Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Επιστρέφει στην Αθήνα το κουαρτέτο

Συμβιβασμός στο Eurogroup για την αξιολόγηση! Αρχίζει η συζήτηση για ελάφρυνση χρέους αλλά με θυσίες!

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Η ελάφρυνση του υπέρογκου δημόσιου χρέους, που ξεπερνά τα 320 δισ. ευρώ, τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της τριετίας 2016-2018, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν από την αρχή των Μνημονίων μπαίνουν στη ζυγαριά των δανειστών μας, που επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα.
Η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου, ώστε να συνεχίσουν το μπρα ντε φερ για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, επετεύχθη, αφού το ευρωπαϊκό σκέλος των πιστωτών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κατέληξαν στο χθεσινό Eurogroup σε έναν συμβιβασμό, που προβλέπει τα εξής:

* Το ΔΝΤ φαίνεται πως θα βάλει νερό στο κρασί του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματός του, Πολ Τόμσεν αναφορικά με το ύψος των πρόσθετων μέτρων που είχε ζητήσει για την περίοδο 2016-2018 (7,2-9 δισ. ευρώ).

* Οι Ευρωπαίοι, που προσδοκούσαν σε συμβιβαστική λύση για δημοσιονομικό κενό περίπου 3 δισ. ευρώ, ενδέχεται να αναπροσαρμόσουν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους. Το ύψος των μέτρων, όμως, θα καθοριστεί και σε συνάρτηση με την αναδιάρθρωση του χρέους. Γι’ αυτό και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν χθες να επισπεύσουν την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση (έμμεσο «κούρεμα») του χρέους, που αποτελούσε αίτημα του ΔΝΤ προκειμένου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ άφησε, μάλιστα, χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο οι σχετικές διαβουλεύσεις να ξεκινήσουν ακόμα και μέσα στον Απρίλιο, προτού ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου. «Πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος πρέπει να γνωρίζει κανείς το πακέτο για τις μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό, Φορολογικό κ.λπ. Επειτα θα υπάρξει, μέσα στον επόμενο μήνα, ένα σημείο όπου όλα αυτά θα συνδυαστούν» είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, αναγνώρισε ότι η υπόσχεση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «εκκρεμεί επί μακρόν» (από τον Νοέμβριο του 2012).

* Η κυβέρνηση πιθανότατα θα χρειαστεί να «ξεθωριάσει» τις «κόκκινες» γραμμές της στο Ασφαλιστικό (π.χ. περικοπές σε κύριες συντάξεις), στα φορολογικά (π.χ. κατάργηση φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει), στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων (π.χ. απελευθέρωση και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας) και στο Κατοχικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, για να λάβει την εκκρεμή δόση των 5,7 δισ. ευρώ και το… «κούρεμα» του χρέους. Ωστόσο, οι δανειστές ετοιμάζουν το «μαρτύριο της σταγόνας», καθώς η απομείωση του χρέους αναμένεται να συνδυαστεί με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, και άρα να υλοποιηθεί τμηματικά. Εξάλλου, είναι πολύ πιθανό να τεμαχιστεί σε υποδόσεις και η δόση των 5,7 δισ. ευρώ.

Με αυτή τη φόρμουλα, οι δανειστές θα προσπαθήσουν να παραμείνουν πιστοί στον μνημονιακό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί διαβεβαίωσε μετά το χθεσινό Eurogroup ότι «θα εργαστούμε για να συμφωνηθούν μέτρα που θα μας οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου αυτού», ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε επανειλημμένα πως οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά «θα πρέπει να γίνουν βαθύτερα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι» και ότι «υπάρχουν ακόμα δημοσιονομικά κενά που απαιτείται να καλυφθούν».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε χθες ότι το ΔΝΤ «συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές» και πρόσθεσε, αναφερόμενος στην αξιολόγηση και στο χρέος: «Είμαι βέβαιος ότι λογικοί άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, βρίσκουν μια λογική λύση».

Κατρούγκαλος: «Επειτα από το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά» 

Μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, θα σημάνει η έναρξη της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις. Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, που μίλησε από το βήμα ημερίδας της ευρωομάδας της Αριστεράς αλλά και του τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για τις εργασιακές σχέσεις.
Ουσιαστικά, μετά το Ασφαλιστικό, τη σκυτάλη παίρνουν οι ομαδικές απολύσεις, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι απεργίες έως και οι υπερωρίες, ως τα βασικότερα εργασιακά ζητήματα που παραμένουν «ανοιχτά» για τυχόν παρεμβάσεις και αλλαγές. Αλλωστε, με βάση το τρίτο Μνημόνιο, έχει συμφωνηθεί να ακολουθηθούν οι «βέλτιστες διεθνείς πρακτικές», μετά και τις προτάσεις που θα καταθέσει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO). Μπορεί λοιπόν το ενδιαφέρον της διαπραγμάτευσης να έχει επικεντρωθεί -προς το παρόν- στο Ασφαλιστικό, όμως όταν αυτό καταλήξει, με όποιο αποτέλεσμα, σειρά θα πάρουν τα εργασιακά προβλήματα, που πρέπει να διευθετηθούν.

Κύπρος: Πάει το Μνημόνιο!

Εκτός Μνημονίου, αλλά σε καθεστώς αυστηρής εποπτείας για πολλά χρόνια ακόμη, βρίσκεται από χθες η Κύπρος. Οι σχετικές ανακοινώσεις του Eurogroup και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είχαν μεν πανηγυρικό τόνο, αλλά τόνιζαν ότι θα συνεχιστεί η στενή επιτήρηση της οικονομίας σε εξαμηνιαία βάση.

Στο μικροσκόπιο

Αλλωστε, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις επισήμανε πρόσφατα ότι η Κύπρος θα βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των ευρωπαϊκών θεσμών, ώσπου να αποπληρωθεί το 75% του δανείου της χώρας (έλαβε 6,3 δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους και περίπου 1 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ). Το Μνημόνιο έληξε χωρίς να εκταμιευθεί η τελευταία δόση του ESM, επειδή δεν προχώρησε η αποκρατικοποίηση της εταιρίας τηλεπικοινωνιών Cyta.

«Παππούδες στηρίζουν τις οικογένειες με τη σύνταξή τους»!

Απέρριψε προτάσεις για νέες περικοπές ο Τσακαλώτος

Οριο το Πάσχα των ορθοδόξων, που είναι την 1η Μαΐου, θέτει για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο κ. Τσακαλώτος επέκτεινε ουσιαστικά το όριο που προϋπήρχε για να καταλήξει η τρέχουσα αξιολόγηση και το οποίο είχε ως αναφορά το Πάσχα των καθολικών, που είναι στις 27 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «δεν μπορεί κανείς να συζητεί αιωνίως για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ώστε να παραμένει αιωνίως ανοιχτή μια πληγή».

Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2015, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι πέρυσι αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα και διευκολύνθηκε η συγκέντρωση του ΦΠΑ μέσω του περιορισμού των αναλήψεων μετρητών και της αύξησης της χρήσης καρτών (δηλαδή, λόγω των capital controls!). Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη ρύθμιση του χρέους η ελληνική οικονομία μπορεί να εμφανίσει ανάπτυξη άνω του 3%.
Ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε επίσης τις προτάσεις για περικοπές στις συντάξεις. Τόνισε ότι οι συντάξεις «αποτελούν μέρος του κοινωνικού δικτύου ασφαλείας», καθώς αυτήν τη στιγμή υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες που πρέπει να στηρίξουν με τη σύνταξή τους, οικογένειες με παιδιά.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ