Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Επιστρέφουν και πάλι από αύριο τα «κοράκια» της τρόικας!

Θα «ξεσκονίσουν» τα στοιχεία ώστε να κλείσει ο έλεγχος στις 20 Αυγούστου

Ετοιμοι να επιστρέψουν από αύριο Παρασκευή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας είναι οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας, προκειμένου να αντλήσουν στοιχεία και να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την κατάρτιση του νέου Μνημονίου.

Την αυριανή επάνοδο των επικεφαλής του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ στην Αθήνα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες από το βήμα της Βουλής. Οπως τόνισε, οι συζητήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 18-20 Αυγούστου, καθώς στις 20 του μήνα πρέπει να αποπληρωθούν 3,4 δισ. ευρώ για ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και τους αναλογούντες τόκους, ενώ άλλα 1,575 δισ. ευρώ πρέπει να αποπληρωθούν στο ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο.

Η σύνθεση των ελεγκτών της τρόικας θα είναι ανανεωμένη, καθώς πλάι στον Ιρλανδό Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν θα βρίσκονται στο εξής δύο εξαιρετικά σκληροί τεχνοκράτες. Πρόκειται για τη Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου εκ μέρους του ΔΝΤ, η οποία έγινε γνωστή στην Κύπρο με το προσωνύμιο «Δρακουλέσκου» λόγω της άτεγκτης στάσης της, και τον Γερμανό Ράσμους Ρούφερ εκ μέρους της ΕΚΤ, ο οποίος έμεινε γνωστός με το παρατσούκλι «ζόμπι» στην Πορτογαλία λόγω του αυστηρού ύφους και του παρουσιαστικού του. Στις διαβουλεύσεις αναμένεται να εκπροσωπηθεί και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) διά του Ιταλού Νικόλα Τζιαμαριόλι, άρα η τρόικα θα μετεξελιχθεί σε κουαρτέτο.

Χθες το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι επικεφαλής των κλιμακίων του στην ελληνική πρωτεύουσα θα είναι πια η κυρία Βελκουλέσκου, αντικαθιστώντας τον Ινδό Ρίσι Γκογιάλ, που αποσύρθηκε χωρίς να έχει καταφέρει να ολοκληρώσει ούτε μία μνημονιακή αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο (φιλόδοξος) στόχος είναι να ολοκληρώσουν οι τεχνοκράτες των πιστωτών μας τις επιτόπιες διαπραγματεύσεις ως τις 10 Αυγούστου, ώστε να συντάξουν στη συνέχεια την έκθεσή τους και να μην ξεπεραστεί το προαναφερθέν ορόσημο της 20ής Αυγούστου.

Ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε χθες την ικανοποίηση της Κομισιόν για το γεγονός ότι τις τελευταίες 10 ημέρες όλες οι πλευρές έχουν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τους και υπογράμμισε πως στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν εκτίμησε επίσης ότι «τα πράγματα στην Ελλάδα φαίνεται πως οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση».

Μάριος Ροζάκος

Τσίπρας: Σε έναν μήνα θα έχουμε τη συμφωνία

«Σφιχτό» οδικό χάρτη πολιτικών κινήσεων σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση, με ορίζοντα την 20ή Αυγούστου, οπότε και επιδιώκει να «κλείσει» τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Προτεραιότητα του πρωθυπουργού, όπως προέκυψε και από τη χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) και τη Λούκα Κατσέλη στο Μαξίμου, είναι η ταχεία επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα και η θεσμοθέτηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Την παραπάνω «οριακή» ημερομηνία επιβεβαίωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, δηλώνοντας ότι μετά την ψήφιση των προαπαιτουμένων θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, με καταληκτική ημερομηνία την 20/08. Στο μεταξύ, όμως, οι διαπραγματεύσεις (στα τραπεζικά) διεξάγονται εντατικά υπό την εποπτεία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, προκειμένου να μη χάνεται περαιτέρω χρόνος.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τη Λ. Κατσέλη και το προεδρείο της ΕΕΤ, σημείωσε ότι «αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να επανέλθει στην κανονικότητα το (τραπεζικό) σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε και τη δυνατότητα να μην υπάρξουν κινήσεις που θα πλήττουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

Νομικό κενό

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι επιδιώκει «ομαλότητα» στο πολιτικό τοπίο, που θα του ελευθερώσει το πεδίο για πιθανές… πολιτικές πρωτοβουλίες. Ζήτησε από τους τραπεζίτες να μην εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους όσο υφίσταται νομικό κενό στο θέμα των δανείων. Ειδικότερα, ανέφερε ότι «με δεδομένο το θεσμικό κενό, μέχρι να έρθει στη Βουλή για να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αναστολή των πλειστηριασμών και δεδομένου ότι (όπως φαντάζομαι, και έτσι θα είναι άλλωστε…) δεν υπάρχει πρόθεση από τα ιδρύματα για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, νομίζω ότι θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα προστασίας των πιο αδύναμων συμπολιτών μας».

Στο ίδιο κλίμα, η Λ. Κατσέλη ανέφερε ότι στόχος είναι η κανονικότητα, ενώ τόνισε ότι οι τράπεζες συνεχίζουν με το ισχύον νομικό πλαίσιο έως το τέλος του έτους, αναμένοντας τις κυβερνητικές νομοθετικές δράσεις από τον επόμενο χρόνο.

Στο πλαίσιο συμπληρωματικών κινήσεων, η κυβέρνηση ανοίγει κι άλλα θέματα, όπως αυτά των τηλεοπτικών αδειών (έλεγχος επικοινωνιακού τοπίου), του εκλογικού νόμου, των κοινωνικών μέτρων ελάφρυνσης αδύνατων στρωμάτων κ.ά.

Ν. Σταυρουλάκης

900.000.000€ μέσω ELA

Στην αύξηση του ορίου στήριξης των ελληνικών τραπεζών από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) κατά 900.000.000 ευρώ προχώρησε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.
Το Δ.Σ. της ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας προς τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τον ίδιο ρυθμό, ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο Μνημόνιο. Παράλληλα, όμως, διατηρεί αμείωτο το «κούρεμα» των ενεχύρων (collaterals), με τα οποία αντλούν ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται μεν η συνέχιση της λειτουργίας τους, αλλά να παραμένουν τα capital controls. Μετά τη χθεσινή απόφαση, το όριο του ELA αγγίζει τα 91 δισ. ευρώ.

Υποχρεώσεις της Ελλάδας για το 2015!

Χρηματοδοτικές υποχρεώσεις συνολικού ύψους 14,361 δισ. ευρώ έχει μπροστά της η Ελλάδα ως το τέλος του 2015, χωρίς να συνυπολογίζονται τα έντοκα γραμμάτια που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν. Οι ημερομηνίες «κλειδιά», σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε χθες το Reuters, είναι:

6/8: 188.000.000 ευρώ για τόκους στο ΔΝΤ.
7/8: 1 δισ. ευρώ για εξάμηνα έντοκα γραμμάτια.
14/8: 1,4 δισ. ευρώ για τρίμηνα έντοκα γραμμάτια.
20/8: 3,4 δισ. ευρώ για ελληνικό ομόλογο της ΕΚΤ και τους τόκους του.
4/9: 1,4 δισ. ευρώ για εξάμηνα έντοκα.
4/9: 307.000.000 ευρώ για δόση προς το ΔΝΤ.
11/9: 1,6 δισ. ευρώ για τρίμηνα έντοκα.
14/9: 346.000.000 ευρώ για δόση προς το ΔΝΤ.
16/9: 576.000.000 ευρώ για δόση προς το ΔΝΤ.
18/9: 1,6 δισ. ευρώ για τρίμηνα έντοκα.
21/9: 346.000.000 ευρώ για δόση προς το ΔΝΤ.
9/10: 1,4 δισ. ευρώ για εξάμηνα έντοκα.
13/10: 461.000.000 ευρώ για δόση προς το ΔΝΤ.
16/10: 1 δισ. ευρώ για τρίμηνα έντοκα.
17/10: 7,16 δισ. ευρώ προς τον EFSM για την εξόφληση του δανείου-γέφυρας.
29/10: 174.000.000 ευρώ για ομόλογο του ΟΣΕ.
1/11: 174.000.000 ευρώ για τόκους στο ΔΝΤ.
6/11: 1,4 δισ. ευρώ για εξάμηνα έντοκα.
7/12: 307.000.000 ευρώ για δόση προς το ΔΝΤ.
11/12: 2 δισ. ευρώ για εξάμηνα έντοκα.
16/12: 576.000.000 ευρώ για δόση προς το ΔΝΤ.
21/12: 346.000.000 ευρώ για δόση προς το ΔΝΤ.

Γιούνκερ: Η λυση που βρέθηκε ήταν προϊόν φόβου!

Τη διαπίστωση ότι οι Ευρωπαίοι δεν αγαπούν την Ευρώπη έκανε χθες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα «Le Soir». Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη, που γεννήθηκε από τη βούληση των λαών, έγινε ένα πρότζεκτ των ελίτ» και, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό εξηγεί το χάσμα που υπάρχει. Φυσικά, ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην ελληνική συμφωνία. «Αποφύγαμε τα χειρότερα» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι «τα αποφύγαμε, όχι επειδή ήμασταν εξαιρετικά σοφοί, αλλά επειδή ήμασταν φοβισμένοι. Είναι ο φόβος που επέτρεψε τη συμφωνία. Υστερα από φόβο, υπάρχει πάντα μια ανακούφιση». Εκτίμησε, πάντως, ότι είναι λάθος να αισθάνεται η Ελλάδα ταπεινωμένη, «γιατί η Επιτροπή έκανε τα πάντα για να αμβλύνει τις αντιθέσεις». Καταλήγοντας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του «για το μέλλον των πραγμάτων», όχι τόσο λόγω της Ελλάδας, αλλά γιατί, όπως έδειξε το θέμα των μεταναστών και των προσφύγων, υπάρχει έλλειμμα αλληλεγγύης.

Ανεφάρμοστα τα μέτρα λένε τρεις «σοφοί» της Ε.Ε.

Τα μέτρα που επιβάλλονται στην Ελλάδα είναι «χωρίς οικονομικό ορθολογισμό», «ουσιαστικά ανεφάρμοστα», προορισμένα για τον «διαμελισμό της ελληνικής κοινωνίας». Την παραδοχή κάνουν τρεις κορυφαίοι Ευρωπαίοι στοχαστές, οι φιλόσοφοι Ετιέν Μπαλιμπάρ από τη Γαλλία, Σάντρο Μεζάντρα από την Ιταλία και Φρίντερ Οτο Βολφ από τη Γερμανία. Σε άρθρο τους στη γαλλική «Liberation» με τον τίτλο «Το δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ ή η μακρά πορεία της Ευρώπης προς μία Ενωση της αλληλεγγύης» εξετάζουν τον ηγεμονικό ρόλο της Γερμανίας, το σκληρό παζάρι της διαπραγμάτευσης και την απομάκρυνση της Ε.Ε. από το όραμα της αλληλέγγυας Ευρώπης.

Προειδοποιούν ότι τα μέτρα (παρότι ανεφάρμοστα) θα γίνουν αντικείμενο βίαιης επιβολής, γεγονός που καταδεικνύει το «αντιπρόγραμμα» το οποίο επέβαλαν οι συνομιλητές του Τσίπρα στις Βρυξέλλες, που «θεσμοθετεί ένα προτεκτοράτο στο εσωτερικό της Ε.Ε.», με την έννοια της «υποταγής στον εξουσιαστή», δηλαδή την εκτελεστική εξουσία του Eurogroup. Εξουσία «απόκρυφη και άτυπη», που δεν υπακούει σε καμιά νομοθεσία. Αναρωτιούνται μάλιστα: «Κατά πόσο αυτός ο τρόπος λειτουργίας δεν είναι παρά η μάσκα του γερμανικού ιμπεριαλισμού;» Καταλήγουν ότι ο Φρανσουά Ολάντ κέρδισε στη διαπραγμάτευση, όμως «είναι πιθανόν η νίκη του να μην τον οδηγήσει πολύ μακριά», προειδοποιούν για την ανησυχητική προπαγάνδα πως οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι «δεν σταματούν να πληρώνουν τους Ελληνες», η οποία συνδαυλίζει τα ξενοφοβικά πάθη, ενώ όλα αυτά, καταλήγουν, γίνονται «εις βάρος των Ελλήνων».

Ο Πούτιν διαψεύδει για τα 10 δισ. ευρώ

«Ο πρόεδρος (Πούτιν) έχει ήδη δηλώσει (σ.σ.: στις 18 Απριλίου) και ο υπουργός (Σιλουάνοφ) έχει δηλώσει και εμείς (η ρωσική κυβέρνηση) έχουμε επανειλημμένα δηλώσει σε διάφορα επίπεδα ότι η ελληνική πλευρά και οι ελληνικές Αρχές δεν πλησίασαν τη Ρωσία για βοήθεια». Η -για πολλοστή φορά- κατηγορηματική διάψευση των φημών έγινε χθες από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Οι διαψεύσεις των σεναρίων ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει δάνειο από τη Μόσχα χρονολογούνται ήδη από την επομένη των εθνικών εκλογών, με τον υπουργό Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ να δηλώνει στις 28/1 στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία αλλά, εάν κατατεθεί τέτοια πρόταση, θα εξεταστεί.

Στον… καπνό της φημολογίας ήρθε να προστεθεί πρόσφατο αποκλειστικό δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας ότι ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στη Μόσχα για 10 δισ. δολάρια, που θα αξιοποιούσε ως συναλλαγματικά διαθέσιμα για να τυπώσει νέο εθνικό νόμισμα, και ότι, ενώ η συμφωνία είχε σχεδόν κλείσει (με ανταλλάγματα τίτλους μελλοντικών εσόδων από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων του Αιγαίου), οι Ρώσοι υπαναχώρησαν. Το δημοσίευμα προκάλεσε μάλιστα ερώτηση στη Βουλή 17 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι καλούν την ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει εάν απορρίφθηκε την τελευταία στιγμή ελληνικό αίτημα δανειοδότησης, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να υπογράψει το Μνημόνιο καθώς δεν είχε εναλλακτική.

Στίγκλιτς: Οι θεσμοί επέβαλαν με το ζόρι το άθλιο πρόγραμμα

«Με το πιστόλι στον κρόταφο» επιβλήθηκε στην Ελλάδα ένα «ασυνάρτητο πρόγραμμα, τελεσίγραφο που ή το δέχεσαι ή φεύγεις», που «αντιπροσωπεύει απολύτως άθλια οικονομικά» υποστηρίζει ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και την Αννυ Ταπάσκου. Χαρακτηρίζοντας λανθασμένη τη γερμανική εμμονή στη λιτότητα, ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος τονίζει ότι «δεν βγάζει πολύ νόημα από οικονομική άποψη. Είχε αποδειχτεί από την οικονομική θεωρία λάθος προτού καν ξεκινήσει. Η εμπειρία με τη λιτότητα έχει πάντα δείξει ότι είναι μια αποτυχία. Θα μπορούσε να γίνει ένας βαθύς ανασχεδιασμός του χρέους, όπως έχει προτείνει το ΔΝΤ», που, όπως σημειώνει, «ξέρει τους νόμους και τους κανόνες της Ευρώπης και δεν θα πρότεινε κάτι ανέφικτο». Προσθέτει μάλιστα τις προβλέψεις του ΔΝΤ ότι το πρόγραμμα θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ.

Δεσμευόμενος να εργαστεί και ο ίδιος προσωπικά «για να δούμε πόση πίεση μπορούμε να ασκήσουμε να διευρύνουμε τους βαθμούς ελαστικότητας» στη σκληρή διαπραγμάτευση, ο Στίγκλιτς τονίζει ότι πολλοί όροι είναι κακοσχεδιασμένοι. Παραδέχεται ότι η τρόικα υπονόμευσε τις προσπάθειες προηγούμενων κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και υπογραμμίζει, τέλος, ότι «η έξωθεν υποβολή όρων σχεδόν πάντα αποτυγχάνει» εκφράζοντας, όμως, την ελπίδα ότι η Ελλάδα μπορεί τελικά να βγει από την κρίση. «Εχω δει την ανθεκτικότητα των Ελλήνων, τη δύναμη, την ευφυΐα με την οποία έχουν προσεγγίσει αυτά τα προβλήματα. Οσο διατηρείται η κοινωνική συνοχή, υπάρχει βάση για ελπίδα».

Σίγουρη η αναδιάρθρωση! Αναζητείται τώρα το μοντέλο

Το ενθαρρυντικό μήνυμα ότι το ζήτημα του χρέους βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της έστειλε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

«Πριν από δύο εβδομάδες, η συζήτηση εστιαζόταν στο αν θα υπάρξει αναδιάρθρωση. Σήμερα, έχει μετατοπιστεί σημαντικά, καθώς το ερώτημα συνίσταται στη μορφή και στο μέγεθος της αναδιάρθρωσης του χρέους» ανέφερε ο αξιωματούχος. Είχε προηγηθεί προχθές η δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ότι «το Eurogroup έχει ήδη συζητήσει το θέμα του χρέους» και πως «έχουμε συμφωνήσει να χαλαρώσουμε το βάρος των επιτοκίων και να επιμηκύνουμε την ωρίμανση του χρέους, όταν έρθει η ώρα».

 

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ