στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει πλέον για τα καλά, με τους δελφίνους να μην παίρνουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία και τον Γ. Παπανδρέου να επιχειρεί να γαντζωθεί στην καρέκλα του προέδρου, δηλώνοντας «παρών» είτε μέσα από συσκέψεις με «πράσινους» υπουργούς είτε με τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή. «Να παγώσει η διαδοχή για ένα διάστημα» ζητά ουσιαστικά ο Α. Λοβέρδος, που μαζί με τον Ευ. Βενιζέλο εμφανίζονται οι κυριότεροι διεκδικητές της ηγεσίας, στηρίζει προς το παρόν τον κ. Παπανδρέου, ελπίζοντας ότι ο χρόνος θα δουλέψει υπέρ του. Αναφερόμενος στο θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε βιαστική και επιπόλαιη τη συζήτηση, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίο ένα εσωκομματικό μορατόριουμ, προφανώς μέχρι να κερδίσει ο ίδιος το έδαφος που θα του επιτρέπει να κονταροχτυπηθεί με αξιώσεις με τον Ευ. Βενιζέλο, αν και προέβαλε ως χρονικό ορίζοντα την εκταμίευση της έκτης δόσης, επιχείρημα στο οποίο δεν θα μπορούσε να αντιταχθεί ο υπουργός Οικονομικών.

«Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή όποιος θέτει θέμα να μείνει ο πρόεδρος, να μη μείνει ο πρόεδρος κάνει λάθος και από τη μία και από την άλλη πλευρά» είπε ο κ. Λοβέρδος, ζητώντας γαλήνη στο «κυρίως κυβερνών κόμμα», ακόμα και αυτολογοκρισία των μελών του υπέρ της κυβερνητικής ηρεμίας. Απέφυγε, εξάλλου, να τοποθετηθεί και ως προς το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ο ίδιος την ηγεσία του κόμματος έστω στο μέλλον… Οτι θα ανοίξει η συζήτηση για τη διαδοχή, καθώς έχουν συμβεί πολλά εσχάτως, υποστήριξε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας ότι «οι αποφάσεις των επόμενων τριών μηνών θα καθορίσουν την επόμενη δεκαετία».

Εν τω μεταξύ, σειρά στελεχών ζητούν απολογισμό και κίνηση των διαδικασιών από τον Γ. Παπανδρέου. Οτι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ότι ο διάλογος πρέπει να ανοίξει τώρα, «όποιος και αν τον ανοίξει», αν και θεσμικά θα ήταν σωστό να αναλάβει ο πρόεδρος την πρωτοβουλία, είπε η Θεοδώρα Τζάκρη. Οτι το συνέδριο έχει προαναγγελθεί για την άνοιξη θύμισε ο Β. Εξαρχος, απαντώντας και στην Εύα Καϊλή που είχε ζητήσει τη σύγκλησή του, παραπέμποντας πάντως στον κ. Παπανδρέου για πρωτοβουλίες σχετικά με το ποιος θα οδηγήσει το κόμμα σε εκλογές, ενώ ότι το κόμμα δεν επιτρέπεται να μπει σε εσωστρέφεια υποστήριξε ο Γ. Πεταλωτής. Γενικότερη πολιτική ανασυγκρότηση του χώρου, με πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου και των ανώτατων οργάνων του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο Δ. Καρύδης.

Μαριτίνα Ζαφειριάδου

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ