Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Επιστράτευση από Β. Μεϊμαράκη στο μεσαίο χώρο

Ο πρόεδρος πιέζει την κυβέρνηση για ολοκλήρωση της συμφωνίας, ζητά δυνατή αντιπολίτευση καλεί στη βάση τα ιστορικά στελέχη της Κεντροδεξιάς και προετοιμάζει τις εξελίξεις για να ανοίξει τα φτερά της πάλι η παράταξη

Πολλά είναι τα ανοιχτά μέτωπα τόσο εντός του κόμματος όσο και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό της χώρας που έχει να αντιμετωπίσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με το «καλημέρα» της ανάληψης της ηγεσίας στη Ν.Δ. Η συμφωνία με τους δανειστές, παρά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, ακόμα βρίσκεται στον αέρα, ο μεγαλύτερος κυβερνητικός εταίρος, ο ΣΥΡΙΖΑ, ταλανίζεται από έντονες εσωκομματικές δονήσεις, με ορατό τον κίνδυνο της διάσπασης, ενώ και η ίδια η Ν.Δ. ακόμα δεν έχει συνέλθει από την εκλογική συντριβή του Ιανουαρίου. Στοιχεία που συνθέτουν -αν μη τι άλλο- ένα πολύπλοκο σκηνικό, με απρόβλεπτες εξελίξεις. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήδη έχει δώσει το στίγμα των κινήσεών του, ανοίγοντας εν μέρει τα χαρτιά του και προαναγγέλλοντας σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις του. Η στρατηγική του, με βάση και τα τελευταία δεδομένα, στηρίζεται σε τρεις άξονες:

1. Πίεση προς την κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία. «Μπορούμε να βρούμε λύσεις και να αισιοδοξούμε αν η κυβέρνηση την κλείσει μέσα στον Αύγουστο» εκτιμά ο κ. Μεϊμαράκης, που όσο βλέπει το ζήτημα να μη λαμβάνει τέλος τόσο ανησυχεί για το ενδεχόμενο «ναυαγίου». Η Ν.Δ., όπως έπραξε στις δύο ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα, έτσι σκοπεύει να συνεχίσει. Να ψηφίζει, δηλαδή, άνευ όρων οτιδήποτε αφορά τη συμφωνία, ακόμα και νέα προαπαιτούμενα, που φημολογείται ότι θέλουν να επιβάλουν οι πιστωτές, με γνώμονα την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι εγκρίνουμε ή υιοθετούμε τα μέτρα για τα οποία η κυβέρνηση Τσίπρα φέρνει ακέραια την ευθύνη. Ομως ξεκάθαρα λέμε “ναι” στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και μόνο αυτό» τονίζουν κομματικές πηγές.

2. Αντιπολίτευση σε κάθε ευκαιρία, ώστε να γίνει διακριτός ο ρόλος της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την κοινή στάση τους στην ψήφιση του νέου Μνημονίου. «Δεν μπορούμε να εισπράττουμε φόρους από την ιδιωτική πρωτοβουλία, για να συντηρούμε ένα μεγάλο κράτος» δήλωσε πρόσφατα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, θέλοντας να καταδείξει τη διαφορά των δύο κομμάτων. Οι υπερβολικοί φόροι που περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο, λένε στη Συγγρού, δεν θα υπήρχαν, αν η κυβέρνηση δεν καθυστερούσε τόσο όλους αυτούς τους μήνες και ολοκλήρωνε τη συμφωνία τους πρώτους μήνες της θητείας της. Και αυτό θα είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που θα χρησιμοποιούν τα «γαλάζια» στελέχη στη δημόσια πολιτική αντιπαράθεσή τους με τους «αντιπάλους». Παράλληλα, θα υψώνουν τους τόνους σε κάθε κυβερνητική «διαφωνία» που διαπιστώνουν, όπως ήδη έπραξαν στην υπόθεση Βαρουφάκη, την οποία σκοπεύουν να κρατήσουν ψηλά στην ατζέντα.
Την ίδια στιγμή, η Ν.Δ. θα προσπαθήσει να διαφοροποιηθεί και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλωστε, ο μεσαίος χώρος στον οποίο στρέφεται ο κ. Μεϊμαράκης είναι η δεξαμενή αλίευσης ψηφοφόρων και του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, οπότε ο ανταγωνισμός αναμένεται έντονος.

3. Οργάνωση του κόμματος εν όψει ραγδαίων εξελίξεων, με πλέον πιθανό σενάριο αυτό των εκλογών. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήδη έχει απευθύνει προσκλητήριο προς τους ψηφοφόρους και τα στελέχη του χώρου της ευρύτερης Κεντροδεξιάς να επιστρέψουν και ενωμένοι να αναμορφώσουν την παράταξη. Βέβαια, σε αυτά τα «ανοίγματα» υπήρξαν και απίστευτες αστοχίες ή επιπολαιότητες, με προσκλήσεις ακόμα και σε πρόσωπα με… βαρύ παρελθόν (Γιώργος Βουλγαράκης). Πάντως, ήδη ανταποκρίθηκαν οι Ευάγγελος Αντώναρος και Παναγιώτης Ψωμιάδης. Παράλληλα, έχει προαναγγείλει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και επανεγγραφή όλων των μελών στους κομματικούς καταλόγους από την 1η Σεπτεμβρίου, με πρώτο τον ίδιο. Μέσα από τα μέλη του κόμματος θα καταρτιστούν οι επιτροπές και οι ομάδες εργασίας που, σε συνεργασία με τις γραμματείες, θα δώσουν την απαιτούμενη ώθηση στη νέα προσπάθεια. Στις 17 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η Εθνική Συνδιάσκεψη, ενώ ξεκινά άμεσα η προετοιμασία για τη συγκρότηση ενός νέου ολοκληρωμένου σχεδίου με στόχο την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Ειδικά η επιστροφή στην κοινωνία, η οποία έχει γυρίσει την πλάτη στη Ν.Δ., είναι βασική επιδίωξη του κ. Μεϊμαράκη. Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσει τις συναντήσεις που ήδη έχει ξεκινήσει με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς, επιμελητήρια και αυτοδιοικητικά στελέχη, ενώ από τις 17 Αυγούστου θα ξεκινήσει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα.

Επιστροφή με πυρσο στη Ρηγίλλης

Η Ν.Δ. επιστρέφει στο… σπίτι της στη Ρηγίλλης; Αυτό τουλάχιστον σκέφτεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η σχετική απόφαση, πέντε χρόνια μετά την αποχώρηση των υπηρεσιών του κόμματος από το νεοκλασικό και τη μετακόμισή τους στη Συγγρού. Παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει στα έξοδα του κόμματος, τα οικονομικά προβλήματα δεν υποχώρησαν στο ελάχιστο και, σε συνδυασμό με τον έντονο συμβολισμό στον οποίο παραπέμπει η Ρηγίλλης, η βούληση για τη μεγάλη επιστροφή είναι έντονη. Το νέο ενοίκιο φημολογείται ότι θα είναι αρκετά μικρότερο απ’ όσο σήμερα στη Συγγρού, το οποίο αγγίζει τα 85.000 ευρώ τον μήνα! Πάντως, είναι να απορεί κανείς τι έχει στο μυαλό του όταν ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε την τόσο πολυδάπανη μετακόμιση…

Στο κτίριο της Ρηγίλλης έως το 1973 στεγαζόταν η Βασιλική Χωροφυλακή. Το 1975 και επί προεδρίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή η Ν.Δ. το ενοίκιασε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο ανήκει έως και σήμερα. Το 1981 εξελέγη στην Αίθουσα Κήπων της Ρηγίλλης πρόεδρος της Ν.Δ. ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ενώ μετά την εκλογή του Μιλτιάδη Εβερτ στην προεδρία το 1993 η αίθουσα μετονομάστηκε σε Αίθουσα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».
Μαζί με τη Ρηγίλλης, φημολογείται έντονα η επιστροφή και του ιστορικού πυρσού, του επί δεκαετίες σήματος της Ν.Δ. Με λίγα λόγια, ο Μεϊμαράκης ετοιμάζει «επιστροφή στις ρίζες».

Φίλιππος Πανταζής

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ