Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Επιπλέον δυο δισ. έλλειμμα βρήκε η τρόικα

Κορυφώνονται οι εκβιασμοί της κυβέρνησης προς την κοινωνία και την αντιπολίτευση προκειμένου να συναινέσει και να γίνει συνένοχη στο νέο πακέτο άγριων μέτρων λιτότητας που ετοιμάζει μαζί με την τρόικα.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε εκ νέου με την τρόϊκα και συζήτησαν το περιεχόμενο του νέου μνημονίου και συγκεκριμένα τα «δημοσιονομικά, εργασιακά, ασφαλιστικά και διαρθρωτικά» μέτρα που έρχονται. Μάλιστα, ο υπουργός είπε χθες ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σάββατο με τη συμμετοχή και της ΝΔ και του ΛΑΟΣ που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Να σημειωθεί ότι το ίδιο ζήτησε χθες και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Στο μεταξύ σήμερα επιστρέφει στην Αθήνα ο επικεφαλής των δανειστών του ιδιωτικού τομέα (IIF) Τσάρλς Νταλάρα μαζί με το επιτελείο του για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» (PSI).

Κατά το ξεσκόνισμα των βιβλίων του προϋπολογισμού η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες της «δ» εντόπισε έλλειμμα περίπου 2 δισ. ευρώ στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων για το 2011. Οι ξένοι, που συνεχίζουν να διυλίζουν τα στοιχεία με τα έσοδα και τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού, ζητούν από την κυβέρνηση να καλύψει εδώ και τώρα αυτό το κενό με νέα μέτρα. Τα μέτρα θα περιληφθούν στο νέο Μνημόνιο που θα συνοδέψει τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ, αλλά και στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο (2012-2015), που θα έχει κατατεθεί για ψήφιση μέχρι τον Ιούνιο του 2012 στη Βουλή.

Κατά τις πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας, που σήμερα θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, πιέζουν για νέες μεγάλες περικοπές δαπανών στον χώρο της Υγείας, οι οποίες για το 2012 προσδιορίζονται στο ύψος των 800.000.000 850.000.000 ευρώ. Ενα ποσό της τάξης των 300.000.000-350.000.000 ευρώ θα προέλθει από τη μείωση της δαπάνης για φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά και από το νέο καθεστώς τιμολόγησης των ιατρικών υπηρεσιών. Στόχος είναι να μειωθούν δραστικά οι δαπάνες των νοσοκομείων που μαζί με τα ασφαλιστικά ταμεία συνιστούν τον μεγαλύτερο εφιάλτη χρηματοδότησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Κεντρική κατεύθυνση της κυβέρνησης παραμένει και η περαιτέρω μείωση του αριθμού των υφιστάμενων Ταμείων, που θα ελαχιστοποιήσει σημαντικά τις ανάγκες επιχορήγησης αυτών των οργανισμών. Μόνο η «μαύρη τρύπα» των Ταμείων το 2011 έφτασε το1,42 δισ. ευρώ. Στην κυβέρνηση έχουν δεσμευτεί ότι θα εντοπίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία που πληρώνουν εφάπαξ ποσό συνταξιοδότησης δυσανάλογο με τις καταβαλλόμενες εισφορές των ασφαλισμένων τους και ότι θα προχωρήσουν σε ανάλογες προσαρμογές. Αίσθηση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι η τρόικα έθεσε εκ νέου θέμα μείωσης της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο. Για τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ η περαιτέρω συγκράτηση αυτών των δαπανών μπορεί να επιτευχθεί μόνο με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Μάριος Χριστοδούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ