Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Επιστροφή φόρου τέλος για χρέη προς τα Ταμεία!

Ρεπορτάζ

Στέλιος Κράλογλου

Διπλή παγίδα στήνει το υπουργείο Οικονομικών στις επιστροφές φόρου, που σύντομα θα αποτελούν παρελθόν για τους πολίτες! Προτού εγκριθούν οι επιστροφές φόρου, ο δικαιούχος θα περνά από διπλό έλεγχο. Αφενός για το αν έχει ανοιχτές οφειλές στην Εφορία (από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.ά.) και αφετέρου για το αν χρωστά ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ.

Οπου βρίσκονται ληξιπρόθεσμα χρέη θα γίνονται συμψηφισμοί με τις επιστροφές φόρου και ό,τι ποσό απομένει (εάν έχει απομείνει κάτι) θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου! Οι συμψηφισμοί είναι πολύ πιθανό να γίνονται και προκαταβολικά, σε περιπτώσεις που ο φορολογούμενος δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του στο παρελθόν. Δηλαδή οι επιστροφές φόρου εισοδήματος μπορεί να μην καταβάλλονται εντός του έτους που έχουν προκύψει, προκειμένου να συμψηφιστούν με υποχρεώσεις των δικαιούχων που θα προκύψουν το επόμενο έτος.

Οι δημόσιες υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την εξόφληση των χρηματικών ενταλμάτων ή άλλων τίτλων είσπραξης θα προχωρούν σε συνεργασία με τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία σε αυτόματους συμψηφισμούς των χρηματικών ποσών που δικαιούνται να εισπράξουν τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις, πρώτα με τις οφειλές τους προς τη φορολογική διοίκηση και στη συνέχεια με τυχόν οφειλές τους προς τα Ταμεία.

Αυτοματοποίηση

Επίσης, επιδιώκεται η πλήρης αυτοματοποίηση μέσω συστήματος για συγκεκριμένες περιπτώσεις ανά φορολογούμενο ή μαζική διενέργεια συμψηφισμών σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Κάθε συμψηφισμός θα ενεργείται αυτοματοποιημένα είτε για μεμονωμένες περιπτώσεις οφειλών με απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου ή άλλων φορέων είτε για ομάδα οφειλών, η οποία θα προσδιορίζεται παραμετρικά με κριτήρια επιλογής.

Μέσω του νέου συστήματος θα αυτοματοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεων εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων σε βάρος χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου, αλλά και θα βελτιωθούν προς όφελος των οφειλετών οι διαδικασίες ρυθμίσεων φορολογικών και τελωνειακών οφειλών, ώστε να μπορούν να εξοφλούν τα χρέη τους σε μηνιαίες δόσεις, που θα διαμορφώνονται ανάλογα με τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητές τους.

Επίσης, το νέο σύστημα θα δίνει τη δυνατότητα ενοποίησης διαφορετικών Ταυτοτήτων Οφειλής σε μία ενιαία Ταυτότητα Οφειλής, ώστε πολλές και διαφορετικές υποχρεώσεις να μπορούν να εξοφλούνται ταυτόχρονα με μόνο μία πληρωμή.

Διαβάστε επίσης: 

Σε ποιες περιπτώσεις οφειλών η ΕΥΔΑΠ θα κόβει το νερό

Μόνο σε δύο περιπτώσεις γίνεται διακοπή νερού, όπως υποστηρίζει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ: Πρώτον, σε ακίνητα που κατοικούνται από τους ιδιοκτήτες τους και παρουσιάζουν υψηλή οφειλή, μεγαλύτερη των 500 ευρώ, η οποία κατά κανόνα έχει διαμορφωθεί σε βάθος χρόνου, καθώς και σε μισθωμένα ακίνητα τα οποία έχουν οφειλή μεγαλύτερη από 100 ευρώ.

Ειδικά αυτή η κατηγορία αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, μόνο το 0,5% των καταναλωτών της και αφορά κυρίως ασυνεπείς πελάτες, που δεν έχουν γνωστοποιήσει στην εταιρία τεκμηριωμένη αδυναμία πληρωμής του λογαριασμού και δεν έχουν προβεί σε ρύθμιση οφειλών.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΥΔΑΠ υποστηρίζει ότι «η διακοπή της υδροδότησης δεν γίνεται ποτέ απροειδοποίητα, καθώς έχει προηγηθεί τουλάχιστον μία ειδική επιστολή, που αποστέλλεται στην ταχυδρομική διεύθυνση του υδροδοτούμενου ακινήτου, ενώ για τους καταναλωτές που έχουν δηλώσει e-mail ή κινητό τηλέφωνο γίνεται ταυτόχρονη αποστολή μηνύματος e-mail ή SMS».

Αναφέρει δε ότι «έχει θεσπίσει το έκτακτο ειδικό τιμολόγιο, το οποίο από 1/7/2017 διπλασιάζει τη δωρεάν ποσότητα νερού για όλους τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ενώ παρέχει επιπλέον δωρεάν ποσότητα σε κάθε μέλος ΑμεΑ ενός τέτοιου νοικοκυριού. Επίσης, υλοποιείται ένα εξαιρετικά ευνοϊκό πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών, το οποίο έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από τους καταναλωτές, ενώ το τιμολόγιο ύδρευσης και αποχέτευσης έχει διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα από το 2008».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ