Σάββατο, 17 Απρίλιος 2021

Επιστρέφουν πρόστιμα από λάθη σε αυθαίρετα!

Ποιες περιπτώσεις αφορά, ποια είναι η διαδικασία και ποια η βασική προϋπόθεση Από τον 
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Αρχίζει σήμερα, εκτός απροόπτου, η διαδικασία επιστροφής χρημάτων για όσους πλήρωσαν μεγαλύτερο πρόστιμο νομιμοποίησης αυθαιρέτου από όσο έπρεπε. Ο πολίτης θα πρέπει να απευθυνθεί στον εξουσιοδοτημένο μηχανικό, ο οποίος και θα υποβάλει σχετική αίτηση μέσω της πλατφόρμας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μέσω της οποίας «τρέχει» όλη η διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Αφορά περιπτώσεις αυθαιρέτων για τα οποία υποβλήθηκαν λάθος στοιχεία (π.χ. μεγαλύτερο μέγεθος κτίσματος) ή για τα οποία ο ιδιοκτήτης έχει καταβάλει κατά λάθος δύο φορές μία δόση. Απαραίτητη προϋπόθεση για να διεκδικήσει κάποιος επιστροφή χρημάτων είναι να έχει εξοφλήσει το σύνολο του οφειλόμενου προστίμου και να έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ειδικότερα, όπως προβλέπει υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β’ 916/15-03-2018) του Γιώργου Σταθάκη, που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, ο μηχανικός μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, προκειμένου να διασταυρωθούν τα στοιχεία. Το ΤΕΕ έπειτα από διαπίστωση της τήρησης των προϋποθέσεων και του ύψους του ποσού του προς επιστροφή προστίμου διαβιβάζει την αίτηση στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.). Η Υ.ΔΟΜ., αφού διαπιστώσει ότι δεν εκκρεμεί προσφυγή κατά της δήλωσης υπαγωγής στον νόμο, ελέγχει πλήρως τη δήλωση υπαγωγής επί του συνόλου των δηλωθέντων σε αυτήν στοιχείων, επί του τρόπου υπολογισμού του ενιαίου ειδικού προστίμου και επί των στοιχείων που αποδεικνύουν το δικαίωμα επιστροφής χρημάτων, και συντάσσει σχετικό πόρισμα εντός δέκα ημερών.

Απόφαση

Εφόσον από το πόρισμα προκύπτει ότι η υπαγωγή εμπίπτει στις περιπτώσεις επιστροφής ποσών ενιαίου ειδικού προστίμου, εκδίδεται απόφαση του προϊσταμένου της Υ.ΔΟΜ. σχετικά με το προς επιστροφή ποσό, η οποία υποβάλλεται στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ. Στη συνέχεια τα στοιχεία αποστέλλονται στη ΔΙΑΣ Α.Ε. (διατραπεζικό σύστημα), προκειμένου να ελέγξει τα στοιχεία και να προχωρήσει στην πίστωση των δηλωθέντων τραπεζικών λογαριασμών των πολιτών. Η επιστροφή χρημάτων αφορά δηλώσεις υπαγωγής (και στους τρεις νόμους 4014/2011, 4178/2013 και 4495/2017), στις οποίες: 1) έχουν καταγραφεί από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό μεγαλύτερα μεγέθη αυθαίρετων κατασκευών, 2) διαπιστώθηκαν άλλα υπολογιστικά ή ποσοτικά σφάλματα, από τα οποία προκύπτουν διαφορές στο ύψος του ενιαίου ειδικού προστίμου, 3) έχουν εισπραχθεί αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, όπως για παράδειγμα κατάθεση μεγαλύτερου του οφειλόμενου ποσού, διπλές καταβολές από τον ίδιο ή περισσότερους υπόχρεους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ