Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Επιστολή Σαμαρά για τις τομές στο Δημόσιο!

Αποφασισμένος να εφαρμόσει αυστηρό και αποτελεσματικό στιλ στην κυβερνητική διαχείριση είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ηδη ο έλεγχος που ασκεί είναι εξαντλητικός, μια και από νωρίς το πρωί ξεκινά τα τηλεφωνήματα σε υπουργούς αλλά και στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου και ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που τους θέτει. Στόχος του είναι να συνειδητοποιήσουν άπαντες ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της κυβέρνησης είναι ο χρόνος.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι αλλαγές στον κυβερνητικό μηχανισμό, με τις τοποθετήσεις των γενικών γραμματέων και πιθανότατα διοικητικών συμβουλίων σε Οργανισμούς. Ο κατάλογος ήδη παραδόθηκε στον πρωθυπουργό από τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη και γίνονται οι τελευταίες διαβουλεύσεις με τους άλλους δύο αρχηγούς (Βενιζέλο – Κουβέλη) που θα προτείνουν και «δικούς» τους ανθρώπους στη στελέχωση της κυβερνητικής μηχανής. Είναι πολύ πιθανόν την Τετάρτη που θα γίνει η νέα συνάντηση των αρχηγών να «κλειδώσει» και η τελική λίστα που θα βάλει τέλος σε μια σημαντική εκκρεμότητα.

Χθες στο πλαίσιο των αναγκών να… τρέξουν άπαντες για να μη χαθεί ούτε μία ημέρα, ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στους υπουργούς, τους αναπληρωτές υπουργούς και στους υφυπουργούς, στην οποία προαναγγέλλει την αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς και τη συγχώνευση ή κατάργηση ανενεργών μονάδων.

Στην επιστολή ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Μια από τις βασικές τομές που πρέπει να εφαρμόσει η Κυβέρνησή μας είναι η μεταρρύθμιση του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης. Κύρια επιδίωξή μας είναι η δημιουργία μιας αποτελεσματικής και λειτουργικής διοίκησης, απαλλαγμένης από τις χρόνιες παθογένειές της, η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου και θα βρίσκεται κοντά στον πολίτη. Μιας Διοίκησης αντάξιας ενός Κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Στη συνέχεια στην επιστολή του ο κ. Σαμαράς αναφέρεται στην αξιολόγηση γράφοντας: «Τις επόμενες ημέρες ξεκινά από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα και με την πολύτιμη συνδρομή του δικού μας ανθρώπινου δυναμικού, η αξιολόγηση των δομών των Υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους με στόχο την αναδιάρθρωσή τους.

Ετσι, θα εντοπίσουμε και θα εξουδετερώσουμε τις αδυναμίες και τις δυσλειτουργίες της Διοίκησης.

Αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα είναι η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών μέσω της συγχώνευσης ή κατάργησης ανενεργών μονάδων και υπηρεσιών, με στόχο τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των υπουργείων και την περιστολή περιττών δαπανών». Και η επιστολή του πρωθυπουργού καταλήγει: «Είναι επιτακτικά αναγκαίο να περιορίσουμε δραστικά τη γραφειοκρατία και τις άσκοπες χρονοβόρες διαδικασίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Και να εγγυηθούμε τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Οπως, επίσης, είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός του κόστους και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για να φέρουμε σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο απαιτείται, σε κάθε βήμα, η συντονισμένη συνεργασία όλων μας. Για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης θα συντονίζει και θα κατευθύνει την όλη προσπάθεια ενώ θα συνεδριάζει τακτικά υπό την ευθύνη μου». Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, παρά μετατάξεις, ενώ άφησε ανοικτό το θέμα απολύσεων συμβασιούχων.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ