Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Επίσημο αίτημα για «ανάσα» 14 δισ. €

Η Ελλάδα διεκδικεί επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής τμήματος του χρέους που οφείλει στην ΕΚΤ αλλά και σε άλλες κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες. Το θέμα έθεσε χθες στη συννεφιασμένη Φρανκφούρτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επιφυλάχθηκε να του απαντήσει αργότερα.

Ειδικότερα, η Ελλάδα ζητάει να αποπληρώσει μετά το 2020 τα ομόλογα που λήγουν στη διετία 2013-2014 και τα οποία ανέρχονται στα 14 δισ. ευρώ. Στην ουσία, η Ελλάδα διεκδικεί μια αθόρυβη επιμήκυνση ομολόγων που υπάρχουν στα χέρια της ΕΚΤ, ελπίζοντας να μπορέσει να εκμεταλλευτεί στο μεσοδιάστημα τους συγκεκριμένους πόρους.

Εκτός PSI

 

Τα συγκεκριμένα ομόλογα (όπως το σύνολο των ομολόγων των 50 δισ. που έχουν στα χέρια τους οι κεντρικές τράπεζες) είναι εκτός διαδικασίας «κουρέματος» και ανεξαρτήτως της τιμής που αγοράστηκαν θα πληρωθούν στο ακέραιο, με βάση όσα ισχύουν μέχρι στιγμής.

Προωθώντας η Ελλάδα τη συγκεκριμένη πρόταση διευκολύνει σημαντικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς χρηματοδοτείται με πόρους (που προβλέπονται να δοθούν από το δανειακό πρόγραμμα), οι οποίοι ήδη έχουν περιληφθεί ως τμήμα της βοήθειας στη χώρα μας.

Το θέμα επί του προκειμένου είναι τι θα απαντήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Ελλάδα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι αποκλεισμένη από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ. Οι ελληνικές τράπεζες εδώ και μεγάλο διάστημα δεν μπορούν να δανειστούν από την ΕΚΤ με ενέχυρο τους τίτλους του Δημοσίου. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούν τον γνωστό μηχανισμό ELA, τον οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός χορηγεί ρευστότητα, αλλά με πολύ υψηλά επιτόκια, που καταλήγουν να επιβαρύνουν πρόσθετα τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Επίσης την Ελλάδα δεν την ακουμπάνε ούτε οι κινήσεις της ΕΚΤ αναφορικά με τις αγορές εκ μέρους της τριετών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Αφενός, δεν υπάρχουν στην αγορά τριετή ομόλογα και ούτε μπορεί να εκδώσει η Ελλάδα και να φτάσουν στα ταμεία της ΕΚΤ, προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα.

Καμία χρηματοδότηση

Υπό την έννοια αυτή η Ελλάδα (η χώρα ή οι τράπεζες) έχει ελάχιστες πηγές ή σχεδόν καμία για χρηματοδότηση εκτός του επίσημου χρηματοδοτικού μηχανισμού, που εποπτεύει η τρόικα.

Πάντως σε ένα απώτερο χρόνο δεν αποκλείεται η Ελλάδα να θέσει και ζήτημα για «κούρεμα» του χρέους που έχουν στα χέρια τους οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες και το οποίο ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει να το θέσει προς το παρόν, εκτιμώντας ότι έτσι θα αποφύγει κινήσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν προκλήσεις.

Δημήτρης Γ. Παπαδοκωστόπουλος

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ