Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Επιμένουν… βουλγαρικά!

Τα καθιερωμένα βδομαδιάτικα ψώνια του σπιτιού διαφέρουν για πολλούς Σερραίους σε σχέση με τα ειωθότα στην Ελλάδα.

Κι αυτό γιατί γίνονται σε άλλη χώρα, στη γειτονική Βουλγαρία! Το δρομολόγιο είναι στάνταρ, το ακολουθήσαμε και εμείς. Γύρω στα 40 χιλιόμετρα απέχει ο συνοριακός σταθμός Προμαχώνα από τις Σέρρες, απόσταση που καλύπτεται με κίνηση στον κάθετο οδικό άξονα σε 20-25 λεπτά. Αν πάλι βρίσκεσαι πιο βόρεια από τις Σέρρες, ο χρόνος είναι μικρότερος. Γενικά, όλος ο νομός έχει ευχέρεια πρόσβασης στον Προμαχώνα.

Οταν βρεθείς εκεί, τα πράγματα έχουν απλουστευτεί πια, με την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η επίδειξη της ελληνικής αστυνομικής ταυτότητας του οδηγού και των επιβατών του οχήματος στον Βούλγαρο αστυνομικό αρκεί για να επιτραπεί η είσοδος στη γείτονα. Μάλιστα, και στην είσοδο και στην έξοδο ο τυπικός έλεγχος γίνεται από Βούλγαρο. Ελληνας αστυνομικός δεν φαίνεται πουθενά, προφανώς ελλείψει προσωπικού! Από κει και πέρα ο δρόμος για φθηνές προμήθειες στη Βουλγαρία είναι ανοιχτός. Τη διαφορά συγκριτικά με το κόστος στην Ελλάδα την καταλαβαίνεις αμέσως, λίγα μέτρα μετά τον σταθμό, βλέποντας τις αναρτημένες τιμές βενζίνης στα πρατήρια υγρών καυσίμων, στα δεξιά του δρόμου.

Η απλή αμόλυβδη κοστίζει 1,20-1,25 ευρώ το λίτρο (ισοτιμία λέβα και ευρώ 2 προς 1), όταν στον νομό Σερρών ο ίδιος τύπος κυμαίνεται γύρω στα 1,65 ευρώ. Δηλαδή, προκύπτει διαφορά 40 και πλέον λεπτών ανά λίτρο, ακόμη και σε σχέση με την ελληνική ΕΚΟ, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα γέμισμα 50 λίτρων η ωφέλεια του οδηγού ξεπερνά τα 20 ευρώ! Ασφαλώς πρόκειται για σημαντικό ποσό, ιδιαίτερα κατά την εποχή της οικονομικής κρίσης. Η μεγάλη διαφορά στην τιμή της βενζίνης, που υποχρεώνει ολοένα και περισσότερους Σερραίους να καταφεύγουν στη Βουλγαρία, έχει φέρει σε απόγνωση τους Ελληνες βενζινοπώλες της περιοχής. Χωρίς να φταίνε, αφού για το υψηλότερο κόστος της βενζίνης στην Ελλάδα ευθύνονται οι φουσκωμένοι φόροι που επιβλήθηκαν, βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται δραματικά.

Το μέλλον τους φαντάζει αβέβαιο, καθώς δεν είναι πιθανή η αλλαγή της κατάστασης.

Τις περισσότερες φορές το γέμισμα του ρεζερβουάρ συνδυάζεται με τα ψώνια της οικογένειας. Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί γι’ αυτόν τον σκοπό είναι το Πέτριτς, 17 χιλιόμετρα από τα σύνορα, και το Σαντάνσκι των 30.000 κατοίκων, στα 40 χιλιόμετρα (ο δρόμος είναι ευθύς, αλλά στενός) από τον Προμαχώνα. Οι αγορές των Ελλήνων επικεντρώνονται πλέον στα είδη που απαρτίζουν το καλάθι της νοικοκυράς (τρόφιμα, αναψυκτικά, καθαριστικά, είδη ατομικής υγιεινής κ.λπ.). Οι σαφώς χαμηλότερες τιμές -μέχρι και στο μισό- αυτών των βασικών καταναλωτικών προϊόντων στα βουλγαρικά σούπερ μάρκετ και τα ομοειδή καταστήματα τα κάνει ελκυστικά. Οπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν, υπάρχει σούπερ μάρκετ στο κέντρο του Σαντάνσκι που η πλειονότητα των πελατών του είναι Ελληνες. Επίσης, γνωρίζει πιένες η λαϊκή αγορά που πραγματοποιείται κάθε Σάββατο έξω από την πόλη. Βορειοελλαδίτες φεύγουν φορτωμένοι με τσάντες γεμάτες οπωρολαχανικά και φρούτα (μέχρι και ντομάτες Κρήτης πωλούνται φθηνότερα από την Ελλάδα!).

Παλαιότερα στα ψώνια των Ελλήνων συμπεριλαμβάνονταν τα ρούχα και τα παπούτσια. Ωστόσο, σήμερα το ενδιαφέρον τους για τα είδη αυτά έχει ατονίσει, καθώς βρίσκουν αντίστοιχα με παραπλήσιες τιμές και στην ελληνική αγορά.

Για όσους κάνουν τακτικά τα ψώνια τους στη νότια Βουλγαρία, το όφελος υπολογίζεται σε εκατοντάδες ευρώ σε μηνιαία βάση. Ακόμη, δεν είναι λίγοι όσοι επιλέγουν τις οργανωμένες εκδρομές με λεωφορεία για αγορές.

Βεβαίως, η πραγματικότητα που εκθέσαμε αποτιμάται σε απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για την οικονομία του νομού Σερρών. Η αιμορραγία είναι μεγάλη και αν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα, δύσκολα θα σταματήσει.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ